Translate

woensdag 18 maart 2015

De wereld is mijn oester

Het schema van bloggen om de twee à drie dagen is goed tijdens een rondreis maar terug op het Spaanse honk valt er veel minder te melden. Niet dat wij niets doen of meemaken; in tegendeel. Ik ben druk met het vervaardigen van een foto-album dat ik zal laten printen als aandenken. Tijdens onze rondreis door Zuid-Amerika maakte ik 8.765 foto’s; een mooi getal, al zeg ik het zelluf. Het valt niet mee daaruit een selectie te maken maar ik maak goede vorderingen. De stofkam van mijn liefje helpt ook een handje al blijft het mijn project. Het album zal ruim 50 bladzijden beslaan.

In de afgelopen dagen was ik in gedachten regelmatig terug in die contreien. Zo woedde er op vrijdag en zaterdag een enorme bosbrand op de heuvels van havenstad Valparaíso waarmee de Chileense brandweerlieden de grootste moeite hadden. Veel huizen op de berg zijn nog van hout dus het fikte er goed. Er moesten 4.500 mensen worden geëvacueerd en er viel tenminste één dode. Zelfs de campus van de universiteit van het nabijgelegen Viña del Mar moest worden verlaten. Inmiddels is men de brand meester maar de schade zal groot zijn. Een jaar eerder verwoestte een grote brand enkele wijken van die stad. In de afgelopen dagen vonden bovendien enkele vrij forse aardbevingen op Chileens grondgebied plaats.

Ook kwam het nieuws, verheugend deze keer, dat reuzenlandschildpadden op Galapagoseiland Pinta -in het hoge noorden van de eilandengroep- zichzelf voor het eerst in 100 jaar voortplantten. Daar werden onlangs vijf of zes baby-schildpadden in de vrije natuur geboren. Op het centraal gelegen eiland Isabela bezochten wij een centrum waar deze diersoort beschermd kan leven en waar eieren worden uitgebroed. Op de foto zie je een schildpadembryo op sterk water. Landschildpadden in verschillende levensfasen groeien daar op en worden na zes jaar in de vrije natuur van andere Galapagoseilanden uitgezet. Dat alles om ervoor te zorgen dat de soort niet uitsterft. Dat de reuzenschildpad zichzelf nu wellicht voortaan in de vrije natuur voortplant, is een hoopgevend bericht.

Mijn liefje is alweer bezig met onze volgende reis: aan het einde van het jaar gaan we in Australië het 10-jarig jubileum van een speciale vriendschap vieren. In 2006 leerden wij op Fraser Island de Nederlandse Bernadette en de Australische Claire & Julie kennen. Wat waren we nog jong! 
In de afgelopen jaren groeide die ontmoeting uit tot hechte vriendschappen die wij later dit jaar in elkaars gezelschap gaan bejubelen. Bernadette en wij boekten onze vliegreis naar Sydney reeds, de Sydney-meiden zijn ervan op de hoogte gesteld. De combinatie van ruige natuur, uitgestrekte tropische stranden en bruisende steden blijft ons boeien. Het bijzondere dierenrijk, de vriendelijk bevolking en hun aanstekelijke 'no worries' maken Australië tot een van onze favoriete bestemmingen. Het wordt ons vijfde bezoek.
De Nederlandse tak van het gezelschap heeft drie wensen op de lijst staan: een rondreis door Tasmanië, een snorkelcruise langs de riffen aan de oostkust en het oudejaarsavondvuurwerk rondom het Opera House en de Sydney Harbour Bridge. Een beetje passen en meten is wel aan de orde maar oefening baart kunst. Er staan momenteel enkele verzoeken om info uit, Down Under. Vanmorgen mailde ik zelf het team van chef Matt Moran (restaurant Aria) om te vragen of we een tafeltje kunnen reserveren voor die avond. De meeste locaties rondom Circular Quay die wij van eerdere bezoeken kennen en leuk vinden, hebben hun reserveringssysteem nog niet geactiveerd voor die periode dus het komt op individuele mails aan.

Het is goed weer voor dergelijke taken; al enkele dagen hebben we hier te maken met laaghangende bewolking en wind. Geen weer om buiten te wandelen of op het terras te zitten; de verwarming snort. Mijn gehoest is sterk verminderd maar nog niet helemaal voorbij. Onze vrienden Frans & Roland kwamen inmiddels in hun appartement aan. Vandaag lunchten we gezamenlijk met pintchos bij de plaatselijke Lizarran.

Tussen al die bedrijvigheid door, lees ik het cultuurhistorische boek ‘Moet kunnen – Op zoek naar een Nederlandse identiteit’ van UvA-hoogleraar Herman Pleij. Ik vind het boeiend en zeer herkenbaar: succesvolle politici in Nederland zijn allereerst onderhandelaars, bruggenbouwers die in staat blijken om op elk gewenst moment hun ideologische veren -voor zover nog aanwezig- af te schudden. Doorgaans gebruiken ze die wel om met hevig geklepper uit te dagen in verkiezingscampagnes, om ze daarna meteen glad te strijken zodra er zaken kunnen worden gedaan”. Dat is precies wat er gebeurde tijdens het verkiezingsdebat van gisteravond dat we bekeken. Over mijn bejaarde moeder heb ik weinig nieuws te melden.

In mijn hoofd leef ik op minstens drie continenten.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten