Translate

maandag 5 mei 2008

One Meulendijks a day...

Een van de fijne dingen des levens is de dagelijkse krant. In Spanje bekijk ik de Nederlandse kranten online en dat doe ik ook tijdens onze reizen maar de voorkeur gaat uit naar de vuile vingers-ervaring, ofwel de krant ter hand nemen. En dat kan nu we weer in Nederland zijn.

Op de camping wordt de krant voor ons apart gehouden bij de kassa van de buurtsuper dus wij zijn elke dag verzekerd van onze actualiteitentoevoer. In ons geval is dat met ‘De Volkskrant’ maar vrienden brengen ook weleens een stapel NRC Next-en mee die ik qua formaat en inhoud ook zeer kan waarderen. Vooral Fokke en Sukke.

Jan Meulendijks vierde onlangs zijn 40-jarig jubileum als maker van cryptogrammen, sudoku's en puzzels: hij ontwikkelt ze dagelijks voor de Volkskrant. Ik heb groot respect voor de man: zoals hij elke dag een ambachtelijk meesterwerkje aflevert. Ik geniet dan ook van mijn dagelijkse puzzel. Het houdt de grijze cellen actief en is goed voor de intermenselijke verhoudingen ("Weet jij wat … is?"). Mijn liefje, Hoofd Boekhouding van het gezin, is van de sudoku dus dat komt goed uit; we zullen in ieder geval geen ruzie krijgen over wie wat oplost, al staan ze wel afgedrukt op dezelfde pagina van de krant.

Nu heb ik zelf ooit drie kruiswoordpuzzels vervaardigd als verjaardagskadootje voor mijn beste maatjes. Het maken van een kruiswoordraadsel is edel hoofd- en handwerk want de puzzel moet natuurlijk persoonlijk zijn, tot nadenken stemmen en vooral: een glimlach op het gezicht van ‘the lucky one’ toveren.
Mijn eerste handgemaakte puzzel heb ik ongeveer 20 jaar geleden gemaakt als allereerst verjaardagsgeschenk voor mijn liefje. Het was een goedgevulde puzzel, compleet met zwarte vakjes. Het maakte grote indruk en het invullen was een hilarische gebeurtenis, met af en toe wat hulp van mijn kant. Die ingevulde puzzel is tot op vandaag bewaard gebleven en is inmiddels na veel verhuizingen in geplastificeerde uitvoering.

De overige twee kruiswoordraadsels heb ik vorig jaar over een periode van enkele weken in elkaar gezet. Het begon met een kladje in een lommerrijke hoteltuin net buiten Venetië; we waren vanuit Nederland weer op weg naar huis in Spanje.
De inspiratie voor zoiets komt natuurlijk in eerste instantie voort uit vriendschap maar een mooie omgeving helpt zeker! Ook deze keer viel het resultaat in goede aarde. Er was bewondering over hoezeer die op de persoon was afgestemd en verbazing over hoe je zoiets doet… Nou gewoon, met pen en papier en dan maar uitproberen.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik op het web tegen een ‘Instant Online Cross Puzzle Maker’ aansurfte… Je geeft de beschrijvingen en de te zoeken woorden in en de puzzelgenerator zet alles in een raster van horizontale en verticale rijen. De beschrijvingen komen eronder te staan en je kunt een afdruk maken van de blanco puzzel èn de oplossing. Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt al is’ie in opzet niet zo compact als de mijne en mist hij de zwarte vakjes. Ik heb óók respect voor de programmeur die van een simpele, platte tekst iets boeiends weet te maken.

Mijn liefje kan zich in de toekomst echter blijven verheugen op een nieuwe, handgemaakte puzzel waarin woorden als ‘sudokuverslaving’ (voor: kwilhetnietmaarkkannietzonder), ‘beertender’ (voor: barmaatje) en ‘bunkerslag’ (voor: meest gehate golfslag) zeker zullen voorkomen. Ik blijf graag ploeteren voor mijn dierbaren…



Geen opmerkingen:

Een reactie posten