Translate

zaterdag 10 juli 2010

Snolliebollie en ik

Enkele dagen geleden werd het naar mijn hoofd geslingerd: 'je lijkt op Dirk Kuijt'... Nu is het voor een meisje sowieso niet leuk om te worden versleten voor het evenbeeld van een jongetje; hoe goed hij ook is. Mijn eerste reactie was dan ook: “hoe bedoel je dit precies?”
Als een van mijn vroegere werkgevers deze opmerking over mij had gemaakt, zou ik dat niet hebben weersproken. Instemmend zou ik hebben gezwegen.

Ik ben namelijk sinds mijn kindertijd een voetballiefhebber en alhoewel Wesley Sneijder op het WK tot nu toe tot man-van-de-wedstrijd werd verkozen, is de rol van DK niet te onderschatten: hij werd in elke wedstrijd opgesteld, rende over het veld alsof zijn leven ervan afhing, scoorde zelf een doelpunt en was veelvuldig betrokken bij de voorzet voor een goal. Kortom: een toegewijde, harde werker. Bovendien is hij een aardig mens, een teamplayer en een goeddoener. Dus wie wil nu niet met zo'n persoon worden vergeleken? Maar ik weet ook dat Kuijt (30 jaar) flinke flaporen en puntige hoektanden heeft à la Dracula. Over het algemeen wordt de sympathieke Katwijker niet geprezen om zijn Don Juan-uiterlijk...

De opmerking dat ik op Kuijt zou lijken, kwam bepaald niet uit de mond van een zakelijke collega. De vergelijking werd gemaakt door mijn eigen liefje. Ze zei het toen ik net baantjes had gezwommen en met verzopen katjesharen op het terras zat te wachten op een Nespresso-koffie. Ik vroeg haar dus waarom ze vond dat ik op Dirk lijk. Welnu, de fysieke gelijkenis bleek toch de doorslag te geven. De regelmatige lezer en mijn vrienden weten dat ook ik hoogblond ben en flaporen heb. Het was de combinatie van die kenmerken die debet bleek aan de associatie.

Het zal je maar worden gezegd! Alhoewel ik weinig aandrang voel mijzelf te verdedigen, wil ik toch niet zwijgen: if she was right, I would agree with her... Ik vond het haar 'Blattertje-van-de-week'. Wat mij onder andere van Kuijt onderscheidt, is het feit dat hij kromme benen heeft en ik niet. Zijn wekelijks salaris (€45.000,=) is een andere futiliteit. Wat pas ècht onderscheidend is, is mijn -ontluikende- bekwaamheid in de beheersing van 'seledet'. Het is een Indonesische techniek waarbij pupillen razendsnel heen en weer worden bewogen. Ik train er momenteel hard op, tot duizelig wordens toe. De Balinese danseres Ida Bagus Oka Wirjana is tot nu toe de enige persoon ter wereld die deze oogtechniek ook op verticale manier weet uit te voeren. Als het aan mij ligt niet voor lang! Misschien was ik in een vorig leven Balinese?

Kuijt en de andere mannen van Oranje doen het bijzonder goed en dat stemt Snolliebollie, mij en de rest van Nederland zeer positief. Met dank aan Hugo voor de aandoenlijke foto. (Op haar wil ik wel graag lijken...) Het is goed om ten tijde van een financiële wereldcrisis en nationale politieke verdeeldheid een gemeenschappelijke vijand te hebben: de WK-voetbaltegenstander. Ik las op internet dat Nederland een extra economische groei van 0,1 - 0,5% tegemoet kan zien als Oranje wereldkampioen wordt.

Inmiddels is bekend dat 'Las Rojas' (koosnaam voor het Spaanse voetbalelftal) uit mijn tweede vaderland in de finale tegenover het Nederlands elftal komen te staan. Een droomfinale voor iemand met roots in zowel Nederland als Spanje. Wie er ook wint, het goede gevoel zal overheersen. De live-voetbalwedstrijden zijn hier om 2:30 uur 's nachts te zien en ik volg de beschouwingen van het informatieve programma 'Studie Sportzomer' via BVN. Onze satelliet zendt ongestoord uit sinds de verplaatsing in de tuin en daarom kunnen we elke ochtend genieten van de uitslagen, de interviews en de analyses. De poulestand in huis is momenteel 47-44. Vooruit dan maar, die overwinning kan mij nog ontgaan: degene die zondag de juiste eindstand voorspelt, krijgt 4 punten. Ik ben niet wraaklustig.

Morgennacht zullen wij ons laten vervoeren naar een barlocatie aan het strand van Lovina alwaar we de finalewedstrijd met eigen ogen zullen aanschouwen. In een talrijk oranjekleurig gezelschap en naar verwachting met bitterballen! Ondanks de voorspellende kracht van semi-orakel Octopus Paul hoop ik op een overwinning van 'Belanda', met tenmiste één bloedstollende assist van Kuijt. De vliegende Hollanders zullen de wereldbeker dan wellicht uit handen van icoon Nelson Mandela ontvangen. Dat zou het leven van een DK-look-a-like nóg bijzonderder maken.