Translate

dinsdag 24 juni 2008

100 Miljoen

“Real Madrid is bereid 100 miljoen euro op tafel te leggen voor Manchester United-spits Cristiano Ronaldo. Dat heeft de trainer van Real Bernd Schuster in een uitzending van de Duitse tv-zender DSF gezegd.” Aldus de aankondiging op MSN Nieuws gisteren.

Ik ben best een sportliefhebster maar toch ben ik compleet sprakeloos!
Het getuigt van oerhollands calvinisme wat ik nu ga zeggen maar Ronaldo heeft op het Europese Kampioenschap Voetballen 2008 in ieder geval niets bijzonders gepresteerd in het Portugese team om een dergelijk aanbod te rechtvaardigen. Dat kan natuurlijk gebeuren want niets menselijks is zelfs een stervoetballer vreemd maar toch...
Ik vind zo'n aanbod voor een individuele sporter buiten proporties! De spits van Manchester United is gezegend met veel talent en dat zal zijn fans en de voetbalclub veel plezier doen maar verder strekken de 'benefits' toch niet? Zo'n bedrag voor een voetballer vind ik niet te rechtvaardigen.
Wat kun je niet allemaal betekenen voor de mensheid in het algemeen met
€100.000.000,=! Honderd miljoen euro's... zo nuttig en waardevol voor een heleboel mensen.

Je begrijpt: ik heb veel moeite met het bovenstaande bericht. Zeker als je bedenkt dat KWF, de Nederlandse Kankerbestrijdingsorganisatie in 2007 een opbrengst ontving van €86.800.000,=. KWF gebruikte in haar mededeling de woorden 'maar liefst' voor het genoemde bedrag: het was voor de organisatie namelijk een recordbedrag... KWF Kankerbestrijding besteedt 80 procent van haar doelbesteding aan financiering van wetenschappelijk onderzoek. In 2007 ging in totaal €48,6 miljoen naar wetenschappelijk kankeronderzoek, onderwijs en opleidingen.

De NWO-Spinozapremie, ook wel gezien als de 'Nederlandse Nobelprijs', is onlangs toegekend aan vier onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Een van hen is professor dr Marjo van der Knaap, hoogleraar kinderneurologie, verbonden aan het VU medisch centrum. Zij heeft de prestigieuze prijs ontvangen voor haar onderzoek naar ernstige hersenafwijkingen bij kinderen. Van der Knaap diagnosticeerde verschillende nieuwe ziektebeelden met MRI en ontrafelde deze ziekten tot aan de verantwoordelijke genen. Zij heeft € 1.500.000,= (anderhalf miljoen euro) ontvangen. Zie je het verschil?!

Die 100 miljoen euro voor een getalenteerde (maar nu niet goed presterende) voetballer is dus wat mij betreft de wereld op zijn kop! Ook als je weet dat professor dr Bob Pinedo, specialist en hoofd van de afdeling medische oncologie van het VUmc Cancer Center Amsterdam -die per augustus 2008 met emeritaat gaat- de grootste moeite moet doen om geld in te zamelen voor zijn innovatieve Poliklinisch Diagnostiekcentrum dat ieder ziek mens kan dienen.

Mocht spits Cristiano Ronaldo de transfer van Engeland naar Spanje maken, dan is het te hopen dat hij met zijn gigantische inkomen ook iets voor goede doelen in de wereld doet. Maar wie ben ik om dat te opperen? Zelf geen filantroop, ben ik slechts een blogger die de verwoestende werking van kanker van heel dichtbij zag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten