Translate

zondag 13 januari 2013

Eye on Melaka

Vanuit de hotelkamer hebben we zicht op de Melaka Eye, een eenvoudige en kleine versie van de London Eye, het beroemde reuzenrad dat langs de Theems staat. Het Oog staat hier aan de oever van de rivier Melaka. De waterweg slingert zich door het stadshart. Historische bruggen brengen je van de ene naar de andere kant. Om die reden wordt Melaka het Venetië van Azië genoemd. De naam van deze stad wordt overigens op verschillende manieren gespeld: Melaka, Malaca, Malacca, Malakka.

Ik schreef vanuit 'de' hotelkamer maar het is beter om te zeggen vanuit de eerste hotelkamer. Die kamer met zicht op het Oog bleek aan de rumoerige kant te liggen. De torenklok laat een korte symfonische riedel horen voordat die gaat slaan. Daarmee is nog te leven (al slaat de klok ook om 12 uur 's nachts). Het is het podium daarnaast waarop levende muziek wordt gespeeld in het weekend, dat ons deed besluiten een andere kamer te vragen 'aan de rustige kant'.
Kamer 2 bleek een grote hoekkamer te zijn, dat wil zeggen met ramen aan twee kanten. Ergo: erg warm. Een normale airco krijgt die grote ruimte niet koel. Bovendien bleek ook die kamer uiterst rumoerig omdat we boven twee enorme uitlaten van de central airco bleken te liggen. We haalden de manager er weer bij. Hij moest het (nog ergere) lawaai beamen. Op naar kamer 3! Tenminste, zo zou het moesten zijn… ware het niet dat het hotel vol was. In het weekend wordt Melaka namelijk overspoeld door Singaporezen die de grens oversteken. Ik heb nog niet kunnen uitvinden waarom.

Er was nog slechts 1 kamer beschikbaar waarvan de airco niet werkte. Het hotel opende eind 2012 onder nieuw management en als onderdeel van de Best Western-keten. Momenteel vindt er veel onderhoud plaats. De technische dienst was het euvel aan het verhelpen en als dat zou lukken, werd dat onze rustige, ruime derde kamer. Joehoe! Het is wel zo dat de airco nu niet uitgaat. Dat kan alleen als je de chipkaart uit de houder haalt waardoor de lampen en de stopcontacten evenmin werken. Ach ja, we passen er een mouw aan. Wij houden toch niet van slapen met airco.

Het oude stadshart van Malacca dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, ademt een aparte sfeer uit. Mijn liefje vergelijkt het bij voorkeur met Nederland in de 60’er jaren. Ik niet. Ik vind grote delen van de stad van de 21ste eeuw maar je hebt op bepaalde plekken het idee dat je teruggaat in de tijd. Ook hier weer drie culturele stromingen: baba en nyonya wordt de stijl van de eerste Chinezen (uit Fuji) genoemd, Chitty is de stijl van de eerste emigranten uit India en Peranakan is de Euraziatische stijl, waarin Portugese, Nederlandse en Britse invloeden zich vermengen met de Aziatische. Je vindt die invloeden terug in de manier van leven en wonen, in de architectuur en op culinair gebied. Je begrijpt: een boeiend geheel. Als je overigens binnen het werelderfgoedgebied een sigaret opsteekt, krijg je een boete van 250 ringgit (ofwel ruim € 60). Roken is overal verboden; een enkeling houdt zich daaraan niet.

Ook Melaka heeft een eigen 'kampung air', een stadsdeel waar (arme) mensen op het water leven. Overal in Maleisië zagen wij ze. Het bizarre is dat aan de ene kant van de Melaka-rivier prachtige historische panden staan terwijl de andere oever is bezaaid met krotwoningen. Je kunt je niet voorstellen dat daar mensen leven. Mensen en varanen. We zagen grote exemplaren in het afval rondschuieren.

Wij gingen onder andere op zoek naar de Hollandse invloeden en vonden het Stadthuys, de Heeren Street, de Jonkerstraat, Middleburg Bastion, enkele VOC-gebouwen, de Nederlandse begraafplaats, een molen en... een standbeeld van Willem Alexander?! In zijn goede jaren, welteverstaan. Geen idee waaraan hij die eer heeft te danken.

's Avonds worden de Heerenstraat en de Jonkerstraat omgetoverd tot autoloze gebieden waarna restaurants hun tafels en stoelen buiten plaatsen. We eten hier dus elke avond onder de sterren, in een prettige temperatuur. Momenteel kleuren bijna alle straten van Melaka’s oude stadscentrum rood. De Chinezen maken zich op voor hun Nieuwjaar, het Jaar van de Slang. Lantaarns kleuren de lucht rood. Een bonte stoet trishaws, riksja’s op drie wielen, completeren het kleurrijke straatbeeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten