Translate

woensdag 7 juli 2010

Wat zien ik?

De Zwitserse psycholoog Hermann Rorsach ontwikkelde de gelijknamige test in 1921. Deze test is gebaseerd op de menselijke neiging interpretaties en gevoelens te projecteren op abstracte vormen. In dit geval op inktvlekken, vandaar dat deze Rorsachtest ook wel inktvlekkentest wordt genoemd. Aan de hand van gegeven interpretaties proberen deskundigen de diepere persoonlijke karaktertrekken en impulsen van testpersonen te begrijpen.

Dacht ik tot voor kort dat het ondoorzichtige zwembadwater werd veroorzaakt door neergeslagen zand en stof, er bleek toch meer aan de hand te zijn. Om een lang verhaal kort te maken: chemicaliën bleken onvermijdelijk om het evenwicht te herstellen. Emmy schreef mij bemoedigend dat we niet roomser dan de paus moeten zijn... Dat is waar maar 'what goes up, must come down' en we rotzooien nu eenmaal niet met de natuur!
Na toevoeging van een wonderpoeder begon het oppervlaktewater langzaam maar zeker te veranderen in een groengele soep met vlokken. Ik zag er van alles in: een Balinese danseres, een aangespoelde bruinvis, een reuzevlinder, Oranje als WK-kampioen. Voor wie ook met de billen bloot durft met de nieuwste Rorsachplaat: “wat zie jíj erin?” Antwoorden kunnen via mail aan mij worden toegezonden. Over de uitslag zal niet publiekelijk worden gecommuniceerd (denk ik).

Alle gekheid op een stokje. Dat poeder balde het onwelkome in het bad samen en zonk ermee naar de bodem. Daarvan moest het de volgende dag centimer-voor-centimeter worden opgezogen. Secuur werk dat uren zou gaan duren. Om deze reden konden we minstens een dag niet zwemmen. Daarmee was geen vrouw overboord. We hadden ons toch al voorgenomen deze week naar het zuiden te rijden om boodschappen te doen. Mijn liefje had haar focus vooral op vers kwaliteitsvlees en vis van Carrefour. Ik moet namelijk iets opbiechten: de nieuw geopende winkel in Singaraja bleek geen 100% Carrefour te zijn maar is helaas een mengeling van het, op Westerse kwaliteit gebaseerde, Carrefour en het plaatselijke Hardy's... Een lichte teleurstelling.
Voor mij stonden vooral spullen voor het huis op de boodschappenlijst: klamboe's, kleurrijke bale bengong-kussens, een inbouwkluis, een stavolt (apparaat dat wisselingen in de stroomtoevoer opvangt), foulardes voor de terrasloungers, spaarlampen, printercartridges en pedaalemmers. En wij oriënteerden ons op een multifunctionele oven die ik meen te hebben gevonden in de 'LG Wavedom SteamChef'. What's in a name?! Dat apparaat lijkt alles te kunnen: stomen, grillen, bakken, knapperig bereiden, ontdooien. Nu moet ik nog aan de electriciteitsman vragen of de bestaande keukenstroomvoorziening het aankan.

Vanwege het feit dat onze eigen Kia nog steeds in de garage is, huurden we een auto-met-chauffeur. Een reis naar Denpasar is altijd enerverend; is het niet vanwege rijgedrag en gebeurtenissen op de weg dan is het wel door belendende dingen. Zo moest ik lachen bij het zien van 'eethuis Norit' en 'café De Roddel'. Balinezen zijn kampioenen in kletsen en roddelen. Als ik een uurtje in de auto zit met Ketut ben ik helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de buurt en in het dorp.
De ingehuurde chauffeur hield er heel andere principes op na dan ik: inhalen bij een doorgetrokken streep of net voor een bocht, constant optrekken in de tweede versnelling vanuit stilstand, te vroeg naar 4 opschakelen, systematisch geen gebruik maken van de linkerzijspiegel waardoor ik de enige was die de 'near misses' met brommers zag. Hij zag er geen probleem in, ik zag het met lede ogen aan. De man is not my cup of tea. Het zal bij deze ene keer blijven met hem. Overigens keerden we veilig terug op het honk.


De dag na thuiskomst kregen de mannen zwembadbeheer- en machinekamerles van een ware expert. Dat was hard nodig want in de afgelopen week werd een grote fout gemaakt: het badwater had weliswaar gecirculeerd maar zonder door de filter te gaan... Er werd niet gedreigd, er vielen geen klappen maar de heren zaten er wel beteuterd bij. Vanavond gaat de keukenprinses, ook een expert op haar vlak, John Dory (zonnevis) of rode snapper voor ons bereiden. We zien ernaar uit!