Translate

dinsdag 10 juni 2008

Blue Zones

Mijn vriendin Nelly had in een recente weblog getiteld 'Weten en Wetenschap' (van 31 mei) een oproep gedaan aan haar lezers om de levensstijl te verbeteren nu het nog kan. De wetenschap raakt steeds meer overtuigd van het feit dat levensstijl en leefomgeving van grote invloed zijn op onze gezondheid.

Dan Buettner is een Amerikaanse avonturier die expedities onderneemt en daarover schrijft. Hij heeft bovendien een aantal wereldrecords op zijn naam staan voor duurfietsen en heeft op zijn stalen ros ongeveer 20.000 kilometer afgelegd. Tijdens het fietsen raakte hij geïnteresseerd in demografie en 'longevity' ofwel lang leven. Hij is gaan onderzoeken waar op de wereld de grootste concentraties mensen leven die ouder dan 100 jaar oud worden en/of waar beduidend minder ongeneeslijke ziekten voorkomen.
Die regio's heeft hij 'Blue Zones' genoemd waarover in april van dit jaar een boek is verschenen met de titel 'Blue Zone: Lessons for Living Longer From the People Who've Lived the Longest', in samenwerking met National Geographic. De blauwe zones die Buettner in zijn boek heeft beschreven, zijn: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan) en Loma Linda (Californië USA). Hij heeft nog een andere blauwe zone aangetroffen op de wereld (Nicoya, Costa Rica) die hij in een eerdere publicatie heeft beschreven.

Er valt zoveel interessants te ontdekken - je raakt niet uitgelezen!
De inwoners van de bergdorpen in Sardinië wandelen gemakkelijk acht kilometer per dag. Mensen in Okinawa hebben opmerkelijk schonere aderen en een laag cholesterolgehalte. Hartziekten, borst- en prostaatkanker zijn er zeldzaam. De Zevende Dag Adventisten in Zuid-Californië volgen een plantaardig dieet dat in de Bijbel is beschreven en respecteren de sabbat. Wat mensen die in deze blauwe zones leven gemeenschappelijk hebben qua levensstijl, is als volgt gedefinieerd:

1) Familie: goede familiebanden zijn eerste prioriteit
2) Niet roken: honderdjarigen zijn per definitie niet-rokers
3) Plantaardig dieet houden
4) Regelmatig (licht)fysieke inspanningen verrichten
5) Sociale betrokkenheid: ergens bijhoren en actief samenleven
6) Bonen: ze zijn vast onderdeel van de maaltijd

Na meer gesurf kwam ik terecht op een 'Blue Zones Community' site die naast veel informatie over bewegen, eten, activiteiten ondernemen en sociaal netwerken tevens een online enquête bevat. En die kon ik niet ongemoeid laten! Je krijgt 35 vragen voorgeschoteld over jouw levensstijl die je vanzelfsprekend naar eer en geweten moet invullen (anders wordt de uitkomst nog zinlozer dan de vragenlijst wellicht al is...). Het gaat om je omgeving, je interesses, drank- en eetpatronen, bewegen, enzovoort. Je krijgt de uitslag op het scherm te zien, ingedeeld naar de volgende categorieën:

- Biologische leeftijd: de leeftijd die je lichaam aangeeft, op basis van de huidige gewoonten
- Algemene levensverwachting: de leeftijd die je verwacht te bereiken
- Gezond leven-verwachting: de leeftijd tot wanneer je gezond zult leven
- Blauwe zone-jaren: de jaren die je nog kunt winnen of verliezen op basis van bestaande gewoonten

De jaren die je aan je levensverwachting kunt toevoegen als je je levensstijl aanpast, zijn in een aparte box aangegeven. Ik heb geen adviseur nodig van de Blue Zone Community om mij te vertellen wat ik beter, minder of anders moet gaan doen om langer gezond(er) te leven. Dat weet ik namelijk al: minder alcohol (maximaal twee glazen rode wijn per dag), nóg gezonder eten (geen rood vlees), nóg regelmatiger bewegen, negatieve situaties en nare personen vermijden, nóg meer met mijn dierbaren omgaan en nóg meer van hen houden. En vooral bonen eten, heel veel bonen...