Translate

zaterdag 28 juni 2008

Embryoselectie mag (toch)

Tijdens een recent fietstochtje bedacht ik de openingszin voor dit bericht: “het ei is gelegd: er is een compromis bereikt in de rood-christelijke coalitie”. Dat leek mij wel toepasselijk.
Deze week werd namelijk bekend dat het Academisch Ziekenhuis Maastricht 'gewoon' mag doorgaan met het toepassen van embryoselectie voor ouders die drager zijn van de BRCA-genmutatie. Dat vond ik goed nieuws maar kennelijk was er na deze uitslag in de media grote behoefte te weten wie nu had gezegevierd of, zoals het in de Volkskrant stond, 'wie had gewonnen'? En dat was voor mij nu weer zo'n onzin!

Terugkijkend ben ik van mening dat er 'much ado about nothing' is geweest in de afgelopen vier weken. Niet dat ik de 'Ja' of 'Nee' over embryoselectie GEEN gewichtige kwestie vind maar de criteria die nu zijn opgesteld op aandringen van de ChristenUnie om zorgvuldigheid bij het besluit te garanderen, werden al gehanteerd. Dat was al praktijk in het azM waar artsen nauwgezet de risico's en de behandelbaarheid van elke individuele situatie onderzoeken en een werkgroep de conclusies van de medici toetst. Er wordt gefluisterd dat Rouvoet niet op de hoogte zou zijn geweest van de grote zorgvuldigheid die het azM reeds betracht... Dat hebben ze dan goed aan hem uitgelegd. Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd zal ik maar zeggen. Ik heb het al eens eerder geschreven.