Translate

dinsdag 27 mei 2008

Vrekkenkrant

Ik zie al jarenlang een zekere mevouw op de camping die binnenfietst om flessen te verzamelen waarop statiegeld rust. Ik zag haar vanmorgen weer en besloot haar eens te volgen; het intrigeerde mij en ik had toch niets anders te doen.
Op de camping zijn op bepaalde punten zogenaamde 'milieustraten' te vinden waar afvalkarren, papierbakken en glascontainers staan opgesteld. Na drukke weekeinden zijn die straten overvol; dus ook met, voor deze mevrouw waardevolle spullen. Vanmorgen zag ik haar een flinke hoeveelheid Grolsch-beugelflesjes uit de container tillen en in haar fietstassen overladen. Vervolgens fietste zij op haar gemakje naar de campingsupermarkt waar zij de statiegeldflessen verzilverde zodat zij een Trouw-krantje kon aanschaffen...

Ik heb ooit over een vrouw in Engeland gelezen die alle proeverijen afging (inclusief wijnproeven!) in supermarkten en op braderieën. Ze had er wel een dagtaak aan maar ze laafde zich goed.
Èn ik las onlangs dat je voor €1.000 in Amsterdam een nachtje kunt 'meelopen' met de zwervers in de hoofdstad. De zwerver die in die betreffende nacht als 'gastheer' optrad, vond het geen goed idee om met zijn gast naar de soepkar van het Leger des Heils op de Hoogte Kadijk te gaan. Hij wist namelijk iets veel beters: er was een feestje op het dakterras van het Stedelijk Museum en daar was vast iets lekkerders te vinden. Dat bleek de understatement van de avond: de tweede ongenode gasten konden tamelijk ongestoord genieten van verse gambaspiesjes en een heerlijk glaasje prosecco..!

In april 1992 kwam in Nederland de eerste uitgave uit van de 'Vrekkenkrant', die aandacht kreeg van journalisten van over de hele wereld maar in 2002 werd opgeheven. De krant bevatte verhalen, oproepen en tips om zuinig te leven, soms tot in het extreme.
De Vrekkenkrant is inmiddels opgevolgd door het blad 'GENOEG', met een eigen website: http://www.genoeg.nl/.
Alhoewel het niet uit de inhoudsopgave van het recentste nummer (67) blijkt, gaat de aandacht van het blad uit naar meer doen met minder, het zogenoemde 'consuminderen'. Het betekent dat je minder geld uitgeeft en zuinig leeft. Voor mij betekent het ook kiezen voor duurzaamheid en dàt spreekt mij aan.
Het huis dat wij als laatste in Nederland bewoonden, was uitgerust met zonnepanelen en had mos op het dak voor isolatie (zowel in de zomer als in de winter).
Nù gebruiken wij tenminste drie dagen per week de auto niet en eten we tenminste drie dagen in de week geen vlees. De productie en consumptie van vlees is de belangrijkse bijdrage aan de opwarming van de aarde. Wanneer ALLE Nederlanders drie dagen in de week geen vlees zouden eten, zou dat de hoeveelheid broeikasgassen in ons land evenveel reduceren als wanneer drie miljoen auto’s van de Nederlandse wegen zouden worden gehaald!

Drie jaren geleden heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met werken.
Ik had als 50-minner nog jaren kunnen doorgaan met geld verdienen (en volgens sommigen had ik dat ook moeten doen) maar het was genoeg. De eindigheid van het leven was mij duidelijk geworden en ik realiseerde mij heel goed dat tijd hebben ook heel belangrijk is. Ik weet dat het een luxe-situatie is maar voor mijn liefje en mij betekent consuminderen tevens dat wij het zo lang mogelijk met ons spaarvarken willen uithouden. Maar daarvoor hoef je niet tot 'vrekken' te verworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten