Translate

vrijdag 30 juli 2010

Nasi goreng als instapkaart?

Indonesië is momenteel met een imposant paviljoen vertegenwoordigd op de World Expo 2010 in Shanghai die daar in mei van dit jaar opende. Het gebouw, dat 4.000 vierkante meter beslaat en 10 miljoen Amerikaanse dollars kostte, trok in de afgelopen maanden al 3.5 miljoen geïnteresseerden en blijft tot october in China.
Men hoopt op een recordaantal bezoekers van 5 miljoen. In de Jakarta Post schrijft men vol lof en trots over de nationale bijdrage.

Om ook iemand uit het gewone volk te laten meegenieten, stelde men een 'Fried Rice Competition' in: de maker van de, als lekkerste gekozen nasi goreng krijgt een all-in arrangement om de World Expo in eigen persoon te gaan bezoeken. De gelukkige winnaar ontvangt gratis visa voor het verblijf in China, een retourvlucht, gratis accomodatie in Shanghai, gratis toegang tot de Expo en zakgeld voor een verblijf van 4 dagen. Het winnende recept zal uiteindelijk in het Indonesische paviljoen worden bereid.
Recepten kunnnen worden ingezonden naar resep.nasigoreng@gmail.com. (Ik maak geen grapje!) Daar ik wel zin heb in een reisje naar China -ik ben toch in de regio- stelde ik een actieplan voor aan Elsa. Mijn jarenlange Conimex-ervaring maakt mij een uitstekende assistente. Mijn eigen nasi goreng is best aardig, al zeg ik het zelf maar ik heb geen moeite in Elsa mijn meerdere te erkennen. Zij de eer, ik de reis.

De eerste vraag was: wordt het een vegetarische versie of niet? De keuze viel op 'niet'. De volgende vraag was: wordt het een 100% Oosterse variant of een wereldnasi? Dat antwoord laat ik hier in het midden. We willen onze eigen ruiten niet ingooien. Wat ik wel kan onthullen, is dat wij gratis advies inwonnen bij Lonny, de beroemde Balinese kok die ook in Nederland bekend is van radio, televisie en kookboeken.

Elsa en ik hebben onze keuze inmiddels gemaakt. Wij sluiten ons al dagen in de keuken op om een likkebaardend lekker recept voor gebakken rijst in elkaar te draaien. Elsa's Kitchen is sowieso het andere uiterste van Hell's Kitchen. Zij kan goed koken en houdt, net als ik, van afwisseling. Onze keukenprinses is koningin van de wadjan! In de Top10 van haar lekkerste gerechten, staan onder andere: steranijsstoofpot, soto ayam, groene curry in jonge kokosnoot, vegetarische loempia's met zoet-zure saus, gado-gado met eendeneieren (Pauline's suggestie).
Haar versgetrokken bouillons zijn rijk van smaak, loempiadeeg wordt handmatig vervaardigd, van verse producten worden sambal en satésaus gemaakt in de vijzel. Dat is geen sinecure: je hebt er veel handkracht voor nodig. Bij onze kokkie komt niets uit een pakje. Zelfs de dradige uiteinden van de taugé worden stuk voor stuk verwijderd.

En emping mag niet op de lijst van lekkernijen ontbreken! Het is een kleine enigszins bittere snack die wordt gemaakt van de zaden van de Melinjo (gnetum gnemon). Gelukkig smaakt de noot beter dan hij klinkt! Melindjoe is gezonder dan kroepoek: minder vet en minder calorieën. Elsa frituurt niet maar roostert de plakjes. Sinds ons vorige verblijf in Bali ontstond een serieuze Melinjoverslaving, vooral bij mijn liefje alhoewel ik ook de handen niet kan thuishouden. Op de keukenbar staat continu een goedgevulde bak. Er zijn vele soorten te verkrijgen dus het duurde even voordat we de lekkerste vonden. Zodra de bodem van de voorraad in zicht komt, wordt er bijgemaakt. Onze nieuwe convectie-oven-annex-magnetron-annex-stoomapparaat-annex-grill kan ook krupuk maken. Om ook jullie van het Aziatische te laten meegenieten, neem ik hierbij een recept van Tempeh Kecap op, een van mijn favoriete vegetarische (bij)gerechten:

Snijd 100 gram tempé in staafjes. Maal 3 tenen knoflook, 2 sjalotten, 1 theelepel verse peper en een mespuntje verse nootmuskaat fijn tot een kruidenmengsel. Verhit de olie in een wok en fruit hierin de bumbu. Voeg 250 gram water, 20 gram kokoscreme (santen) en 1 eetlepel ketjap manis toe. Laat alles even koken en voeg daarna de tempéblokjes erbij. Het geheel nog 15 minuten op laag vuur laten sudderen. Lekker met emping, zilvervliesrijst en groene groenten als paksoi en brocoli. Selamat makan ... and see you in Shanghai?!