Translate

maandag 23 juli 2012

Uit de put, in de put

Enkele keren per jaar worden de straatputten in onze woonwijk in Spanje ontsmet. Er komen dan mannen met mondkappen voor en flessen op hun rug die alle putdeksels optillen en een giftig goedje in de riolen spuiten. Ze zijn van de ongediertebestrijding en hebben het vooral op kakkerlakken gemunt. Ik bekeek zo’n behandeling weleens op gepaste afstand. Je weet dan niet wat je ziet: als ze de putdeksel te lang openhouden, springen tientallen kakkerlakken mijlenver omhoog en wild in het rond. De dagen erna is de kans op zo’n insect in eigen huis groter dan normaal. Voor zover ik weet, kon de kakkerlakkensoort die in deze contreien voorkomt, vroeger niet vliegen. Nu wel.

Afgelopen nacht beleefde ik een nachtmerrie. Ik droomde dat ik door een man (een onbekend iemand) fysiek werd bedreigd. Ik wist zeker dat hij geen goede bedoelingen met mij had. Ik haalde krachtig uit met mijn arm om hem af te weren. Enkele seconden later bleek ik dat niet alleen in mijn droom te hebben gedaan… ook in werkelijkheid had ik vervaarlijk om mij heen geslagen. In de richting van mijn slapende liefje. Mijn gebalde vuist bleek slechts enkele millimeters van haar gezicht terecht te zijn gekomen. Dat scheelde weinig of ik zou haar een bloedneus of een blauw oog hebben geslagen. Ik legde haar omslachtig uit wat er in de droom was omgegaan. We bleven nog even praten, om er zeker van te zijn dat ik niet naar de nare droom zou terugkeren. Opgelucht vatte ik na enige tijd de slaap weer.

Tot ik gekriebel op mijn bovenarm voelde. Op mijn semi-misdadige arm. Met de hand van de andere arm veegde ik over de kriebelplek. Daarbij raakte ik wel iets. Het voelde aan als een kakkerlak op mijn huid en dat zei ik hardop tegen mijn liefje. Ze slaakte een kreet. Ik deed mijn bedlamp aan en jawel, daar zat een groot exemplaar op de kastdeur te bewegen met zijn voelsproeten en bij te komen van mijn uithaal. Mijn liefje schoot onder de lakens en verordende mij het dier stante pede te doden. ‘Yess, Boss!’ Terwijl ik opstond om naar de spuitbus te lopen, zag ik het insect door een kier mijn kledingkast binnenwandelen. Die verdween naar veiliger oorden (waarschijnlijk mijn wandelschoenen-met-zweetlucht). Ik opende de deur en keek rond. Niets te zien. Zelfs niet in het schoenenhoekje. Kakkerlakken zijn tamelijk plat dus ze kunnen zich goed in kieren en spleten ophouden. Na enkele minuten rondspieden, besloot ik naar bed terug te keren en te gaan slapen. Mijn liefje volgde mijn voorbeeld met één verschil: ze rolde zich als mummie in haar beddegoed. Alleen een plukje haar stak erboven uit.

We hebben nu dus een grote kakkerlak in ons huis (dat wekelijks wordt afgestoft, gezogen en gemopt voor de goede orde). Het ‘huisdier’ lijkt voor mijn betere helft een obsessie te worden. Alhoewel ik het insect ook liever niet heb, ben ik er niet bang voor. Op ettelijke reizen naar uithoeken van de wereld, kwam ik ze tegen. Al is het dier snel, hij kan worden bestreden! Al las ik op het web dat een kakkerlak waavan de kop is afgehakt, nog 9 dagen doorleeft. Tja. Hardnekkige beestjes.

Mijn liefje reageert panisch als ze er een ziet. Van die van hiernaast heb ik het uiterlijk dan ook minder afschrikwekkend en vertrouwder gemaakt. Ik denk dat de obsessie zo snel zal afnemen. Zo ken ik haar trouwens niet. Elk uur informeert zij of ik het monster ergens heb gezien. 
Ik weet zeker dat ze vanavond eerst het licht aandoet in een ruimte voordat ze er binnengaat. Nog even en ze zal mij vragen voor te gaan?! Het is nu aan mij om als held van de familie op te treden tegen de insluiper. Om die geestelijke nood enigszins te verlichten, verzon ik zojuist een moderne variant van het aloude Spaanstalige liedje “La Cucaracha”:

La cucaracha, la cucaracha
Ya no puede caminar
Porque no tiene, porque le falta
Gran Feudo que tomar!

Vertaling: de kakkerlak kan nu niet weglopen want wat hij niet kan, is Gran Feudo drinken. 
Dat lijkt mij een toepasselijke en amusante bezwering waarmee ik het dier weldra hoop te verdrijven. Dat gaat zeker lukken als mijn liefje meezingt… (was sich liebt, das neckt sich!) 

De oudste versie van het lied zou gaan over de verdrijving van de Moren uit Spanje. Dat is niet mijn doelgroep. Bovendien is het Ramadan en heeft de mohammedaanse medemens het in deze periode al zwaar genoeg. Afgezien van de Egyptische minister, lid van de Moslimbroederschap, die onlangs werd gearresteerd terwijl hij op heter dan heterdaad werd betrapt met zijn minnares in de auto. Je wordt tijdens deze religieuze vastenmaand namelijk niet geacht aan sex te doen. Ook ‘onze’ kakkerlak zal daaraan lak hebben. Als hij een maatje van buiten kan verleiden, zal hij het niet laten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten