Translate

donderdag 13 augustus 2009

Burbujas de Amor

Eerst maar eens met de deur in huis vallen: we kregen heel goed nieuws vandaag. De operatie van mijn liefje verliep zoals gepland en gehoopt, inclusief complete dosis intra-operatieve bestraling. Voor de operatie was de borst ingespoten met een fluorescerende stof die de tumor en lymfeklier doet oplichten zodat de chirurg precies kon zien welk weefsel zou moeten worden verwijderd. De tumor werd verwijderd en er werden geen uitzaaiingen in de oksel aangetroffen. De klier bleef dus zitten waar hij zit en ook dat is een grote opluchting. Nog meer goed nieuws: ze is inmiddels thuis (vrijdagmiddag).

In de afgelopen dagen ontvingen wij van familie, vrienden en kennissen uit alle windstreken reacties op de mededeling dat aan mijn liefje de diagnose borstkanker was gesteld. Na de eerste schrik waren de reacties hartverwarmend. Ze varieerden van “wij komen nú naar jullie toevliegen” tot “wij gaan een kaarsje voor je branden”. Die reacties deden mijn liefje goed. Sommige reacties verrasten en verbaasden ons, anderen juist helemaal niet. Een gebeurtenis als deze is zo'n moment in een mensenleven waarop de kracht van vriendschap en verbondenheid weer eens goed wordt getoond... Namens mijn liefje: heel hartelijk dank voor jullie positieve gedachten, jullie liefde, steun en vriendschap.

Wij hadden hier in Spanje deze week bewolkte dagen, regenbuien en onweer. Die zijn goed voor het Spaanse land en afkoelend voor de mens. Mijn liefje is een fervent en competent sudoku-speler. Daarin vond zij in de afgelopen week veel afleiding. De categorie 'super fiendish' (extra vijandig) is favoriet en zij puzzelde onverschrokken voort. Tenminste, zo leek het... Dat was voordat zij onze Jeep ging voltanken met diesel. Nouja, dat had zij moeten doen. Het werden 70 liters benzine en na circa 1 kilometer kwam de auto met toeters en bellen op het dashboard tot complete stilstand. Normaliter ga ik mee maar deze keer -op uitdrukkelijk verzoek- niet. Dat zul je net zien. Ik ontving een sip telefoontje van mijn liefje: ze stond in een kanariegeel veiligheidsvestje aan de kant van de weg, vergezeld van de Guardia Civil Tráfico. De auto werd naar de dichtstbijzijnde werkplaats gesleept en is inmiddels door de garagedokter behandeld. Ik kon in de buurt nog net een oude Opel Corsa huren zodat wij in ieder geval zelf naar het ziekenhuis konden rijden. Deze week waren wij met auto's echter niet fortuinlijk: ook de huurauto liet mij donderdagavond op de parkeerplaats van het ziekenhuis in de steek. Niets deed het meer. Maar wat valt er te mopperen nu we zulk fantastisch nieuws van de geslaagde operatie, de juiste bestraling en geen uitzaaiingen rondom de borst hebben mogen ontvangen?!

De titel van dit blog 'Burbujas de Amor' (liefdesbubbels) is een bijzondere: het is de titel van een Spaans lied van vele jaren geleden, gezongen door de Dominicaan Juan Luis Guerra. Ik kocht het nummer voor mijn liefje in de beginjaren van onze relatie. Ik vind het een lied over liefde en hoop. En raad eens welke muziek werd gedraaid toen mijn liefje de operatiekamer werd binnengereden? Juist. Dát nummer. Zij vertelde mij na de operatie dat zij aan de Colombiaanse chirurg (inmiddels door haar 'dokter Carlos' genoemd) had gezegd dat het haar favoriete Spaanse liedje is. Hij begon vervolgens de tekst mee te zingen en het operatieteam viel hem bij. Toen de chirurg na de operatie op de kamer van mijn liefje verscheen, vertelde ik hem hoezeer dat lied en zijn zingen mijn liefje hadden geroerd en gesterkt. Hij vertelde toen dat hij zijn toenmalige partner ten huwelijk had gevraagd bij dat nummer. Ik verzin het niet... Apart, nietwaar?! Je kunt het liedje beluisteren via een link bij 'Mijn Muziek' (in de linkerkolom van dit blog).

Donderdag de 13de (augustus) zal om vele redenen memorabel zijn. Morgen, vrijdag is voor mijn liefje de dag waarop zij aan genezing en herstel kan gaan werken. Ik ben een gelukkig mens.