Translate

woensdag 16 oktober 2013

Prawn head sucker

Het is weer tijd voor een food blog! Sinds enkele weken kijk ik naar het kookprogramma Poh’s Kitchen. Poh Ling Yeow werd tweede in de finale van Masterchef Australië 2009. Toentertijd waren wij enkele maanden Down Under en bekeek ik het kookprogramma dagelijks. Zelf vond ik dat Poh eerste had moeten worden; ik vond haar namelijk een betere kok en veel creatiever dan Julie Goodwin die uiteindelijk eerste werd.

Poh’s eigen programma is nu op de Nederlandse TV te zien en ik kijk met veel plezier. Zij inspireert en boeit. Haar roots liggen in Maleisië en China maar ze is volbloed Australische. Ze gaat regelmatig op pad, niet alleen in haar vaderland maar ook in landen waaruit haar familie stamt. Zo bezocht ze onlangs Maleisië en dat werd een stemmige en vooral smakelijke déjà-vu. Die heerlijke laksa's en Peranakan-gerechten. Yum!

Poh was op vele plekken die ook mijn liefje en ik tijdens onze meeste recente rondreis door Azië bezochten: Penang en Malakka. Poh is een goedlachse, nieuwsgierige en inventieve kok die ook is geïnteresseerd in Europese kookstijlen en invloeden. Met regelmaat nodigt zij dan ook Franse en Italiaanse koks uit die zich in Australië vestigden en daar furore maakten met hun culinaire prestaties.

Ik leer veel door te kijken: ik weet nu hoe gemakkelijk het is zelf dim-sums te maken. Dat zijn Aziatische tapas die je kunt stomen, koken en bakken. Heerlijk! Ook leerde ik iets elementairs dat ik reeds had ervaren: de koppen van garnalen die in de pan worden bereid, kunnen zonder meer worden uitgezogen, die van de grill vaak niet. Daar sijpelen de sappen vaak nog uit... Een amateurkok liet zich onlangs ontvallen ‘geen prawn head sucker’ te zijn. Ik vond het een mooie uitdrukking en moest lachen. Ik ben het wel en doe het al jarenlang! Niets lekkerder dan de smaken uit de koppen. Ik realiseer mij wel dat het er niet zo leuk uitziet voor minder geoefende tafelgenoten (maar ik slurp nooit).

Momenteel is ook Masterchef Australië 2013 te zien op de Nederlandse televisie. Inmiddels zijn we aangekomen bij de Top-9. Emma heeft een immuniteitsspeld, hetgeen haar recht geeft op een finaleplaats. Ze is een onopvallende kookster but going strong. Mijn favoriet is Rishi sinds het begin, een stralende Indiase jongeman die chemicus is van opleiding en veel begrijpt van kookprocessen en smaken.
Ook Samira (met hoofddoek) is iemand die veel verstand heeft van kruiden en smaken en daardoor kans maakt op een finaleplaats, denk ik. Ze viel eerder af maar kookte zich terug in de strijd. Dat was voor het eerst in al die jaren een optie. Het programma verrast elk jaar. Favoriet van mijn liefje is Lynton, een boerenzoon van een cattle station in Queensland. Hij is goed met vlees, had oorspronkelijk geen idee wat hij moest doen met seafood maar hij wordt een steeds betere kok. Momenteel heb ik nog geen vast idee wie van de amateurkoks met de eer gaat strijken.

Masterchef is al jarenlang mijn absoluut favoriete kookprogramma. Elke week zie ik nieuwe draaien aan het programma. Het wordt nooit saai. 
We zitten thans middenin de Heston-week: Heston Blumenthal, de kookguru van wereldsterrenrestaurant ‘The Fat Duck’ is te gast. Mijn liefje en ik dineerden enkele keren in zijn restaurant toen wij in Engeland woonden en werkten. Hij is een tovernaar in de keuken. We proefden daar de meest bizarre smakencombinaties. En genoten ervan!
Blumenthal is een week lang de grote roerganger en uitdager van de amateurkoks. Smullen, zowel voor de smaakpapillen als voor het oog!

Elke week kook ik tenminste één nieuw gerecht. Met Fissler-pannen die wij kochten toen wij in Kijkduin woonden. Deze week kwam in het nieuws dat afgekeurde pannen van dat merk bij Blokker in Nederland zijn te kopen, tot ongenoegen van de fabricant!
Sommige recepten zijn blijvend, andere eenmalig. Vanavond wordt het een Mediterraans recept van gegrilde biokipfilet met olijfolie-munt-laurierblad-citroenmarinade. De kip moet worden ingekerfd en ingevrewen met de marinade. Daarna minstens een uur in de marinade  in de koelkast voordat de filet wordt gegrild (10 minuten). Serveren met lente-uitjes en een schijfje citroen. Morgen ga ik gewokte inktvis met zwarte bonen en mihoen uit Poh’s Kitchen bereiden; bezoek haar informatieve website voor heerlijke Aziatische èn fusion-gerechten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten