Translate

woensdag 13 januari 2010

Bericht van de badmeesteres

Momenteel geniet ik met volle teugen van ons zwembad in Bali. Toen ik op de avond van onze aankomst, alweer 4 weken geleden, mijn eerste duik nam, vreesde ik even dat ik de overkant niet kon bereiken... het bad is immers van bijna Olympische proporties. Nou ja, zo voelt het in ieder geval. Elke dag zwem ik banen voor de conditie en luier ik een beetje op een van de onderwaterzitjes die aan de diepe zijde van het bad zijn aangebracht.

Tegelijkertijd blijkt het nogal een klus om een tropisch zwembad in goede staat te houden: door de vele zonneuren en de hoge boventemperatuur vraagt de waterbehandeling extra inzicht van de badmeester(es). Ketut, onze tuinman, is degene die ook het onderhoud aan het bad doet. Hij kreeg zijn opleiding van de zwembadbouwer. Dagelijks beheert hij de machinekamer en controleert hij de waterkwaliteit. Sinds onze komst doet hij dat samen met mijn liefje die in een ver verleden de benodigde papieren behaalde voor het professioneel runnen van een zwembad. Hij was dus in goed gezelschap, dacht ik... Wat is de optimale pH-waarde voor het zwemwater? Hoeveel chloor moet wanneer worden toegevoegd voor de juiste balans? We dachten het te weten. Totdat het badwater gisteren van kleur veranderde: het werd groen. Conclusie: algen ('lumut' in Bahasa Indonesia; ik leer snel bij). Een teken van een onjuist pH-gehalte. Na wat naslag op Internet, bleek dat het onder andere kan worden veroorzaakt door stortbuien in het bad. Daarvan kregen wij er inderdaad een paar in de afgelopen dagen... de understatement van deze week maar ik mopper niet. Dat hoort nu eenmaal bij het natte seizoen en het levert soms mooie foto's op.

Al voegen we bij voorkeur zo min mogelijk chemicaliën toe, we ontkomen er niet aan. Er moest worden ingegrepen dus ik ging in zwemoutfit het bad in om een deel van de tegels handmatig te schrobben. Een rotklus (zere rugspieren de volgende dag)! Vervolgens sluisden we gedurende 2 uurtjes een laag badwater weg en vulde het weer aan met schoon leidingwater. Zo snel als het water was afgevoerd, zo lang duurde het voordat het weer tot aan de randen was bijgevuld: uuuuuuren! Tenslotte moest chloorgranulaat worden toegevoegd en 24 uur worden gefilterd. Om die reden konden wij een dag niet zwemmen en ook alle opblaasvriendjes verbleven tijdelijk op de kant.

Over opblaasvriendjes gesproken: voor ons vertrek naar Bali vond ik het hoog tijd worden voor een degelijke oriëntatie op zwembadspeelgoed. Ik dook onder in de wereld die 'pool toys' heet en ik kwam proestend boven! Er opende zich een nieuwe wereld voor mij: was ik tot dan toe dik tevreden met een eenvoudig luchtbed, een opblaasstoel en een haai, waren daar ineens 'dancing dolphins' en zelfs een 'floating golf green'... Het epicentrum van de verkoop van verbazingwekkend zwembadspeelgoed ligt overduidelijk in de Verenigde Staten. De meeste producenten leveren echter niet buiten de grenzen van de VS.
Desalniettemin werd mijn serieuze interesse getrokken door een floating 'aqua bar': een dobberende, halvemaans opblaasbar met uitsparingen voor drankjes, met daaromheen vier dobberende opblaasbarkrukken, uitgevoerd in feestelijke kleuren. En -zo te zien- met meegeleverde barman. Ik stuurde het speeltje ter beoordeling naar vriendin Bernadotti die er veel verstand van heeft, en vroeg haar om advies. Het leek ook haar een voortreffelijke aankoop. Dat gold voor het bar- en krukgedeelte; de barman werd door haar resoluut afgeserveerd: zwembroek niet goed alsmede 'een haarkwestie'. Ik houd het in mijn blog graag decent.

Maar wat te denken van de 'jellyfish pool light'? Een grote, lichtgevende kwal met tentakels die in blauwtinten onder water pulseren. Het is nèt een Portugees Oorlogsschip. Niet van echt te onderscheiden maar dan ongevaarlijk voor de mens. Maar het allerleukste vond ik toch wel de radiografisch bestuurbare butler. In strak zwarte outfit, stabiel, snel en met een indrukwekkende sixpack. Of in ieder geval de uitsparingen ervoor... Laat de gedachten maar eens de vrije loop, dames! Hij kan op elk gewenst plekje komen en dat alles uiterst veilig en discreet. Zoals men van een goede butler mag verwachten, is hij bereid te allen tijde naar de korte pijpen van zijn badmeesteres te dansen. En dat met slechts 6 batterijen. De radiografisch bestuurbare butler is dé natte droom van elke badmeesteres. Binnenkort te bezichtigen in een Balinese tuin in een -hopelijk- weer snel algenvrij bad.