Translate

zaterdag 7 juni 2008

Neuenegg und Flamatt

De aftrap van EURO 2008, het Europese Kampioenschap Voetbal is gedaan.
Dat gaat mede gepaard met kleine volksverhuizingen: Europeanen die voor de duur van het toernooi vanuit hun vaderland naar een gastland afreizen. De gastlanden voor dit toernooi zijn Oostenrijk en Zwitserland.
Neuenegg en Flamatt heten de uitverkoren boerendorpen in midden-Zwitserland waar 'Het Oranjedorp' zich tijdens het voetbaltoernooi bevindt. Voor het eerst in de Zwitserse geschiedenis worden de twee dorpen een. Voetbal verbroedert dus toch!

Neuenegg und Flamatt... de dorpjes hebben ieder afzonderlijk een website maar daarop wordt met geen woord gerept over het feit dat de oranjecamping op hun grondgebied komt. De Hollandse Zwitser die de camping gaat beheren, is er klaar voor: hij heeft drie kilometer oranje vlaggetjes, vijfhonderd oranje lampionnen en honderd plastic oranje koeien (op waar formaat) ingeslagen. Es kann losgehen!

In een Nederlands sportprogramma ging een journalist op bezoek bij enkele Neueneggers en Flamatters om hun reactie op het aanstaande op te tekenen.
Een mevrouw uit Flamatt deed voor de camera een oproep aan haar aanstaande Nederlandse buren om vooral 's nachts heel rustig en ingetogen naar hun tent terug te gaan. Zij moet namelijk heel vroeg op voor de koeien... Als dat maar goedgaat?!

Wij hebben vriendinnen die in Zwitserland wonen. Ze zijn 'import-Zwitsers': de ene is oorspronkelijk Française, de andere is van geboorte Oostenrijkse. Zij wonen en werken er met plezier alhoewel zij voor een autochtone Zwitser altijd 'allochtoon' zullen blijven, hoe goed ze ook hun best doen.
Door hard werken, neutraliteit, ordelijkheid en precisie hebben de Zwitsers hun heimat tot een van de rijkste landen ter wereld gemaakt. Alles is in Zwitserland keurig geregeld: openbare toiletten zijn brandschoon, bussen en treinen rijden op tijd en nergens vind je afval op straat.

Zwitserland heeft echter ook 'eigenaardigheden': het stemrecht voor vrouwen bestaat pas sinds 1971 en de gelijkstelling tussen man en vrouw is pas echt gelijk geworden in 1981. Ook aan de vele stricte leefregels moet je als Hollandse wennen.
Zo mag je je auto niet wassen en niet stofzuigen op zondag, gras maaien mag ook niet en de toilet mag je alleen doorspoelen tot 12:00 uur 's nachts. Nu valt daar best mee te leven -weet ik uit ervaring- maar de vraag is toch wat er in de komende weken allemaal zal gebeuren in Neuenegg und Flamatt?! Er stond slechts één artikel op het web over de komende invasie van het oranjelegioen:

Anwohner sind besorgt wegen des Lärms
Die Anwohner des Euro-Fancamps Oranje-Dorp haben wenig Freude an der Invasion der Holländer. Das Camp an der Sense ist zwar bewilligt und die Behörden sind zufrieden mit den Konzepten der Organisatoren. Trotzdem befürchten die direkten Anwohner in Flamatt und Neuenegg, während der drei Euro-Wochen im Juni nicht mehr schlafen zu können.

Ik zal dus maar een keertje extra bellen met de dames in de komende weken...
Grüeszi miteinander!