Translate

zondag 17 mei 2015

Jodoki

Als reislustige Hollandse sta ik eigenlijk voortdurend met beide benen op verschillende continenten: het ene altijd op Europese geboortegrond, het andere vaak in Azië. De regelmatige lezer weet dat mijn liefje en ik een Balinees avontuur beleefden waarover ik toentertijd wekelijks blogde. Het leverde honderden verhalen op onder het label Wonen op BaliDe Jakarta Post wordt nog wekelijks online gelezen, we pluizen de Bali Update nog steeds uit maar ook andere informatiebronnen houden ons op de hoogte van het wel en wee van Indonesië en, in het bijzonder, de provincie Bali.

Dit jaar betrof het nogal wat wee. Begin van het jaar en afgelopen maand paste Indonesië de doodstraf toe op personen, waaronder Nederlander Ang Kiem Soei, die al geruime tijd in de dodencel zaten. De meesten werden veroordeeld vanwege drugssmokkel. Dat is een zeer ernstig vergrijp met serieuze consequenties maar de doodstraf vind ik persoonlijk barbaars. Een land dat de doodstraf toepast, legitimeert in feite moord. Door gevangenen te doden, verlaag je je als overheid tot het niveau van misdadigers. Nederland schafte de doodstraf in 1870 af. Voordat de executies plaatsvonden, belden de koning en de premier met de Indonesische president Jokowi, premier Abbott van Australië deed hetzelfde maar die persoonlijke verzoeken om clementie mochten niet baten. Het vuurpeloton trad op.

Ik begrijp niets van de koers van president Jokowi. Ik dacht dat hij als kopstuk van de Democratische Partij een liberaler beleid zou voorstaan. Als burgemeester van Jakarta bleek hij integer, competent, een mensenmens met het hart op de goede plaats. Tijdens zijn verkiezingscampagne deed hij de toezegging dat mensenrechten prioriteit zouden krijgen. En dan dit?!

Is hij de waardige president die velen in binnen- en buitenland aanvankelijk in hem zagen? Die vraag wordt op de poster gesteld. 
Zelf heb ik zo mijn twijfels. 

Dit jaar steunde hij en zijn politieke partij het wetsvoorstel van een islamitische partij waarmee de verkoop, productie, distributie en consumptie van alcoholische drank in de gehele archipel wordt verboden. Dat voorstel werd door tegenstanders omschreven als creeping Shariah, een poging om de islamitische wetgeving in Indonesië in te voeren. Het verhaal gaat dat de president zwaar onder de plak zit van politiek leidster Megawati Soekarnoputri. Hij zou een puppet president zijn: zij trekt aan de touwtjes en hij beweegt. Wel las ik onlangs dat de ster van Megawati binnen de partij tanende is. Jokowi zou momenteel de meeste steun krijgen. Wellicht dat hij zonder haar een ander gezicht kan tonen? Ik blijf het op de voet volgen.

Verheugender nieuws is dat wij Ketut van Bali zeer binnenkort in Valencia gaan ontmoeten. Deze stad ligt circa 250 kilometer ten noorden van onze woonplaats. We bezochten Valencia voor het eerst in 2007 voor de Fallas, de bijzondere manier om de Spaanse lente te begroeten. Het daaropvolgende jaar reisden we er wederom naartoe, deze keer voor de architectuur van CAC (Ciudad de las Artes y las Ciencias), de futuristische stad die werd gebouwd door een van mijn favoriete architecten: Santiago Calatrava. In 2013 bezochten we de stad nogmaals voor de Fallas. En nu doen we dus de haven aan.

Met Ketut kregen we recent Whatsapp-contact en wekelijks laten we iets van ons horen. Hij is werkzaam aan boord van een van de schepen van het Amerikaanse bedrijf Regent Seven Seas. Zijn schip is “the world’s first with all-suite, all-balcony cabins, and the world’s first to feature a Le Cordon Bleu of Paris restaurant at sea”. Het biedt accommodatie aan 700 passagiers en heeft bijna 450 personeelsleden. 

Twee maanden geleden maakte hij promotie; hij werkt nu als assistent cabin steward. Het houdt in dat hij passagiersverblijven schoonmaakt en andere verzoeken van gasten opvolgt. Hij en zijn vrouw Elsa werkten in onze voormalige villa in Noord-Bali. Daar kookte hij regelmatig mee, bereidde drankjes, pleegde technisch onderhoud, deed de tuin en chauffeerde ons. Ketut is slim, creatief en uiterst vriendelijk. Zijn nieuwe pak staat hem goed. Vandaag vertrekt zijn schip uit Barcelona en gaat op weg naar Palma de Mallorca. Valencia here we come! Vanavond bereiden we een Indische rijsttafel voor vrienden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten