Translate

maandag 25 november 2013

Einde van een project

Dit is de een na laatste blog uit Spanje van dit jaar.
Onlangs sloten we het duivenproject met Carlos en zijn buizerd Decosta af. We begonnen in September met het vangen van duiven die in onze woonwijk een plaag dreigden te worden. Dat deden we met kleine vallen op terrassen waar de duivenoverlast het grootst was en met een grote kooi die in de Grand Canyon werd geplaatst. We haalden de vallen driemaal per week leeg. In totaal verwijderden we 107 duiven uit de wijk. Dat is vele malen meer dan het aantal van enkele jaren geleden, toen Carlos ook onze duivenprojectmanager was. 

In de laatste twee weken vonden we geen duiven meer in de kooien. Ook zagen we geen vogels op de terrassen neerstrijken. Wel bleek er een groepje ‘immigranten’ op het dak van een belendend woonblok te overnachten. Aan dat gedrag te zien, zijn ze hier niet geboren maar voelen ze zich ’s nachts kennelijk wel geborgen. Dat was hét moment om de roofvogel in te zetten. Alleen al het rinkelen van het belletje aan de poot van Decosta moet afschrikwekkend zijn. De eerste keer had de vogel geen zin om te jagen, de tweede keer deste meer. Hij vloog in volle vaart achter enkele duiven aan. Ik zou niet graag in de huid van zo’n opgejaagd dier willen zitten.

Vanavond had hij een afscheidskadootje voor ons: we mochten Decosta op de eigen arm laten landen! Daar moest ik even over denken, met die snavel en die enorme klauwen op mijn netvlies. Ik liet mij vermurwen. 

Carlos riep en de imposante roofvogel met een spanwijdte van meer dan een meter vloog in duikvlucht op het stukje vlees af dat ik in mijn gehandschoende linkerhand hield. Er landde heel wat kilo's en kracht op mijn uitgestrekte arm. Nadat het vlees was opgepeuzeld, keek ik het dier in zijn grote ogen. 
Een mooie ervaring die ik niet snel zal vergeten. 
Dank aan eenieder die aan dit project meewerkte, niet in de laatste plaats aan Carlos en zijn vogel.

In Nederland liepen vogelliefhebbers vandaag uit voor een zeldzame sperweruil, hier aan de Costa Blanca werkt ‘Dutch Bird Alert’ niet. En dat is maar goed ook.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten