Translate

maandag 30 juli 2012

Gegeoblocked

Ik hoor deze dagen regelmatig dat kennissen en vrienden naar Londen gaan om een flard van de Olympische Spelen mee te maken. Ik ken zelfs personen die kaarten hebben voor finales. Bofkonten. Het is hen van harte gegund. Ik heb er geen spijt van dat ik zelf geen kaartjes bestelde al ben ik een grote sportliefhebber. Ik ken Londen vrij goed maar niet ten tijde van dit soort hoogtijdagen. Ik woonde enkele jaren in Delft en vond het in die tijd soms al vervelend als er toeristen op ‘mijn’ fietspad liepen. Londenaren moeten gedurende enkele weken hun stad delen met vele, vele anderen.

Ik bezocht de website van de NOS wèl. Men vervaardigde een mooie applicatie: je vindt er het complete wedstrijdschema, ziet de Nederlandse sporters en kunt vervolgens de eigen favoriete sporten aanklikken. Zo word je dagelijks per uur op de hoogte gehouden van Nederlandse optredens en de fase waarin een specifieke wedstrijd zich bevindt. Waarover ik geenszins enthousiast werd, was het feit dat ik bepaalde functies op de website niet kon gebruiken. Geblokkeerd. Ik wilde precies weten hoe dat zit en nam dus mailcontact op met de NOS. Mevrouw Van Gelder (familie van ‘Lord of the Rings’ Yuri?), de publieksvoorlichter van de NOS antwoordde mij per omgaande:

“Beste B.,

de NOS bezit alleen de rechten voor het uitzenden van de beelden van de Olympische Spelen binnen Nederland. Dit geldt zowel voor televisie als voor internet. Onze website is wel toegankelijk buiten de landsgrenzen, maar de video’s en livestreams kunnen daar niet worden afgespeeld. Dat is geen keuze van ons, maar een keiharde contractuele verplichting van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Wij schermen de beelden af door middel van ‘geoblocking’, een systeem waarbij we controleren vanaf welk IP-adres een gebruiker ons bezoekt. Elke computer heeft een uniek IP-adres en we weten welke IP-adressen binnen Nederland beschikbaar zijn.

Ik kreeg ook nog de vriendelijke groeten van haar maar ja, wat heb ik daaraan?

Deze situatie vind ik niet van deze tijd. Als je naar de website van het IOC gaat, vind je alleen oude video’s van voorgaande Spelen. Dat is nóg suffer. Bovendien weiger ik principieel met dat Cromité in zee te gaan; zij lijken namelijk slechts in één ding geïnteresseerd: paraja, مال, пари, peníze, 貨幣, l'argent, χρήμα, penge, pengar, penger, raha, pinigai, nauda,  pieniądz, peningar, denaro, pénz, novac, כסף, dinheiro, bani, новац, peniaze, denar, پول, мөнгө, 돈, ფული, ақша, деньги, tiền, para, นตรา, salapi, imali, お金,钱 soldi, dinheiro, dinero....Kortom: GELD.

Gisteren las mijn liefje een artikel aan mij voor waarin de leiding van het IOC aankondigt, uit te gaan zoeken waarom er zoveel tribuneplaatsen in Londen onbezet zijn. In de aanloop naar de Olympische Spelen hadden de Britten de grootste moeite aan toegangskaarten te komen. Terwijl hun Vaderland, naar verluidt, een investering deed van £ 16.000.000.000 (zestien miljard) om de Spelen te accommoderen.

Waar zijn die kaarten dan?! Als je het aan mij vraagt: geconfisceerd... In juni jongstleden publiceerde de Engelse krant Sunday Times namelijk dat in 54 (!) landen toegangskaarten voor de Spelen op de zwarte markt zouden zijn opgedoken.
Een aantal IOC-leden werd door Engelse undercover-journalisten op heterdaad betrapt bij het illegaal aanbieden van kaarten. De volgende personen zouden zich tevens schuldig hebben gemaakt: de voorzitter van het Griekse nationaal comité, IOC-leden van Servië, Litouwen, Israël en China. ‘Allen hebben ze ontkend.’ Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité laat weten dat de leden zwaar gestraft zullen worden als hun illegale acties worden bewezen. Ik denk dat ze minder hard zullen zoeken naar bewijzen dan naar de reden van lege zitplaatsen.

En dan kan ik, legaal resident in Spanje, geen livestream of video zien van Nederlandse sporthelden via de NOS-site? Op het wereldwijde web dat van iedereen is? Kom op zeg!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten