Translate

vrijdag 25 januari 2013

Bintangberichten – deel 2

Ons dagelijkse ochtendprogramma na het ontbijt in de Biersteeg bestaat uit een kopje koffie drinken buiten de poort. In de huurvilla waarin wij thans verblijven, is wèl een perculator aanwezig maar die koffie kan ons niet bekoren. Liever geen koffie dan smakeloze koffie, is mijn devies. Dat geldt des te meer sinds wij Nespresso-cups ontdekten. In onze eigen villa in Bali hebben we een Nespressomachine staan waarvoor we cups meebrengen. Toen wij in de afgelopen maanden door Maleisië reisden, troffen wij éénmaal een Nespresso-machine met cups aan in een Franse bistro op het eiland Langkawi. We dronken er dan ook een aantal keren een heerlijke cappuccino.

Hier drinken we versgemalen Illy-koffie bij café 'Akar' dat wordt gerund door de Britse Mar. Ik ken de plek in het centrum van Lovina al enkele jaren. Eerlijk eten. Het loopt inmiddels goed; de keuken waarin verse vegetarische maaltijden -met biologische producten- door haar meiden worden bereid, heeft de grootte van een postzegel. Zij vertelde ons desgevraagd dat de zaak beter loopt sinds ze over een heuse espressomachine en een melkschuimer beschikken. Inmiddels ontving zij officieel de (maximaal) haalbare vijf sterren van Tripadvisor. Ze vertelde ons dat ze het plakaat onlangs in een la vond. Het lokale personeel was niet op de hoogte van de betekenis van het predikaat. De sticker prijkt nu fier op de gevel. 

Na de koffie lopen we dan door de hoofdstraat terug. Vanwege de hitte en de hoge luchtvochtigheid raak ik snel doorweekt al stap ik rustig voort. Ik loop geconcentreerd over het trottoir: als je niet  oplet, stap je zo in een gat of op een wankele riooldeksel!
Langs de weg zijn vele hotels, restaurants, warungs en anderssoortige winkels te vinden. Aan de andere kant van de weg liggen hier en daar nog prachtige rijstvelden. Momenteel worden overal velden omgeploegd en nieuwe rijstplantjes gepoot. De arbeiders doen hun werk razendsnel. De ibissen kijken met grote ogen toe en pikken hier en daar een wormpje mee. Ik kijk graag naar de activiteiten op het veld.

Tijdens onze ochtendwandeling komen we regelmatig kennissen tegen met wie we een praatje maken. Dat vind ik het leukst aan terugkeren naar deze plek. Doorgaans weet men al dat we zijn gearriveerd. Noord-Bali is namelijk een kleine wereld… Ook hier worden we 'De Dames' genoemd. Men is verbaasd over ons verblijf dat veel korter is dan anders. We zijn er deze keer vooral om met een aantal belangrijke personen bij te praten, nieuwe dingen te onderzoeken en in gang te zetten en oude dingen uit het slop te halen. Je zou het een ‘werkvakantie’ kunnen noemen. We liggen op schema.

Die kleine wereld van Noord-Bali lijkt binnenkort aanzienlijk groter te worden. Er komt namelijk een tweede luchthaven. Het bestaande vliegveld van Denpasar, in het Zuiden, is al jarenlang ontoereikend om het groeiend aantal toeristen te ontvangen. Dat wordt thans uitgebreid. Al jarenlang wordt gesproken over de aanleg van een tweede luchthaven die in Buleleng, de noordelijke region van Bali, zou komen. De kogel lijkt nu door de kerk.

De gouverneur van Bali wil zoveel met ‘zijn’ eiland. Zijn grootse plannen lijken soms te groot voor deze kleine Hindoeprovincie van Indonesië. Tegelijkertijd wil hij de Balinese tradities in stand houden en de cultuur beschermen. In mei van dit jaar kiest Bali een nieuwe gouverneur. In de afgelopen periode las ik regelmatige kritische artikelen over de huidige gouverneur Made Mangku Pastika. Essentie van de kritiek: hij roept veel maar er komt weinig van de grond. De grootste politieke partij van Bali liet onlangs weten hem niet te zullen steunen bij de aanstaande verkiezing. Ik vraag mij dus in alle ernst af of hij zal worden herkozen. We zullen zien.

Kubutambahan is de plaats waar de tweede luchthaven naar verluidt zal komen. Vele mensen zijn van mening dat het positief nieuws is voor de ontwikkeling van de regio en dus ook voor villa-eigenaren in het Noorden van Bali.
Geluidsoverlast zullen we er naar verwachting niet van ondervinden. Het vliegveld zal verrijzen op circa 32 kilometer ten Westen van de plek waar onze eigen villa staat; dat is ongeveer gelijk aan de afstand tussen Den Haag en Schiphol.

Het is nog niet duidelijk welke partij de luchthaven gaat bouwen. Bali is daarvoor afhankelijk van buitenlandse investeerders. Ook een tolweg die het Zuiden met het Noorden van Bali moet verbinden, staat op de agenda van het eilandbestuur. Al die toekomstige passagiers moeten tenslotte cepat-cepat naar hun eindbestemming op het eiland worden vervoerd. Eén ding weet ik zeker: die vooruitgang zal ten koste gaan van die übergroene rijstvelden die zo karakteristiek zijn voor dit Bali...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten