Translate

woensdag 6 augustus 2014

De tijd vliegt... en wij vliegen mee

De tassen zijn gepakt, mijn liefje en ik zijn klaar voor de reis. De bestemming is Sulawesi (het voormalige Celebes), een van de grootste provincies van Indonesië. Het ligt onder de Filippijnen en ten noordoosten van Bali. We gaan niet samen, Bernadette gaat met ons mee. Zij vliegt met Malaysia Airlines vanuit Amsterdam, wij vertrekken vanuit Barcelona met Qatar. Wij gaan langs andere routes maar we komen op dezelfde dag, op hetzelfde vliegveld aan. Leo Dovente...

Onze rondreis begint in Makassar, de hoofdstad van Sulawesi en de poort van Oost-Indonesië; daar zullen we twee dagen acclimatiseren. Daarna gaan we noordwaarts, met een privébusje en chauffeur, geregeld met hulp van een Nederlands reisbureau dat in Makassar is gevestigd. Jenny & Jacqueline hielpen bij het rondkrijgen van ons programma. De route loopt via het Tempemeer (watervogels), naar Torajaland (fabelachtige schuren met zadeldaken en bijzondere begrafenisceremonies), via het Posomeer (omgeven door regenwoud) naar de Badavallei (magische megalieten).

In de afgelopen week las ik het boek 'Art as Politics – Re-crafting Identities, Tourism, and Power in Tana Toraja, Indonesia' van de Amerikaanse antropologe Kathleen M. Adams. Zij deed in de jaren 80 plaatselijk onderzoek naar de Sa’dan Toraja-cultuur. De Toraja’s zijn christenen van de hooglanden, in een provincie met overwegend moslims. Het is tegelijkertijd een persoonlijk verslag van haar verblijf in Centraal Sulawesi, waar zij inwoonde bij een aristocratische Torajafamilie die haar adopteerde. Het is fascinerende, leerzame lectuur. Voorpret is dubbele pret!

We reizen met dezelfde auto met chauffeur door naar Ampana waar we een boot nemen naar de Togian-eilanden. Daar gaan we voor de eerste keer snorkelen. De Togians worden ook wel de Maldiven van Azië genoemd. Daar ligt een meer met veelkleurige kwallen die niet steken. Must see! Daarna wordt het reisprogramma uitdagender. De meeste bezoekers die naar het uiterste noorden willen, gaan namelijk naar Poso terug om daar een vlucht te nemen naar Makassar om vervolgens naar Manado door te vliegen. Dat vond ik grote onzin. Sowieso weiger ik eenzelfde route af te leggen als er alternatieven zijn. De ferries die naar de gewenste plek in het noorden varen, doen dat s nachts. Bernadette, de langste van ons, zou in zo’n boot niet rechtop kunnen staan en bovendien moet je onderdeks slapen waar nauwelijks frisse lucht is. Dat was dus evenmin een optie. We vroegen het reisbureau een huurspeedboot te organiseren die ons in vijf uur naar Bumbulan of Gorontalo kan brengen. Dat bleek geen sinecure maar de aanhouder won. We varen nu dus naar het noorden, wellicht met een zwem- & snorkelpartijtje onderweg. En wellicht kans op het spotten van een walvishaai. Het imposante dier blijkt in deze tijd in Togian- en Bunaken-wateren rond te zwemmen.

Deze foto haalde gisteren vele kranten. Een Chinese visser trof een exemplaar in zijn net aan en was van mening dat hij het dier op de vismarkt kon verkopen. Walvishaaien zijn beschermde dieren dus vangen en verkopen zijn verboden. Maar het gebeurde toch; hij ving naar verluidt ruim 3.000 dollar voor zijn vangst. De haai zou zich door zijn net hebben gegeten om de visvangst te verorberen en daarbij vast zijn komen zitten. Kasian...

In Gorontalo zullen we dan een vlucht naar Manado nemen. De afstand naar de noordelijkste stad van Sulawesi is weliswaar niet lang maar vanwege de kronkelige bergroute doe je er negen à tien uur over – exclusief wagenziekte. Vanuit Manado gaan we naar Bunaken-eiland om in een hangmat te liggen, tropische cocktails te drinken, langs het strand te wandelen, dode schelpen te rapen en weer te snorkelen, nu in de zeetuinen van het Bunaken Marine Park. Tenslotte reizen we met een auto met chauffeur naar Tangkoko Nature Reserve. Daar gaan we een nacht- en vroege ochtendexcursie maken met een ranger. We hopen onder andere de wilde tarsier met eigen ogen te zien, de kleinste apesoort, die alleen in dit deel van de wereld voorkomt. We verblijven in de nabijgelegen jungle lodge.

Kortom: het wordt een heel gevarieerd programma. Bernadette reist daarna naar Nederland terug, wij vliegen door naar Bali om Elsa en de rest van de familie te zien. Mijn liefje rekende mij voor dat we tussen vertrek en terugkeer in Spanje (September) tien vliegreizen zullen maken... Reis je mee? Tot spoedig bloggens vanuit een ander continent.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten