Translate

woensdag 29 oktober 2008

Stoomkoken

We waren deze week een dagje uit in het nieuw geopende warenhuis van 'El Corte Inglés' (vrij vertaald: 'de Engelse stijl') in Elche. Deze warenhuisketen is in 1940 opgericht door Ramón Areces, een voormalige kledingmaker uit Madrid.
Je kunt het qua opzet en collectie met de Bijenkorf vergelijken maar niet wat personeelsaantallen en klantgerichtheid betreft... Het warenhuis is ruim voorzien van personeel maar als je vragen hebt of wilt afrekenen, moet je erg je best doen. Bij de meeste kassa's staan de Spaanse dames namelijk gezellig met elkaar te praten. En dat kan lang duren! Het lijkt niets uit te maken dat jij daar staat. Sterker nog: ze kijken verstoord op als je eraankomt met je aan te kopen product. Wij zijn daaraan gewend, na bijna negen jaar maar wij leggen het nog altijd enigszins genegeneerd uit aan bezoekende vrienden. Ondanks alles is El Corte Inglés een waar Spaans icoon.

Elche (Elx in het Catalaans), is een mooie, historische stad die veel Moorse invloeden heeft ondergaan. Elche staat bekend om haar 'Palmeral', de palmentuin. Het is een kilometers lange palmbomenplantage met meer dan 300.000 palmbomen. Het is de grootste plantage van Europa en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ook de 'Dama de Elche', het borstbeeld van een vrouw dat er door archeologen is opgegraven, is de bezichtiging meer dan waard.

Het weer was uitermate geschikt voor een dagje stadten; de temperatuur was goed genoeg voor korte mouwen maar er waren wolken en er viel een spatje regen.
We begonnen met een hapje en een drankje bij 'El rincón del café', het koffiehoekje van El Corte Inglés. We werden bediend door een toegewijde jongeman. Het bestaat dus wel. Men is in de Spaanse horeca over het algemeen zeer bereid het jou naar de zin te maken, zeker als je Spaans spreekt. Steeds meer jonge Spanjaarden spreken tegenwoordig echter ook een beetje Engels.

Die dag hadden we een heus boodschappenlijstje. In Nederland liep ik al een tijdje te denken aan een stoomapplicatie voor in de keuken. Een inbouwstoomoven zou de voorkeur hebben maar een stoompan mocht ook. Stomen hoort namelijk bij de gezonde(re) kooktechnieken en een stoompan mag dus niet ontbreken in de keuken van een foodie en '(d)ama de casa' als ikzelf. Met stomen voorkom je dat vitaminen en mineralen met het kookwater worden afgegoten. Bovendien smaken gestoomde groenten lekkerder, vind ik.

Dus wij togen allereerst naar de afdeling 'Cocina' waar we een aardige selectie stoompannen aantroffen. Het verliep er precies zoals ik vantevoren had bedacht: je roept weliswaar een medewerkster van de afdeling erbij voor advies maar je kunt het net zo goed laten. Of allemaal zelf uitvogelen.
Op mijn vraag “¿Qué es la principal diferencia entre éste y ése?” kwam er niet veel uit. Ik stelde nog een paar vragen maar ook die werden zo algemeen beantwoord dat we maar onze eigen keuze volgden. We kochten de stoompan die werd aanbevolen door een van de veelbelovende jonge chef-koks van Spanje, Sergi Arola. Hij is houder van twee Michelinsterren en discipel van Ferrán Adrià, de wereldberoemde kok van restaurant El Bulli dus dat wekt hoge verwachtingen!

In de komende twee weken verwachten wij in Spanje veel bezoekende vrienden. Als het gaat zoals het is gepland, komen er welteverstaan drie vriendenstellen op bezoek. Niet letterlijk bij ons want ze gaan (bijna) allemaal in een eigen appartement logeren. Maar ik vermoed wel dat er een beroep wordt gedaan op de nieuwe stoompan. “¡Ningún problema!”

Om het af te leren, geef ik hierbij nog een lekker recept uit de 'Oude Keuken'.

Zuurkool met appel en witte bonen (voor 4 personen)
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Verhit een klontje boter in een hapjespan en fuit daarin vier gesnipperde uien en vier tenen knoflook.
Voeg 500 gram zuurkool, een theelepel kaneel en 200 ml bier toe. Voeg peper en zout naar smaak toe, doe een deksel op de pan en laat het geheel circa 20 minuten gaarstoven.
Schil drie appels, haal de klokhuizen eruit met de appelboor en snijd de kale appels in dunnen ringen. Zeef een blik witte bonen (800 gr), spoel de bonen af onder koud water en laat ze uitlekken. (Gedroogde bonen circa 24 uur laten wellen en dan enkele uren koken kan ook.) Pureer de bonen vervolgens in de keukenmachine; eventueel kan wat crème fraîche aan de puree worden toegevoegd om het smeuiiger te maken.
Leg nu het zuurkool/uienmengsel op de bodem van een ovenschaal. Leg daarop vervolgens een laag appelplakken en daar bovenop de bonenpuree. Herhaal de appel- en bonenlaag. Maak af met wat gesmolten roomboter en nog wat peper naar smaak.
De schotel in het midden van de oven in circa 30 minuten laten garen.

Dit gerecht lijkt ook heel geschikt voor bereiding door mijn nieuwe 'amiga de casa'. Zij zal in de komende weken ongetwijfeld goed op stoom komen bij ons!