Translate

zondag 16 augustus 2015

Een slimme meid is op haar berg voorbereid

De regelmatige lezer weet dat vriendin Bernadette momenteel bij ons logeert. Ze is een graag geziene gast. Er zijn mensen die direct en volledig integreren in een bestaande structuur (onze twee-eenheid) en zij is bij uitstek zo iemand. Gelijk de tafel dekken, de vaatwasser uitruimen, afdrogen, wijn inschenken, je kent het wel. Koken laat ik haar echter niet doen… komt geen van ons straks nog de berg op?!

Zij kwam deze keer naar de Costa Blanca met een heuse missie: trainen in de heuvels van Campoamor. In September gaat Bernadette voor het goede doel Orange Babies een mysterieuze berg ergens in Europa beklimmen. De eindbestemming krijgt zij enkele dagen voor het fietsevenement te horen als ze in de bus zit op weg ernaartoe. Wat nu al duidelijk is, is dat de goedgetrainde Hollandse kuiten bergervaring moeten opdoen. 

In eerste instantie boekte ze een vliegticket voor zichzelf en haar stalen ros. Na rijp beraad besloot ze fietsloos het vliegtuig in te stappen; dat scheelde een boel gedoe: de trappers en het stuur hoefden niet te worden gedemonteerd. Haar eigen semi-professionele racefiets bleef dus thuis, alleen haar schoenen, bidon, helm en rugtas bracht ze mee. Wij huurden hier een min of meer vergelijkbare fiets voor haar met 24 versnellingen, een recht stuur en dikke banden.

In voorbereiding op haar komst stelden wij een pittig maar veilig parcours samen. Ik moet er niet aan denken dat ze onderuit gaat als zette mijn liefje, aka Dokter Bibber, de betadine alvast klaar. De trainingsronde beslaat ruim tien kilometer en heeft één col hors catégorie zoals dat in wielerkringen wordt genoemd en diverse cols van de eerste en tweede categorie. Het is de bedoeling dat ze deze ronde enkele keren per dag doet. Het parcours voert haar eerst naar het clubhuis van buurgolfbaan Las Rambas, daarna rijdt ze terug naar Campoamor waar haar een ronde op alle heuvels van de eigen woonwijk staat te wachten. De route voert haar onder andere naar de achteruitgang van de golfbaan en daarna tegen de hellingen op, terug naar huis. Langs dat parcours houdt ze voortdurend zicht op een fraaie golfbaan en legt ze haar rondje in relatieve veiligheid af, weg van snelverkeer. We horen haar al van verre aankomen, vanaf het terras spreken wij haar bemoedigend toe. In al die jaren met zicht op de berg, zag ik niemand die in haar straffe tempo naar boven rijdt! Het andere goede nieuws is dat de temperatuur en de luchtvochtigheid behoorlijk terugliepen sinds haar aankomst. Prima fietsweer.

Op vrijdagochtend haalden we de fiets op; een bidonhouder en een slot completeerden de uitrusting. Ze stapte bij de fietsenwinkel op, reed over de nieuwe fiets- en voetgangersbrug bij Centro Comercial La Zenia naar Villamartin en over steile heuvels naar huis. Tenminste, dat was de bedoeling; ik hield haar vanachter het stuur in de gaten. Met ontzag keek ik naar die malende benen in het kleinste verzet, de glimmende kuitspieren die aanzetten, de kont die op het zadel blijft.

Na ongeveer zes kilometer liep de ketting eraf. De fiets ging achterin de bezemwagen, de rijder genoot even van airco en zachte stoel. We reden terug naar I ♥ Bike. De fietsenmaker deed zijn handschoenen aan en had nog een hele kluif aan het lostrekken van de ketting. Versnelling 2 liep niet bepaald gesmeerd, aldus Bernadette. De man stapte op de fiets en probeerde het een en ander zelf uit met als resultaat dat ze een nieuwere fiets kreeg. De bidonhouder en het slot werden overgezet. Het genoemde bedrijf, waar je fietsen kunt huren en kopen, is zeer klantvriendelijk.

Bernadette is en blijft een eigenzinnig mens dus op dag 2, de nationale feestdag van Santa María die voor weinig verkeer zorgde, kregen we een bericht met foto van haar op het strand van La Glea. Ze was 'gewoon even' over de berg gegaan en naar de kust gereden. Op slechts één banaan. Kort daarvoor zag ik een man met zijn fiets aan de hand onze berg lopend beklimmen. De terugweg vanaf het strand is evenmin een makkie: daarop liggen minstens twee cols van de buitencategorie. De route langs dat strand maakte in 2013 deel uit van het parcours van La Vuelta, de ronde van Spanje die op 22 augustus weer begint dus je kunt nagaan dat het geen gemakkelijke klim is. Dit jaar wordt Orihuela Costa niet aangedaan, het peloton zal vanuit Torrevieja over de N332 naar Guardamar rijden.

Het strakke fietsschema wordt dagelijks trouw afgewerkt. De wielrennersapp Strava op de telefoon vertelt haar na elk ronde de afstand, het aantal meters dat ze steeg en de tijd waarin ze de heuvels bedwong. Dat ziet ze vanzelfsprekend pas nadat het snot voor de ogen is verwijderd. Over de pijn in de benen zwijgt de applicatie in alle toonaarden. Tussen de straftaken door houdt ze vakantie met ons en dat is heel gezellig.

Als je nog een waardevolle bestemming zoekt voor een beetje vakantiegeld, kun je haar met deze link persoonlijk sponsoren. Gewoon doen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten