Translate

dinsdag 29 maart 2011

Sodom en gomorra?

Mijn vrijwilligersbaan in 'Cobabaca', de openbare bibliotheek in Lovina, is hervat. De bibliotheek voerde recent -onder deskundige leiding van Phebe - een nieuw computerprogramma in, met daaraan gekoppeld een nieuw codeersysteem. Er is nu een barcodelezer aan het nieuwe programma gekoppeld die abonnementen en boeken kan scannen. Inname en uitgifte van boeken werd daarmee nóg eenvoudiger. Zelfs mijn liefje kan het. Er werden nieuwe categorieën ingesteld en de rekken werden opnieuw ingedeeld. Het wordt elke week overzichtelijker maar tegelijkertijd ook voller. Zowel qua mensen als wat betreft boeken. Zelfs voor een ervaren en kieskeurige boekenwurm als ik valt er veel leesplezier te halen.

De spannendste boekenkast werd in ere gehouden; de kast met de boeken over seksuele voorlichting en het menselijke lichaam. Achter deurtjes en met waarschuwingstekst erop. Die kast staat strategisch opgesteld: ongeveer recht tegenover de inname- en uitgiftebali dus die kun je niet ongezien openen... Ook in de hoek waarin de romans in Bahasa Indonesia staan, hangt een bordje met 'verboden voor kinderen'. De meeste romans in die hoek lijken mij vooral zoet als ik hun omslagen bekijk. Ik kan mij geen Indonesische tegenhanger van Jan Cremer of Jan Wolkers voor de geest halen.

In die hoek, die het verst van de ingang is verwijderd, broeit het doorgaans wel. Jonge Balinese meiden trekken zich daar op zondagmiddag met elkaar terug, giechelend en glurend naar loslopende, leuke jongemannen in andere secties van de bieb. Sommigen van hen durven zich kortstondig in de meidenhoek te vertonen. Een enkele vermetele gaat aan hun tafel zitten. De Lovina-bibliotheek is namelijk niet alleen een openbare lees- en speelplaats, het is ook een hangplek waar de schoolgaande jeugd elkaar ontmoet. Ik zie het en loop er zo discreet mogelijk tussendoor als ik de 'volwassenenlectuur' op de planken terugplaats. Er wordt dermate intensief geSMSt dat ik zou vrezen voor een RSI-duim maar het gaat er tamelijk preuts en onschuldig aan toe in Cobabaca. Als ik mijn Belgische buurman mag geloven, die hier permanent woont en veel omgaat met Balinese mannen, is Bali een heus Sodom en Gomorra... Iedereen zou het met iedereen doen. Dat gaat geheel langs mij heen.

Ik blogde eerder over het feit dat seksueel actieve teenagers in de leeftijd van 15-19 jaar reeds voor 2.3% deel uitmaken van het aantal HIV/AIDS-geïnfecteerden op het Godeneiland. Een nationale bron schat in dat 50% van de mannelijke Balinese teenagers seks heeft met prostituées en/of onveilige wisselende seksuele contacten onderhoudt...

Wat niet onopgemerkt blijft, zijn de seksuele uitspattingen in eigen tropische tuin. De ene, open en blote copulatie is nog niet verwerkt -denk aan de Atlasvlinders en de kikkers- of de volgende dient zich alweer aan.

Zag jij de paring van libellen weleens van dichbij? Ik ook/ik wel* (*doorhalen wat niet van toepassing is). Je moet er maar oog voor hebben?!
Deze keer betrof het twee rode libellen die als een dubbeldekker door de lucht zweefden. Hoe toepasselijk bleek die aanduiding. Vóór de paring brengt het mannetje zijn sperma over van zijn primaire naar zijn secundaire geslachtsorgaan. Zijn primaire orgaan zit aan het uiteinde van het achterlijf en het secundaire zit in de borststreek. Tijdens de paring pakt het mannetje met het uiteinde van zijn achterlijf de kop van het vrouwtje vast waarna zij haar achterlijf naar de borst van het mannetje brengt. Volg je het nog? Gemakkelijker is het, mijn zelfgeschoten foto te bekijken. Daarop zie je het mannetje boven het vrouwtje hangen.

Deze twee vormden vervolgens een zogenaamd 'paringswiel'. Ik zag ze in die houding door de tuin vliegen. Het vrouwtje neemt op enig moment het sperma van het mannetje tot zich. Copulatie kan plaatsvinden in vlucht of in rust. Ik zag ze minstens een half uur afwisselend rondvliegen en op een stam zitten. Onuitputtelijk. Een derde rode libel hield zich in hun buurt op. Wellicht een gegadigde voor een ménage-à-trois?!
Keek je weleens in de facetogen van een Balinese libel? Ook dat deed ik. Ik zag duidelijk glimoogjes. Als je inzoomt zie je dat die er lustig op losfonkelden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten