Translate

woensdag 27 mei 2015

Ik wil ook wel, hoor!

Sinds ik niet meer werk probeer ik stressvolle situaties zo veel mogelijk te vermijden. De regelmatige lezer weet dat er momenteel persoonlijke omstandigheden zijn die somber stemmen, zoals mijn hoogbejaarde moeder in Nederland die dementerend is en in een verzorgingstehuis belandde en de artroseheup die de eigen mobiliteit beperkt. Het is niet het einde van de wereld, ik ga er niet dood aan.

Mensen die mij goed kennen, weten dat ik mij veel aantrek. Teveel. Vroeger al en nu nog. Tijdens een zomerkamp op de lagere school sprong ik als jonkie in de bres voor een ouder meisje met een lapje voor een brillenglas dat erg werd gepest. Ik stoor mij tot op de dag van vandaag aan onverschilligheid in mensen, aan personen die zich van niets of niemand iets aantrekken en niets om Moedertje Aarde en de natuur geven. Adviezen van dierbaren om de schouders vaker op te halen en mij minder te storen aan het asociale gedrag van anderen volg ik zo goed mogelijk op maar ik leef ze niet voortdurend na. Ik wil wel maar kan niet altijd. De ene week is echter de andere niet.

Het Vaticaan liet zich deze week uiterst vredelievend uit door te verklaren dat het homohuwelijk 'een nederlaag voor de mensheid' is. Ik ben de eerste om te onderschrijven dat religieuze fanatici de wereld niet verbeteren; of het nu radicale moslims, fundamentele christenen of orthodoxe joden betreft. 
Ik ben er trots op dat Nederland in 2001 het eerste land ter wereld was dat het homohuwelijk mogelijk maakte. Het katholieke Spanje stemde in 2005 daarmee in; in zo’n land kan een mens in liefde leven.

Vandaag werd bekendgemaakt dat de FBI tien FIFA-officials en enkele directeuren van grote bedrijven in Zwitserland arresteerde, op verdenking van corruptie. Er zouden tevens aanwijzingen zijn dat zich bij de toekenning van de  wereldkampioenschappen in 2018 en 2022 onrechtmatigheden hebben voorgedaan. Al jarenlang ben ik van mening dat de bezem door die organisatie moet en dat Sepp Blatter moet opstappen. Onder hem werd corruptie geïnstitutionaliseerd. Blatter wenst aanstaande vrijdag te worden herkozen als FIFA-baas. Ik denk dat het hoog tijd is voor een nieuwe start, met een nieuwe persoon aan het roer.

Het rommelt momenteel erg in de aardkloot. Op het Galapagoseiland Isabela barstte afgelopen maandag de lang inactieve vulkaan Wolf uit. Dat is het hoogste punt van de Galapagoseilanden (1.700 meter). Wij bezochten het eiland en voeren tijdens onze recente cruise langs de vulkaan. Op de noordoostflank leven bijzondere roze leguanen die nergens anders op de wereld voorkomen. In eerste instantie werd vermeld dat ze geen gevaar liepen aangezien de lava zuidwaarts stroomde. Wel zou het leven in zee erdoor worden aangetast. Dat is op zich al erg genoeg. Inmiddels verklaarde de autoriteiten dat deze 'pink iguanas' die pas in 2009 werden ontdekt als nieuwe diersoort, alsnog gevaar lopen.

Maar je hoeft je om mij geen zorgen te maken. Er gebeuren gelukkig ook veel leuke dingen die blij stemmen. Het was afgelopen week een komen en gaan van vrienden. Hugo & Emmy vertrokken, Ger & Monica kwamen aan en vertrekken later deze week, in het weekend zullen Frans & Roland arriveren. Het zijn dan ook weken vol met gezellige etentjes, zowel binnen- als buitenshuis. Vanavond bereidt mijn liefje haar zeer gewaardeerde steak tartare voor zes personen. Niet iedereen in onze vriendenkring is liefhebber van rauw vlees maar dit gezelschap zit nu al met het water in de mond. Net als ik.

Met Masterchef Holland zijn we in week 11 van het programma aanbeland, de een na laatste week van dit seizoen. De kandidaten van mijn persoonlijke Top3 (Gary, Stan en Inge) zijn nog allemaal in de race. Deze week brachten de amateurkoks en de juryleden een bezoek aan restaurant The Jane in Antwerpen. Ik hoop er in de toekomst zelf te gaan eten. Het sterrenrestaurant is gevestigd in een voormalige kerk. De glas-in-loodramen tonen 21ste eeuwse taferelen, de keuken staat in een glazen kooi op de plaats van het altaar. Food is my religion!

Hogepriester Sergio Hermans, een van de eigenaren, was in de uitzending aanwezig als jurylid. Hij spreekt met een dusdanig sterk Zeeuws accent dat zijn teksten werden ondertiteld. Favoriet Gary bereidde die dag het beste gerecht. Daarmee verdiende hij en teamgenoot Jacqueline een gesigneerd kookboek van meesterkok Hermans. Jacqueline vroeg of ze hem mocht zoenen. Zachtjes zei Gary (die van de mannenliefde is) dat hij dat ook wel wilde... Ik moest lachen maar macho Sergio vertrok geen spier. Hij ging niet op het verzoek in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten