Translate

zaterdag 24 augustus 2013

Zomerspeeltje 2013?

De regelmatige lezer weet dat ik een watermens ben. In mijn leven tot nu toe deed ik veel in, op en rond het water: (wedstrijd)zwemmen, kanoën, duiken, roeien, schoonspringen, waterpoloën, zwemles, kayakken, snorkelen, zeilen, windsurfen, bodysurfen, golfsurfen en zwemmen met dolfijnen. En vissen! Dat alles deed ik met uitzonderlijk veel plezier. Wat ik tot nu toe niet deed, was jetskiën. Daarvoor had ik zo mijn redenen.

Dit jaar is er veel te doen over de Flyboard, een soort wakeboard voor op en onder water. Het apparaat werd uitgevonden door Franky Zapata. Hij is Fransman, meervoudig Europees kampioen en eenmalig wereldkampioen op de jetski. Over die ontdekking las ik recent in de Spaanse krant ‘La Verdad’. (Het is ‘de waarheid’ dus dan moet het wel waar zijn.) Het apparaat is sinds 2011 in ontwikkeling en stelt een mens in staat onder en boven water te vliegen. Ik zag filmpjes op YouTube, las artikelen en bezocht Zapata’s website. Ik wist niet wat ik zag?!


Muzelluf kennende, wilde ik dat weleens uitproberen. Ik ging dus op onderzoek uit.
Ik bezocht de website van Zapata en zag dat je met het apparaat wel tien meter uit het water kunt springen! Ondanks mijn hoogtevrees vond ik het intrigerend. Tevens las ik dat je Flyboard-ervaring kunt opdoen bij een watersportschool in Alicante. Daarop nam ik contact met hen op, vertelde in vloeiend Spaans dat ik alles al had gedaan op en in het water en dat ik nieuwsgierig was naar de Flyboard. Bovendien zei ik hen dat ik een goedgelezen blogger ben die graag over dergelijke ervaring wenst te schrijven. Tja, als je iets wilt bereiken moeten je creatief zijn...

Ik zou worden teruggebeld. Niet veel later bleek dat men er wel oor naar had dus we maakten een afspraak. Afgelopen week toog ik naar Alicante en meldde mij aan bij de betreffende watersportschool. Mijn liefje ging mee voor de foto’s. Ik was een beetje nerveus, ondanks alle waterervaring. Het is nogal een baanbrekend apparaat.
Ik meldde mij en werd hartelijk ontvangen door Javí. Na een kopje koffie gaf hij uitleg over het apparaat. Hij liet niet na te vertellen dat men elders in Spanje (o.a. Ibiza) circa €250 per uur rekent voor één les, met begeleider. Een Flyboard kost €4.000, exclusief BTW. Het is dus een duur speeltje. Ik hoorde dat alles stoïcijns aan. Mij ging het om de ervaring.

Javí gaf mij een wetsuit, daarna was het tijd voor een blik op de Flyboards. Er bestaan boards met en zonder handgrepen. Een Flyboard is een soort snowboard met twee pijpen eronder en twee schoenen er bovenop. Het bestaat uit een motor, een kleine waterscooter die kracht omzet in een grote waterstraal die voor de voortstuwing zorgt. Het apparaat zonder handgrepen is moeilijker te besturen; het komt dan vooral op sterke benen en op evenwicht aan. De Flyboard mèt handgrepen geeft niet alleen steun met de schoenen, je handen hebben ook houvast. Na uitleg van Javí probeerde ik de Flyboard mèt eerst onder water. Ik schoot als een dolfijn vooruit. Wow!

Boven water was het een ander verhaal, ondanks de handgrepen. Daar gaat het er in eerste instantie om dat je je evenwicht bewaart op het smalle plankje; vergelijk het met een kleine wind- of golfsurfplank. 

Javi vertelde mij dat 80% van de aspirant-Flyboarders binnen 15 minuten rechtop kan staan. Ik probeerde het en pats! Binnen een minuut lag ik voorover in zee. Ik richtte mij weer op en pats! ik lag achterover. Zo ging het een tijdje door terwijl de adrenaline door mijn lichaam gierde. Na veel proberen kwam ik uiteindelijk een meter of anderhalf a twee boven water. Tja. Het gevoel van vliegen was aanwezig. Het was enerverend maar de Flyboard is mijn zomerspeeltje niet. Ik moet het nu toch eindelijk eens aan muzelluf bekennen: extreme sporten zijn niets (meer) voor mij. Ik ben toe aan iets rustigers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten