Translate

dinsdag 12 april 2011

Pèsta*

Deze dagen vertoef ik in het zuiden van Bali. Ketut Santi, de nieuwe chauffeur annex tuinman transporteerde ons er naartoe. Normaliter verblijven wij in Poppies maar deze keer besloot ik een Deluxe Ensuite-kamer te boeken bij boutique hotel Tanaya Bed & Breakfast in het hart van uitgaansgebied Legian. Mijn oog was eerder op deze accommodatie gevallen omdat het er modern, héél schoon en ook nog goedkoop (€ 31,= per nacht) blijkt te zijn, met zeer vriendelijk personeel.

We zijn in het zuiden om de internationale kliniek BIMC te bezoeken. Mijn liefje moet weer op voor haar driemaandelijkse medische controle. Als het recht-toe-recht-aan bloedonderzoek naar tumormarkers betreft, kunnen we dat op vele plekken in de wereld doen. Dus ook in Denpasar. We krijgen de uitslag waarschijnlijk na een of twee weken. We gaan uit van goed nieuws. Vorig jaar legde ik contact met een capabele vrouwelijke arts die mijn liefje ook deze keer bloed zal afnemen. De uitgebreidere onderzoeken waaraan geavanceerde apparatuur te pas komt, laten we in ons eigen gespecialiseerde ziekenhuis in Spanje uitvoeren.

Ik las onlangs een artikel op de site van ScienceDaily waarin stond dat 'overlevenden' van borstkanker die uit de overgang zijn, meer kans hebben op vallen en botbreuken dan 65-plussers zonder die ziektegeschiedenis. Een Amerikaans onderzoek onder 59 deelneemsters stelde het volgende vast:

“Investigators found that 58% of breast cancer survivors had experienced a fall in the previous year and almost half (47%) fell within 6 months after joining the study, a rate nearly double the 25% to 30% annual fall rate reported for community-dwelling older adults over 65 years of age.”

Chemotherapie zou aantoonbaar negatieve invloed hebben op hun evenwichtssysteem maar meer onderzoek is nodig. De trouwe lezer herinnert zich waarschijnlijk dat mijn liefje een flinke schuiver maakte over een gladde Zuid-Balinese putdeksel (p=k) en gehavend op dokter Valensia’s onderzoekstafel terechtkwam in september 2010. Gelukkig brak ze niets. Chemo tast ook botten aan. Een recent onderzoek in Spanje toonde echter aan dat ze voor haar leeftijd sterke botten heeft. Dat is ongetwijfeld te danken aan het feit dat zij als kind Melkbrigadier was!

We verenigen thans het nuttige met het aangename: we vieren ook mijn verjaardag. De schaakvriendin die ik dit jaar als verjaardagskado wenste, viel mij niet te beurt. Wel word ik vanavond gefêteerd in een stemmig restaurant met likkebaardend lekkere gerechten op de kaart. Ik mocht kiezen tussen The Living Room Bali en Warisan Restaurant. Dat was moeilijk. Zeker toen ik op de website van de Living Room alsnog de ideale schaakvriendin onder ogen kreeg!

Ik vermoed dat zij een van Bali’s verbluffende lady boys is... Ik koos voor 100% culinair vertier. We gaan dineren bij Warisan Restaurant. De menukaart doorlezend, liep het water mij al in de mond. Ik zal later verslag uitbrengen en foto’s maken.

Mijn liefje krijgt nieuwe flip-flops voor mijn verjaardag en we gaan boodschappen doen bij Bali Deli. We krijgen later deze maand namelijk logés: heel goede vrienden van heel goede vrienden van ons. Zij kozen Bali als startpunt in Azië voor een wereldreis die 2 jaar zal gaan duren. Onze vrienden kennen namelijk 2 personen die een gastenverblijf in Noord-Bali hebben en van het een kwam het ander. Wij mailden onze ideeën voor sightseeing en dergelijke, zij hun reisschema. Ze zullen een korte periode onze gasten zijn.
Onlangs nam ik het boek 'De Zahir' van de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho uit de bieb mee naar huis. Het beschrijft de zoektocht naar ware liefde dat tot nadenken stemt. Wat is het? Waarin ligt het? Hoe kun je het vinden? Hoe kun je het kwijtraken? Ik kom erop omdat Coelho daarin de Bank van Wederdienst opvoert. Het is geen financiële instelling maar een netwerk van mensen die elkaar dienst en wederdienst bewijzen. Leuke vrienden van onze eigen leuke vrienden zijn altijd welkom.


*Pèsta betekent 'feest' in bahasa Indonesia.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten