Translate

maandag 16 november 2009

Goed nieuws

De frequente lezer van dit blog zal denken dat de titel betrekking heeft op de gezondheidstoestand van mijn liefje tijdens de thans gevolgde chemotherapie... Mijn antwoord is: nee en ja. Dit blog gaat niet over haar welzijn alhoewel het haar momenteel redelijk gaat. De vermoeidheid is een constante geworden, de spieren zijn soms pijnlijk en de misselijkheid ligt regelmatig op de loer. Dat zijn de inmiddels bekende bijverschijnselen van dit type chemokuur. We zijn tot de conclusie gekomen dat de combinatie cisplatine-taxotere zwaarder valt dan de eerste. Alhoewel wij de chemo als een vriend beschouwen die mijn liefje immers helpt weer gezond te worden, heeft hij ook nare trekjes. Hij is een sluiper, een gluiper. Het boek Oeroeg van Hella Haasse dat in het kader van de campagne 'Nederland Leest' gratis wordt verstrekt en dat zich in voormalig Nederlands Indië afspeelt, brengt haar voor het moment in meer verkieslijke sferen.

Het goede nieuws heeft betrekking op het huidige Indonesië, waar onlangs een gloednieuw type wasmachine werd geïntroduceerd. Intimi weten dat mijn liefje 'Hoofd Was' is van ons gezin. Zo hebben wij beiden onze (straf)taken. Op haar goede dagen neemt zij volledige verantwoordelijkheid voor de was. Dat is een taak waaraan zij doorgaans plezier beleeft, hoe gek dit ook mag klinken. Dat betreft niet alleen het wassen, het gaat ook over het drogen. Als het zonnig weer is, wordt klein goed -ongezien voor derden- op het terras gedroogd. Dat doen wij, excentriekelingen, uit energiebesparing. Als het weer het niet toelaat, wordt de wasdroger gebruikt. Het afvalwater dat de droger produceert, is gedestilleerd water dat wij hergebruiken voor het besproeien van de bloemen en planten op het terras. Die bloeien door dat pure water heel weelderig hetgeen het Hoofd Was sterk bekoort. Daardoor verricht zij haar taak met nog meer enthousiasme. Dat vind ik recycling in zijn beste vorm!

Alhoewel wij in ons aanstaande Balinese huishouden vakkundig zullen worden bijgestaan door huishoudster Elsa, verheugen wij ons ook op de inzet van innovatieve huishoudelijke hulpmiddelen. Zo is er sprake van een wel heel bijzondere wasmachine waarvan de introductie onlangs voorpaginanieuws was in 'The Jakarta Post', de krant die wij dagelijks online lezen.
Tijdens eerdere bezoeken aan Bali in de afgelopen vier jaren, viel ons telkens op dat de wasmachines het koud doen. Alhoewel de grootste energiebesparingen zijn te behalen door wassen op zo'n laag mogelijke temperatuur was mijn eigen Hoofd Was helemaal niets geporteerd van dat principe. Maar een wasmachine voor warme wasjes bleek moeilijk te vinden. Ze zijn er zeker naar nu blijkt.

PT LG Electronics Indonesia introduceerde een voorlader die is uitgerust met de zogenaamde 'Direct Drive Technology'. Deze nieuwe technologie houdt allereerst in dat er minder trillingen plaatsvinden tijdens de wasbeurt. Dat kan een voordeel zijn maar daarover kun je van mening verschillen. Vooral als jonkie die zoete herinneringen heeft aan zitten op een draaiende wasmachine... maar daarvoor ben ik nu te groot (lees: te zwaar) geworden. Een ander voordeel van deze nieuwe machine is dat er sprake is van minder geluidsoverlast tijdens een wasbeurt. Het geluid overstijgt volgens de fabrikant 50 decibel niet hetgeen op hetzelfde niveau ligt als het geroezemoes in een openbare bibliotheek op een doordeweekse dag. Een beeldende beschrijving die ik vond in het voorpagina-artikel. Wat met name essentieel is, is dat de nieuwe wasmachine 25% minder electriciteit gebruikt dan andere voorladers, aldus Halim Astono, de trotse marketing manager van LG Electronics Indonesia. Maar dat is nog niet alles; bij deze nieuwe wasmachine is ook nog sprake van een zogenaamde 'Allergy Care'-toepassing. De machine stoomwast de allergenen op 100º Celsius uit de kleding. Deze wasmachine is door TÜV Rheinland gecertificeerd als 'swerelds eerste machine die niet is uitgerust met asbestdeeltjes. Zo'n wasmachine kan net dat beetje extra glans(spoeling) aan de dag geven. Met dank aan Hennie.

Tja, wat een land... en daar gaan wij wonen?! In december gaan wij bij de plaatselijke middenstand witgoed aanschaffen. Alhoewel wij tijdens het aanstaande bezoek vooral gaan bijkomen van chemotherapie en alles bijkomstigheden, gaan wij tevens aankopen doen voor ons grote huis en het gastenhuisje: een dubbeldeurs koelkast, breedbeeld-TV, een stoomoven, een stofzuiger, waterdispensers, ventilatoren en -vanzelfsprekend- genoemde superdeluxe wasmachine van LG. Life's Good, huishouden op Bali is geen straf(taak)! Salam sayang untuk kalian semua, ofwel: lieve groeten voor jullie allen.