Translate

zaterdag 8 augustus 2015

Newsjunkies

De regelmatige bloglezer weet dat mijn liefje een doorgewinterde newsjunkie is en dat ikzelf een gretige boekenlezer ben. We lezen wat af in casa Barefoot! Sinds weken heb ik de app Flipboard op mijn iPad. Een van de bedenkers is een ex-Apple techneut maar de app is ook geschikt voor Android). Sindsdien ben ik een groot fan van het nieuwsprogramma, ik gebruik het meer keren per dag. Ik werd erop opmerkzaam gemaakt in een mail over de Wetenschapsagenda waaraan ik maanden geleden een vraag toevoegde.

Aan het idee voor deze applicatie wordt al sinds 2010 gewerkt maar de release van de eerste stabiele webversie vond op 2 juni jongstleden plaats. Flipboard verschaft je up-to-date informatie over werkelijk van alles en nog wat, van over de gehele wereld, via bijzondere kanalen als The Newyorker, Time, The New York Times, Reuters, Telegraph, Huffington Post, Associated Press, Euronews, National Geographic, The Guardian en CNN. 

Mijn app heeft tevens een Nederland-sectie met thema’s als Nieuws, Mode & Lifestyle, Zakelijk, Internet & ICT, Fotografie, Ontwerp en Sport. Van heel veel bekende en onbekende (gespecialiseerde) tijdschriften tref je artikelen aan. Er is onder andere een uitgebreide Nederlandse boekenbijlage, ingedeeld naar categorie.

Naast het standaardaanbod Cover Stories, Flipboard Picks en Wereldnieuws stelt Flipboard je in de gelegenheid om je eigen favoriete thema’s te kiezen; ik koos voor Food/Travel/Technology maar je kunt die keuze op elk moment veranderen. Over die interessegebieden vind je dagelijks een enorme keuze aan leesvoer. Bij Food krijg ik bijvoorbeeld recepten maar ook opiniestukken en trends voorgeschoteld uit Bon Appetit, Eater, Chow en Today Food; magazines die ik normaliter niet zou lezen maar nu met plezier doorblader omdat ze handig in één sectie zijn samengebracht. Bij Travel ontvang ik onder andere artikelen van BBC Travel, Lonely Planet, NatGeo Travel & Adventure en Fodor’s Travel, doorgaans met prachtige foto’s.

Een van de leukste onderdelen vind ik dat je je eigen magazines kunt samenstellen. Als je bijvoorbeeld interesse hebt in Zeezoogdieren (ik noem maar wat ;-)) dan kun je een tijdschrift met die naam aanmaken en alle artikelen over dat thema die je in Flipboard aantreft, in jouw eigen magazine opnemen. Dat tijdschrift kun je vervolgens met anderen delen. Zo ben ik deelgenoot van magazine Spain van Angelus08 met 3.252 andere lezers en ben ik regelmatige lezer van het magazine Tasmania, in voorbereiding op onze rondreis aan het begin van het nieuwe jaar. De app is een heuse eye opener.

Diezelfde Angelus vervaardigde tevens een tijdschrift dat is gewijd aan Nederland. Op de kaft staat een boterham met hagelslag. Het eerste artikel van het tijdschrift draagt de titel: '27 most hilarious things about growing up Dutch'. Dat gaat onder andere over stroopwafels en roze koeken. Het betreffende magazine bevat echter ook serieuzere artikelen over Van Gogh, fietsen voor beginners èn gevorderden, Amsterdamse horeca-ervaringen, rondwandelen in Rotterdam en menig andere stad en nog veel meer; alles is in het Engels. Er zijn echter ook magazines met Spaanse en anderstalige artikelen. 

Wat ik tevens goed vind aan deze app is dat je interessante artikelen in de Read Later-map kunt opslaan die je dan op een later moment op je gemak kunt lezen. Dat is heel handig voor op het strand. Dat is een mooi bruggetje, al zeg ik het zelluf. 
Een van de artikelen in het Spanje-tijdschrift gaat over de mooiste stranden van het Iberisch Schiereiland. Met bijna 5.000 kilometer kustlijn heeft ons tweede Vaderland voor ieder wat wils: verlaten lagunes, woeste rotskusten, tropisch ogende zandstranden met kekke bars. Vooral baaien op Mallorca, Menorca en Tenerife werden geroemd. Door mijn eigen bezoeken aan Tenerife en Mallorca kan ik dat beamen: die baaien zijn eenvoudigweg idyllisch, met kristalhelder water. Een bezoek aan Menorca staat hoog op de wenslijst. In een artikel uit El Pais las ik dat Torrevieja de armste stad van Spanje is; het gemiddelde jaarinkomen is er €7.986. Dat zou je niet zeggen als je de overvolle marina van de kustplaats ziet!

Toen mijn liefje en ik vorige week terugkeerden uit Murcia, maakten we een tussenstop op een bijzondere plek in die provincie: het strand van Bolnuevo. Wij gingen erheen op aanraden van doctora Crespo, een van de rehabilitatie-artsen die is verbonden aan de afdeling Fysiotherapie. Wat die baai zo aantrekkelijk maakt, zijn Las Gredas. Het is een bijzondere rotsformatie, gevormd uit silicium en aluminium. Wind, vermengd met water en zand gaven de rotsen hun grillige vormen. Aan de voet van die rotsen, direct aan het strand, ligt het restaurant La Siesta dat een bezoek waard is. We zijn echter ook dik tevreden met ons eigen, typisch Spaanse, levendige familiestrand op 6 minuten rijden. Tgevoel in °Celsius lag hier gisteren op 46 graden, vandaag wordt een iets lagere temperatuur verwacht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten