Translate

dinsdag 3 juni 2008

Genetische ongehoorzaamheid

Professor doctor Joep Geraedts, hoofd Afdeling Klinische Genetica van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht heeft gisteren besloten tóch door te gaan met de toepassing van embryoselectie voor wensouders die drager zijn van de BRCA-genmutatie.
Deze daad van 'burgerlijke ongehoorzaamheid' vind ik dapper. En zeer terecht.

De professor vond het hoog tijd dat er vanuit de Zorg een statement komt; geen politiek standpunt maar een weloverwogen medisch standpunt.
Geraedts is -met zijn Raad van Bestuur- van mening dat de beslissing over het wel of niet toepassen van embryoselectie voor deze groep niet binnen de muren van politiek Den Haag moet worden genomen maar binnen de muren van het ziekenhuis.
De vrees bestaat dat het weleens wéér twee jaar zou kunnen duren voordat een positieve beslissing over embryoselectie voor deze groep zal worden genomen. De klinisch-geneticus heeft dus de verantwoordelijkheid genomen deze groep wensouders niet langer in onzekerheid te laten.

Deze azM-beslissing is door vice-premier André Rouvoet van de ChristenUnie afgedaan als 'een provocatie'. En dat is heel onterecht! Hoe kan het bestaan dat een regeringspartij (zes zetels) een bevolkingsgroep in gijzeling houdt met haar dwingende 'NEE'?! Elke vorm van religieus fundamentalisme is wat mij betreft abject.
Wordt zeker vervolgd.