Translate

vrijdag 7 september 2012

Barefoot

Al vijf jaar blog ik onder pseudoniem; dat leek mij toen een goed idee en dat vind ik nog steeds. Mijn liefje moest ik ook anonimiteit beloven wanneer ik over haar schrijf. Zo werd ik 'Barefoot on the Beach' en zij 'mijn liefje' (met kleine letters al is zij mijn Grote Liefde). Die aliassen passen ons. De regelmatige lezer weet dat ik veel op heb met zeeën en oceanen, met alles wat erin leeft en zich daarin afspeelt. Een leven zonder zee kan ik mij moeilijk voorstellen. De zonnige Costa Blanca werd in 2005 mijn nieuwe domicilie, evenals Noord-Bali. Zo leven we -bijna- alle maanden van het jaar in shorts, op slippers en op blote voeten.

In Spanje krijg je een boete van €180 als de Guardia Civil of de agenten van Tráfico je achter het stuur aantreffen met flip-flops aan de voeten. Die maatregel kwam voort uit een toenemend aantal verkeersongevallen dat erdoor werd en wordt veroorzaakt. Met zo’n losse schoen kunt je immers gemakkelijk achter de rempedaal blijven hangen. In hartje zomer bestuur ik de auto dan ook doorgaans met blote voeten, met de slippers veilig op de achterbank. Barefoot in the Car. (In Bali loopt, werkt, fietst, brommert en rijdt werkelijk ie-der-een op slippers.)

Deze week daalde de temperatuur hier tot waarden waarbij je weer puf en zin hebt om andere buitenactiviteiten te ontplooien dan zwemmen. Wij besloten weer te gaan wandelen voor de dagelijkse extra portie beweging. We trokken de wandelschoenen aan en gingen eropuit. Gaandeweg zei ik tegen mijn liefje dat ik niet goed wist hoe ik moet lopen. Dat klinkt gek maar toch is het zo; zij had dat al gezien. Ik heb namelijk de neiging om te wandelen vanuit mijn onderrug, met als resultaat: rugpijn.
Mijn manier van lopen moet dus veranderen: bewegen vanuit de benen. Dat vind ik minder simpel dan het klinkt. Sinds ik tijdens de Olympische Spelen van Londen naar de dressuur van Anky van Grunsven en haar paard keek, zag ik echter hoe dat moet. Het gaat om een zogenoemde 'piaffe'... Net als Salinero, moet ik daarop oefenen. Om in die goede tred te komen, trok ik mijn knieën tijdens het wandelen hoog op. Na anderhalve kilometer kon ik ze laten zakken en zat de pas er goed in. Als je een idee wilt hebben van hoe dat loopje eruitziet, klik dan hier. (Nee, een filmpje van mijn wandelende zelluf ter illustratie zit er niet in.)

Na die eerste wandeling kon ik 's avonds niet meer op mijn voeten staan. Ik had, wat je noemt, de stoute schoenen aangetrokken. Alhoewel, aan mijn orthopedisch verantwoorde schoeisel kan het niet liggen. Ik heb wandelschoenen uit de Allrounder-groep van Mephisto; met gepatenteerde schokdempers, een anatomisch voetbed en een waterdichte, ademende voering. Na die wandeling waren vooral mijn linker voetzool en hiel pijnlijk, al was er niets te zien. Bovendien knikte en knakte mijn heup. In vergelijking tot mijn geschuifel, beweegt mijn moeder van 91 als een hinde door haar huis. Kennelijk had ik de piaffe overdreven, was het een soort Spaanse pas geworden met alle gevolgen vandien. De Olympische jury zou mij een hoge score hebben gegeven maar ik vond het niks. Moest het bezuren. Ik kwam tot de conclusies dat mijn voeten niet -meer?- van schoenen houden en dat ik tijdelijk niet van deze voeten houd.

In de afgelopen dagen ging het telkens beter maar comfortabel voelt het wandelen op schoenen vooralsnog niet. Het liefst zou ik naast mijn schoenen lopen. Ik denk dat ik klaar ben voor de Sano-collectie van Mephisto. Dat type schoen activates body & soul. De ronde zolen met uniek multi vibration system in de voorvoet en power stimulator in de hak stimuleren uw gehele lichaam continu. U pakt verwaarloosde spiergroepen aan, bevordert de versteviging van banden, pezen en spieren.” Voor hele (en halve) zolen, zal ik maar zeggen.

Op Mallorca gaan we de verjaardag van mijn liefje vieren. Mijn Allrounders mogen mee. Ik zie mijzelf de Cap de Formentor en de grotten van Hams namelijk niet beklimmen op blote voeten of slippers. Evenmin kan ik de musea en restaurants zo betreden. In de talloze subtropische baaien rondom het gehele eiland mag ik evenwel zwemvliezen dragen; die passen mij altijd en overal. Onze koffertjes zijn gepakt. Wij verheugen ons op dit vakantieweekje. Ik meld mij weldra weer vanaf de Balearen dus... wordt vervolgd!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten