Translate

zaterdag 2 oktober 2010

Linkse hobbies

Was ik enkele weken geleden nog blij dat de besprekingen over een rechts kabinet werden afgebroken, inmiddels is minderheidskabinet-met-gedoogsteun Bruin I een feit. Nu ben ik geen politiek commentator maar een beetje blogger heeft een mening over de huidige toestand. Ik vind het verwerpelijk dat een partij op religieuze grondslag als het CDA, haar ziel aan de duivel verkocht en actief meewerkte aan de totstandkoming van dit marionettenkabinet. Laffe daad, slappe knieën. Het is uitermate zorgelijk dat het lot van Nederland juist in landen ligt van dé grote verliezer van de verkiezingen. We zullen vandaag zien of er nog mensen met rechte ruggen en een geweten rondlopen in die partij.

Deze kabinetsconstructie deugt niet. Het zal tweedracht zaaien en splijtend werken in de Nederlandse samenleving. Een somber vooruitzicht voor Nederlanders in binnen- en buitenland en een spookbeeld voor elke rechtgeaarde democraat. Hoeveel rechtsgeaarden likken hun vingers hierbij af?! Over vingers gesproken, het was opmerkelijk dat een PvdA-raadslid recent op de vingers werd getikt na het gebruik van de term Bruin I. Ons zullen ongetwijfeld ergere dingen boven het hoofd hangen als Wilders op dreef raakt. Zelf doet hij regelmatig ongenuanceerde uitspraken en is hij grofgebekt. Mijn analyse is dat hij zichzelf in de loop van de tijd tè serieus is gaan nemen. Een gevaarlijke tendens. Hij doet zich bij voorkeur voor als de Messias die Nederland van de ondergang zal redden maar voor mij is hij vooral een ruziemaker die het land ernstig zal schaden. Zo ben ik benieuwd hoe hij gaat uithalen naar de president van Indonesië -het land met de meeste moslims ter wereld- die een dezer dagen naar Nederland zal komen voor een staatsbezoek.

Natuur en milieubeheer zijn linkse hobbies, volgens Wilders en andere rechtsdenkenden. CDA en VVD besteden in hun concept-regeerakkoord welgeteld 15 vage regels en een halve A4 holle frasen aan deze onderwerpen. Maar als we onachtzaam met natuur en milieu omgaan, snijden we onszelf in linkse èn rechtse vingers. Al is de natuur van en voor ons allemaal, dat geeft niemand het recht er slecht mee om te gaan. Natuur is de boei waarop het menselijk bestaan drijft: zonder bomen geen dromen. De besteding van honderden miljoenen euro's aan de aanleg van meer wegen en het verhogen van de maximum snelheid op de snelwegen zijn typisch rechtse hobbies. Verziekte sfeer in het land en dan ook nog verziekte lucht erboven?!

Ik woon tijdelijk in Bali en ook hier valt mij van alles op. Al leven de Balinezen dichter bij de natuur dan de gemiddelde Nederlander, ook hier is groen bewustzijn niet in iedereen en alles doorgedrongen. De vraag is: nog niet of niet meer? Tri Hita Karana, de drie Harmonieën, was namelijk eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met de Balinese cultuur. Het concept gaat over drie vormen van harmonieus leven, waarvan harmonie met de natuur (Palemahan) er een is.
Maar volgens Ketut, onze projectmanager, geven veel Balinezen niet om het milieu. Hijzelf werd geboren in een bergdorp in de jungle. Die achtergrond, zijn goede opleiding en zijn karakter maakten hem tot een liefhebber en kenner van planten, bomen, dieren, kruiden en tot aanhanger van goed milieubeheer. Ik luister aandachtig als hij vertelt over het traditionele leven van zijn (overleden) grootvader en zijn vader die ik leerde kennen en die nog tamelijk traditioneel leeft.

Vroeger gebruikte men organische materialen van kokosnoot-, bamboe- en bananenbomen en maïsblad om dingen in te bewaren. Veel van die toepassingen verdwenen uit het moderne, dagelijkse leven. Ketuts moeder vlecht nog steeds manden die wij in tuin en huis gebruiken. Ze zijn een uitstekend alternatief voor plastic. Elke dag wordt in Bali ruim 5.000 kubieke meters afval geproduceerd, waarvan bijna 10% afkomstig is van plastic. Dat is elke dag een plasticberg van 500 x 500 x 500 meters... Plastic is voor vele Balinezen een symbool van vooruitgang maar het is een immense bedreiging voor hun natuur. Als zij organisch afval weggooien, was en is dat een beperkt probleem: de natuur kan die materialen immers afbreken. Als ze nu plastic weggooien en verbranden -en dat doen ze te pas en te onpas-, blijft dat eeuwenlang problemen veroorzaken in ecosystemen op zee en op het land.

'Plastic -like diamonds- are forever'. Helaas! Er bestaan namelijk geen natuurlijke organismes die plastic kunnen afbreken. Het materiaal is onderhevig aan zogenaamde fotodegradatie: zonlicht breekt het af in steeds kleinere deeltjes waarna plasticstof achterblijft dat grote schade aanricht aan de natuur. De overheid startte een programma 'Clean and Green Bali' maar er zit nog weinig schot in. De afgelopen twee jaren strandden elf walvissen in Bali om onbekende redenen. Het zou mij niet verbazen als hun stranding samenhangt met toenemende plasticvervuiling in zee. Dat is een topje van de ijsberg. De Indonesische wateren zijn gezegend met 31 van de 120 walvissoorten op aarde. Dat moet zo blijven. Carrefour verkoopt reeds recyclebare boodschappentassen maar ze moeten hier aan iedereen gratis beschikbaar worden gesteld! Dat is een stapje in de goede richting maar nog steeds een druppel op de gloeiende plaat.