Translate

dinsdag 19 augustus 2008

C&A

Nee, het gaat helemaal niet over de familie Brenninkmeijer. Het gaat over onze eigen vrienden Cor & Ann die deze week hun 36-jarige huwelijksfeest vierden. En wij mochten erbij zijn! Cor en Ann zijn niet alleen warme vrienden voor ons, ze zijn ook dikke maatjes met elkaar. Naar hen kijken, is liefde tussen twee mensen zien. We hebben veel dingen met hen gemeenschappelijk: golfen, reizen, met de voetjes in het zand zitten bij strandtent 'De Zeerob'.
Cor en Ann hadden het plan opgevat om met ons op De Kaag te gaan varen. Niet in zomaar een bootje maar in een antieke notarisboot (ook wel kerkboot genoemd). Het scheepje dankt zijn naam aan het feit dat de notabelen van een dorp of stad ermee over water naar hun kerk werden vervoerd.

Voordat we te water werden gelaten, maakten we echter twee stops op het Kaageiland: de eerste bij 'De Stal op de Kaag', een fraai verbouwde koeienstal. Een mooie plek voor stilte en bezinning. De sfeervolle ruimte is gevuld met sculpturen van kunstenaar Karel Gomes die aan de Rijksacademie van Amsterdam studeerde. Zijn werk is aangekocht door musea, gemeenten en particulieren in binnen- en buitenland. Beelden van Gomes bevinden zich in het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum en het Centraal Museum in Utrecht. Hij is de enige levende kunstenaar die werk heeft staan in het Rijksmuseum!
Om het bezinningscentrum heen, dat wordt gerund door vrijwilligers, ligt 'De Bijbelse Tuin' die in mei 2008 tot favoriete religieuze plek van de provincie werd verkozen.
Nu lukt mij stilte en bezinning best wel als ik alleen ben of met mijn liefje samen maar NIET met het gezelschap waarmee wij uit waren... Dan wordt er altijd veel gelachen (èn gedronken, het moet maar eens gezegd).

De tweede stop was bij de Kaagse protestante kerk die werd gebouwd op de fundamenten van een kerk uit 1618. Oud dus en inmiddels Rijksmonument geworden. Vanaf 2002 werd de kerk gerestaureerd en de trotste dominee leidde ons rond in de consistorie, de kerkwijck en de aula. De openbare begraafplaats was in aanleg; er komen veel rustplaatsen beschikbaar met 'zicht' over weidse landerijen en Hollandse koeien. De eerste begraafplaats op het Kaageiland. In het kerkje ontmoetten wij ook de eigenaar van De Stal, pastor Kees van Lent (familie van jachtbouwer 'Royal Van Lent'). Van hem heb ik de uitdrukking: 'Exegeten doen het per vers'.

We gingen dus zeer geïnspireerd aan boord van de salonboot 'De Graeff van den Caeghe' met schipper Adriaan. Een kleurrijke figuur en aardige vent.
Het werd een fijn dagje varen: circa 25 kilometer richting Warmond, langs de vele woonboten en statige panden aan de Plassen. De culinaire tractaties aan boord waren van grote klasse: hollandse garnalen met tomatenjam en basilicumschuim, Bloody Mary met Fine Claire-oester, tartaar van kalf met gebakken kwartelei en sushi met huisgerookte zalm en komkommer met hangop en citroenolie. Loopt het water je al in de mond? Terecht!

Ik genoot van de wolken, van de regen op de ramen, de uil op de wiek (!) van een van de molens in het fraaie polderlandschap, de andere schepen, de accordeonmuziek van Adriaan, van even zelf roerganger zijn en... van het gezelschap. Het uitstapje-op-het-water eindigde bij het restaurant van 'Tante Kee' waar ons een volgende culinaire verrassing wachtte. Het was een heerlijk, gevarieerd viergangendiner; je krijgt ook niet zomaar het predikaat 'Jeunes restaurateurs d’Europe' op de gevel.
De fotoselectie -met foto's van Monika, Rita en mij- is te vinden bij 'Mijn foto's'. Cor & Ann: nogmaals hartelijk dank!