Translate

woensdag 16 juli 2014

♪Tropenrooster ai-ai-ai-ai♪

Dat zongen we op het lagere schoolplein als de temperatuur in de zomermaanden naar tropische hoogten steeg. Het gebeurde af en toe en dat was opwindend. Ik herinner mij het goed: we gingen extra vroeg naar school en na het middaguur bleven we thuis. 's Middags werd er vooral gezwommen in het openbare zwembad, waar je over de hoofden kon lopen.

Nederland is thans in de ban van een tropenrooster. De weersvoorspelling geeft aan dat de thermometer morgen, vrijdag en zaterdag tropische temperaturen (dat wil zeggen: 30 graden Celsius) zal bereiken in het land. Er is sprake van een hittegolf als er op drie achtereenvolgende dagen 30 graden of meer wordt gemeten. Morgen wordt gewaarschuwd voor smog.

Ook hier stijgt de temperatuur fors. Om 11 uur s ochtends is er al sprake van 26 graden Celsius op het terras... In de komende dagen loopt de thermometer hier verder op. Op vrijdag, zaterdag en zondag zal de gevoelstemperatuur hier rond de 40 graden Celsius zijn. Het klinkt erger dan het is, vind ik. We hebben de airco nog niet aangezet. Bijna alle ramen staan open. Het lukt ons goed het hoekappartement koel te houden. De markies aan de zijkant van onze woning, daar waar de zon opkomt, doet goede dienst. Het grote zonnescherm op het terras staat permanent uit al steekt de wind s middags op; deze dagen niet uit zinderend Afrika maar vanaf de oostkust. Die wind komt over de Middellandse Zee aangewaaid en is dus betrekkelijk koel. Hier hebben we gelukkig geen last van smog.

We zwemmen in de ochtend en/of in de middag en dat blijft heerlijk. Op het nieuws was te horen dat er een groep blauwe haaien ('tintorera' in het Spaans) is gesignaleerd langs de stranden van Barcelona. Het is niet de eerste keer langs een Spaanse kust. Het zijn prachtige vissen. Wellicht dat ze eens richting Costa Blanca zullen zwemmen?

De vakantieperiode is ook hier merkbaar. Scholen in het Noorden van Nederland zijn reeds uit en vakantiegangers uit die provincies streken hier inmiddels neer. Aan het begin van deze week drubbelde enkele Brabantse vakantiegangers binnen. Het is hier nog tamelijk rustig. Dagelijks liggen mijn liefje en ik als enigen in het zwembad.
Een aantal van die personen, kinderen en kleinkinderen van huiseigenaren, kennen wij van voorgaande jaren. Het is vaak een leuk weerzien. Gisteren werd mij door een moeder gevraagd les te geven aan een jochie dat zijn zwemdiploma B na de vakantie moet gaan halen maar (nog) niet kan duiken. Vanaf de kant kan hij wel een mooie koprol maken maar dat levert geen punten op! Dus ik hees mij langs de kant van het zwembad op de rand... toen een spier in mijn rechteronderbeen ernstig protesteerde. Snel (ik wist niet dat ik zo snel uit een zwembad kon klimmen!) kroop ik op het droge. Ik zag een witte bal boven mijn kuit ontstaan. Wanneer ga ik accepteren dat ik als 50-plusser gewoon via het bejaardentrapje het bad moet verlaten?! Het viel gelukkig mee; de spier is kennelijk niet gescheurd. Na enig gerek, gestrek en gemasseer deed ik het duiken voor: hoofd tussen de armen, armen naar beneden, tenen over de rand van het bad en dan voorover buigen. Het blijft moeilijk; zijn benen liggen eerder in het water dan zijn gestrekte armen. Mijn spier is gevoelig maar doet het nog steeds.

Ook de keuken is op het tropenrooster afgestemd. De keukenprinsessen maken het zichzelf gemakkelijk: niet met voorgekookte maaltijden maar wel met weinig bewerkelijke recepten. Een traditionele Caesarsalade volgens Spaanse sterrenkok Ferran Adría, zijn versie van een aardappelsalade, vis van de grill of uit de oven, een Angusburgertje met gegrilde aardappel en tomaat. Op de foto is een gevulde dorade -zonnevis- te zien. Met een beetje blauwe gloed...

Over circa drie weken gaan we op weg naar Sulawesi. Afgelopen weekend kochten we bij El Corte Ingles een sportief shirt met lange mouwen van fabrikant Columbia. Het overhemd, dat is geïmpregneerd met een anti-insectproduct dat 70 wasbeurten meegaat, moet nare stekers op afstand houden. (Bovendien beschermt het tegen UV-stralen.) In het hoge Noorden van Sulawesi komt de malariamug voor. Wij zullen daar enkele dagen in een nationaal park en op een bounty-eiland verblijven. Om nu voor die paar dagen anti-malariapillen te slikken, was voor ons een brug te ver. Ik spreek uit ervaring: het middel is soms erger dan de kwaal. 'Vitamine B keeps mosquitos away' dus je kunt ook een vitaminepreparaat slikken. Wij kozen hiervoor. Dit shirt moet ons tegen tropenkolder gaan beschermen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten