Translate

dinsdag 30 april 2013

Oranje boven

Onlangs gingen we naar Alicante om de voorraad Nespresso-cups aan te vullen.
De Nespresso Boutique was wederom vol. Doorgaans, als we daar binnenstappen en een volgnummer moeten trekken, kijken mijn liefje en ik elkaar aan en zeggen: “Hoezo crisis?” Toen het onze beurt was, zeiden we tegen de verkoopster -die Sales Advisor heet bij Nespresso- dat we open staan voor een nieuwe smaakervaring.
Zij zocht ons klantnummer in het systeem op en stelde voor dat we de Grand Cru Linizio Lungo eens zouden proberen. De naam komt van het Italiaanse woord ‘inizio’ dat begin of aanvang betekent. Deze koffie zou goed passen aan het begin van de dag. Linizio Lungo is samengesteld uit Zuid-Amerikaanse Arabicabonen en Braziliaanse Bourbonbonen. De zachte melange geeft naar verluidt een graan- en notensmaak af, vooral als het wordt geserveerd met een vleugje melk. We hadden er oor naar.

De cups zijn oranje van kleur en dat vond ik uiterst toepasselijk voor deze tijd van het jaar. Een Zuid-Amerikaans feestje met een oranje tintje. Wij schaften dan ook enkele doosjes aan en rekenden tevreden af. Voordat ik de boutique verliet, zei de mevrouw dat ze nog een kadootje voor ons had. Bij Nespresso is elk clublid bijzonder... We kregen iets vanwege “la coronación” van de nieuwe koning van Holanda. Het pakketje bleek een schot in de roos.

Hier in Spanje begonnen wij de dag dus met een vorstelijk cupje Linizio-koffie, met een vleugje melk van koe Bertha 38. “Nespresso: what else?!” Niet lang geleden werd het portret van de koningin met Nespressocupjes vormgegeven door Studio Zeven. Daarmee werd ze de enige echte cupjeskoningin. Vandaag ben ik zelfverklaard cupjesprinses en neem mij voor de kadokroon de gehele dag te dragen, in aanwezigheid van mijn republikeinse liefje.

Alhoewel we al jarenlang een Nederlandse vlag van hot naar her verhuizen, zal ik vandaag niet vlaggen. Ik ben geen voorstander van de monarchie maar heb respect voor Beatrix. Een oranjebittertje is evenmin aan mij besteed. Ik deed nooit mee met zakhappen en koeklopen. Het Koningslied zal ik ook niet meegalmen; met de W van Willem heb ik niets. Het fröbelwerk van Ewbank c.s. verbleekte bij het mooie afscheidslied voor de koningin van Brigitte Kaandorp, getiteld ‘Lieve Koningin’.

Ik hoop van harte dat deze laatste Koninginnedag zonder incidenten verloopt. Daarenboven wens ik de Beatrix een gezond en gelukkig prinsesseleven toe, met veel tijd voor mooie boeken, beeldhouwen, fijne muziek, heerlijke glazen wijn en leuke reizen.

De Oranje-Nassaus deden nog maar 200 jaar geleden een greep naar de macht. Tot dat moment was Nederland een republiek. Sinds die staatsgreep levert het Huis van Oranje koningen en koninginnen af. De erfelijke troonopvolging vind ik achterhaald. De functie van staatshoofd is de enige functie in het land die automatisch overgaat van ouder op kind; zonder sollicitatie, selectie of verkiezing van de betreffende kandidaat en dat vind ik bizar. Het is een functie met afnemende politieke taken. De maatschappelijke functie van de koning blijft echter belangrijk: een ‘samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol’. (Die rol kunnen we helaas niet aan de Balkenendes en Ruttes overlaten.) Dat was bij Beatrix in goede handen. Ik heb geen enkele behoefte de kroon van haar hoofd te stoten.

Leden van een koninklijke familie zijn nèt gewone mensen. In het land der blinden is éénoog koning: belastingontwijking, zelfverrijking, machtsmisbruik en andere inschattingsfouten zijn hen niet vreemd. De Spaanse koninklijke familie is constant negatief in de publiciteit: niet alleen handelt koning Juan Carlos regelmatig uiterst onverstandig (jagend -met zijn Duitse maîtresse- in Afrika als voorzitter van WWF), zijn schoonzoon Iñaki Urdangarín werd onlangs officieel beschuldigd van corruptie. Hij zou miljoenen euro’s van een goededoelenstichting in eigen zak hebben gestoken. Zijn echtgenote, kroonprinses Christina, zou van medeplichtigheid worden verdacht. Spanje en Oranje: ze zijn vaak aan elkaar gewaagd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten