Translate

zondag 26 oktober 2008

Kosatka

Vanmorgen gaf mijn liefje mij een artikel uit een van de plaatselijke kranten. Het ging over walvissen. Ze weet dat ze mij van alles mag aanreiken over dit onderwerp. Er zijn nu eenmaal zaken waarvoor ik altijd warm loop. En zeezoogdieren behoren tot die categorie. Momenteel ben ik een (tweede) boek van Frank Schätzing aan het lezen, getiteld 'De Zwerm'. Het is een enorme pil van ruim 700 pagina's en het is reuze spannend: in zeeën en oceanen over de hele wereld worden nieuwe diersoorten en organismen ontdekt, verdwijnen zeevaarders en beginnen vreedzame zeezoogdieren a-typisch gedrag te vertonen. Schätzing deed voor dit boek (uit 2005) vijf jaar onderzoek en sprak met biologen, scheikundigen, geologen en andere wetenschappers om het verhaal te onderbouwen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat aflopen.

Op 11 oktober ging de 'Volvo Ocean Race 2008-2009' in Alicante van start (voorheen 'Whitbread race around the world'). Het is een prestigieuze zeilwedstrijd om de wereld die in juni 2009 in Sint Petersburg zal eindigen. Spanje doet mee met twee boten waarvan een met schipper Bouwe Bekking en Nederland is vertegenwoordigd met team Delta Lloyd.
Het is echter 'Team Russia' dat mijn warme belangstelling heeft. Het team -met een Nederlandse zeiler aan boord die oceanografie heeft gestudeeerd- staan momenteel weliswaar op de laatste plaats in het klassement maar wat mij betreft staat het met stip op nummer een! Team Russia zeilt op het schip met de naam Kosatka, hetgeen 'orka' betekent in het Russisch. Dit team heeft zich voor deze wedstrijd verbonden aan het WDCS, 'the Whale & Dolphin Conservation Society'. De leus van de samenwerking is 'We sail for the Whale'. En dat vind ik een prachtig initiatief!

Wist je trouwens dat er vele soorten walvissen en dolfijnen zijn te zien langs de gehele kustlijn van Spanje, rond de Balearen en de Canarische Eilanden? In de Zee van Alborán in het zuiden van het Spaanse vasteland komen zelfs negen verschillende soorten walvissen en dolfijnen voor; daarmee is het gebied de meest biodiverse onderwaternatuurregio van Europa.
We hadden het plan opgevat om deze zomer naar de zuidkust af te reizen om walvissen (o.a. vinvissen, potvissen en orka's) en dolfijnen in het wild te gaan zien. De boten van 'Whale Watch España', een non-profit organisatie, vertrekken vanaf de havens van Tarifa en Algeciras. Het is er door het langere verblijf in Nederland niet van gekomen dus dat bezoek is nu naar volgend jaar doorgeschoven.

Maar even terug naar de goede doelen die de WDCS dient. Zoals de Volvo Ocean Race een race tegen de klok is, zo zijn de campagnes van deze organisatie dat ook. Met de actie 'We sail for the Whale' wil de organisatie in 2012 twaalf beschermde zones in de zeeën en oceanen over de wereld hebben toegevoegd aan de lijst met bestaande MPA's ('Marine Protected Areas') die zijn ingesteld voor walvissen en dolfijnen.

Bescherming is noodzakelijk tegen schadelijke vispraktijken zoals overbevissing en drijfnetten, geluidsoverlast (radar, laagfrequente sonar, booractiviteiten), verontreiniging (PCB's), de jacht op de dieren zelf. Momenteel is slechts 0,5% van het wereldwijde wateroppervlakte tot beschermd gebied verklaard. Zeker een kwart van alle zeezoogdiersoorten wordt met uitsterving bedreigd. Een diersoort krijgt de kwalificatie ‘bedreigd’ als er nog weinig exemplaren van bestaan, als de populatie snel krimpt en als het dier in kwestie nog maar een heel klein leefgebied heeft.

De foto van de potvissenstaart is van eigen hand; het is een dierbaar aandenken aan een bezoek aan Kaikoura, een plaatsje aan de oostkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

De informatieve website van the Whale and Dolphin Conservation Society is te vinden op www.wdcs.org. Iedereen die de organisatie een warm hart toedraagt, kan daar een petitie ondertekenen waarmee de internationale actie tot bescherming van grote zeezoogdieren wordt gesteund. Zelf heb ik het uit volle overtuiging gedaan.

Mocht je twijfels hebben, klik dan eens op Kosatka - de titel van dit weblog. Het is letterlijk een eye opener. Ik ben benieuwd of je dan nóg twijfelt...