Translate

maandag 10 mei 2010

Alpe d'HuZes

Alpe d'HuZes is de naam van een jaarlijks fietsevenement voor KWF Kankerbestrijding. Sportievelingen, alleen of in teamverband, fietsen geld bijeen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen de gevolgen van kanker. Door ware helden wordt de Alpe d'Huez op één dag zes keer beklommen; vandaar HuZes. Dat lijkt een bijna onmogelijke opgave maar toch lukte het in 2006, 2007, 2008 en 2009 vele deelnemers; zelfs een aantal (ex-)kankerpatiënten.

In 2009 werd een recordbedrag van bijna € 6.000.000 bij elkaar gefietst. Een deel van dat geld werd besteed aan het faciliteren van de leerstoel 'Leven met Kanker' aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hoogleraar Irma Verdonck bezet deze leerstoel (voorlopig voor vijf jaar, gedurende 2 dagen per week). Uit hoofde van die functie doet zij belangrijk onderzoek naar de gevolgen van leven met kanker voor patiënten en hun omgeving. Met name de psycho-sociale factoren van kanker zijn nog grotendeels onderbelicht. Psychische problemen, depressies, niet kunnen werken of functioneren zoals je gewend bent, zijn zaken waarmee kankerpatiënten helaas dagelijks worden geconfronteerd; niet alleen tijdens, maar ook na hun (ziekte en) behandeling. In Nederland leven circa 400.000 personen met kanker. Jaarlijks komen er 80.000 bij. Ongeveer driekwart komt op eigen kracht overeind en pakt het leven weer op. Maar een groot deel belandt in een dip of crisis...
Het andere deel van de Alpe d'Huzes-opbrengst werd en wordt besteed aan e-health, de combinatie van gezondheiszorg en electronische patiëntenzorg. Verdonck, die zelf ooit de diagnose borstkanker kreeg, fietste overigens vorig jaar mee naar de Alpe d'Huez.

Vanmorgen las ik in de Volkskrant dat onderzoek door KWF Kankerfonds aantoont dat zorg voor kankerpatiënten niet in elk ziekenhuis in Nederland optimaal is. Van de Inspectie van de Gezondheidszorg mogen de resultaten van dat onderzoek niet worden onthuld vanwege gevreesde reputatieschade... En dan te bedenken dat deze inspectie een Nederlands overheidsorgaan is en demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink het verbod een slechte zaak vindt. Zo'n standpunt zou de Russische of Chinese overheid niet misstaan maar het is verbijsterend als het Nederland betreft. Zorg om eigen reputatie is kennelijk belangrijker dan zorg voor kankerpatiënten?! Ik vind het een schande. Goed dat Zembla-programma 'Het kankerdoolhof' dergelijke misstanden aan de kaak stelt, zoals op 8 mei jongstleden was te zien. Een voorlopige rangschikking van Nederlandse ziekenhuizen is hier te vinden.

Het 2010-doel van de Stichting Alpe d'HuZes is om het recordbedrag van 2009 te verpulveren; men richt zich op het bijeenfietsen van tien miljoen euro! Alpe d'HuZes zet zich ervoor in dat de strijd tegen kanker uiteindelijk wordt gewonnen. De algemene missie voor dit jaar is:

'Anderen faciliteren en inspireren om goed, gezond en gelukkig te kunnen leven met kanker.'

Teamcamptain Frank Hermans (derde van links) gaat op 3 juni aanstaande weer fietsen en dat vind ik keigoed! Onder het motto 'Opgeven is geen optie' bedwong hij vorig jaar met zijn team 'Trust the Process' (het motto van Nelly's weblog) de Alpe d' Huez voor dit goede doel. Held Frank reed zelf de berg zes keer op en af en als team deden ze het 37 keer. Zij fietsen met een missie: met elkaar realiseerden zij € 37.000 voor het goede doel, via donaties en sponsoring. Deze fantastische sportieve prestatie droeg Frank op aan onze gemeenschappelijke vriendin Nelly, die eerder dat jaar aan de gevolgen van longkanker overleed.

De droom van Frank, van mij en vele anderen is dat kanker van een dodelijke naar een chronische ziekte evolueert. Zijn persoonlijke motto voor dit jaar is: 'alleen een dwaas blaast tegen de wind in maar met ons allen veranderen we zijn richting.' Het is een boodschap van hoop.
Frank: “uit ervaring kan ik vertellen dat leuk anders is. Die berg is namelijk zwaar en in vergelijking met de rest van de Franse Alpen helemaal niet mooi. Daar komt bij dat 6x eenzelfde route op 1 dag nutteloos is en op den duur saai wordt. Tóch ben ik erg gemotiveerd om het weer te gaan doen op 3 juni. Dit omdat er helaas nog te veel collega's, naasten, bekenden en minder bekenden zijn die de strijd tegen kanker móeten voeren; of ze nou willen of niet! Doe je mee om mij en vooral hen te steunen?”

De opgave om op één dag de Alpe d'Huez zes keer op te fietsen is uitzonderlijk zwaar maar voor Frank is dat onvergelijkbaar met de strijd die een kankerpatiënt moet leveren. Zijn beklimming staan dan ook louter symbool voor díe strijd.
Hij is één van de 3.241 fietsers en één van de leiders van de 389 fietsteams die dit jaar de actie steunen. Zijn persoonlijke doel is om dit jaar € 10.000,- bijeen te fietsen. Op het moment van publicatie van dit blog staat hij op 49% van zijn streefbedrag. Als je genoot van de start van de Giro d'Italia in Nederland, moet ook dit fietsevenement tot de verbeelding spreken. Frank kan nog wel enkele donaties gebruiken, lieve vrienden en andere lezers van mijn blog...

Ik weet zeker dat Nelly dit jaar wederom met Frank meefietst: 'vederlicht en inspirerend', net als in 2009. Doe mee met Frank en Nelly en doneer! Franks website is ook bij Mijn Links te vinden. Via de blauwe knop 'Steun mij' kan direct en veilig worden gedoneerd. Frank en de stichting Alpe d'Huzes hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid: 100% van de giften gaat naar het onderzoeksfonds.
Diederik, Nelly's echtgenoot, gaat zijn vriend dit jaar in persoon steunen op de Alpe d' Huez. Ik wens Frank vanaf deze (vlakke) plaats alvast heel veel suc6! Wordt vervolgd.