Translate

dinsdag 20 maart 2012

Lente

Vandaag is de eerste lentedag op het noordelijk halfrond. Google informeerde mij hierover. Mijn liefje antwoordde dat het niet klopt; volgens haar zou dat pas morgen zijn?! Maar als Google het zegt... In Noord-Bali loopt het regenseizoen af. Het weer kalmeerde, de wind ging liggen, de zeewaterstand keerde naar 'normale' hoogte terug, er valt dagelijks nog wel een regenbui maar die is beperkt van duur en omvang.

De lente heeft over het algemeen een positief effect op de stemming van mensen. Dat zie je zelfs op het zuidelijk halfrond (al wordt het herfst, als zoiets hier bestaat!). Overal op het eiland vindt Melasti plaats: een zuiveringsritueel waarbij Hindoes in groten getale naar het strand gaan om zichzelf en hun heilige objecten te reinigen. Bij ons voor de deur gebeurde het vandaag ook. De zee is nog niet schoon maar dit is Bali... Gezang, gebed en de klanken van gongs vulden de lucht. Deze ceremonie vindt plaats enkele dagen voor Nyepi, het Balinese Nieuwjaar dat aanstaande vrijdag zal plaatsvinden. Ik haalde alvast een grote hoeveelheid waxinelichtjes met houders uit de voorraadkast tevoorschijn. Nyepi, Dag van de Stilte, moet in volledige stilte, actieloosheid, duisternis en contemplatie worden doorgebracht. Gelovige Hindoes dienen zich aan die regels te houden maar ook gasten van het eiland worden geacht zich hieraan te comformeren.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, wordt dit jaar in Buleleng geen ogoh-ogoh gevierd. Er worden dus geen afschrikwekkende poppen van papier-maché vervaardigd en op de dag vóór Nieuwjaar door de straten gedragen. Dit afstel schijnt verband te houden met de verkiezing van de nieuwe Bupati die volgende maand plaatsvindt. Ik vroeg ons personeel naar de achterliggende reden van dit besluit. Verkiezing is politiek en emoties kunnen dan hoog oplaaien. Het ene dorp is aanhanger van kandidaat A, het andere van kandidaat B. In voorgaande verkiezingsjaren kwam het weleens tot schermutselingen. De autoriteiten doen er alles aan om rellen te voorkomen; ogoh-ogoh moest wijken. 

Jammer is dat wel; zeker voor de lokale jeugd die graag hun creativiteit toont en strijdt om de eer van mooiste poppenmaker. Men verwacht hier overigens dat Putu Agus Suradnyana (PDIP) op 22 april de verkiezing van de belangrijke functie van regent van Buleleng wint. Zijn sterke campagne wierp vruchten af: hij zou in polls 60% van de stemmen krijgen. Onlangs las ik in een lokale krant dat zijn politieke tegenstanders hem beschuldigen van polygamie... Politiek bedrijven is gooien met modder en spelen met vuur. Niet alleen bij de Republikeinen in Amerika!

Ook in 'Villa Kerang' zijn de lentekriebels voelbaar. Met Elsa en Ketut treffen we voorbereidingen voor de aanstaande verhuizing. Deze vergt concentratie: slechts een deel van de huisraad gaat op de boot naar Spanje, veel blijft. We kunnen ons geen fouten veroorloven. Stel je voor: blijven onze Jan Snoeck-vazen, Gien-borden en kado’s van vrienden en familie in Bali achter en worden de wok en de rijstkoker voor verscheping ingepakt. Na de verhuizing wordt het hier tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Tegelijkertijd wordt de villa in gereedheid gebracht voor -latere- verhuur. Afgelopen weekend deden we boodschappen in het zuiden. Zo kochten wij onder andere een kinderbedje en een kinderstoel. De stoel zette ik eigenhandig in elkaar. Het bedje was een gezamenlijk project, met muzelluf in de rol van supervisor. De dames moeten het in onze afwezigheid samen of alleen in elkaar kunnen zetten. Een enigszins technische handleiding volgen, bleek geen sinecure. Ik las de beschrijving voor en zij handelden ernaar. Easy-peasy, volgens Elsa. 't Is altijd lente in de ogen van de huishoudassistente!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten