Translate

maandag 21 september 2015

39 Orange Babies en twee bruine ventjes

Vrijdagochtend heel vroeg ontving ik een berichtje van vriendin Bernadette: ‘ik zit in de bus’. 16 uur later kregen we een app waarin ze meldde dat ze op plaats van bestemming was aangekomen. Ze was in Corvara, een plaats in de Noord-Italiaanse Dolomieten. Zestien uur in een bus, met lange benen… ik geef het je te doen.

Dat is echter een peulenschil in vergelijking tot wat ze de volgende dagen deed: op zaterdag reed ze een ‘oefenrondje’ van tenminste 40 kilometer op de Mystery Mountain. Die geheimzinnige berg bleek de Sellagroep te betreffen, een bergmassief op circa 2.000 meter hoogte waar je omheen kunt fietsen. De berg ligt op een plateau dat Sella Ronda heet. Dat klinkt wellicht niet afschrikwekkend maar dat is het wel; de berg wordt door iedereen die er verstand van heeft als steil beschreven.
Om dat staaltje krachtpatserij te kunnen vertonen, ging Bernadette maanden in training in Nederland, Frankrijk en Spanje. De regelmatige lezer weet dat wij in Orihuela Costa een parcours door de plaatselijke heuvels voor haar uitstippelden dat ze dagelijks trouw afrondde, in de hoop dat ze daarmee bergkuiten ontwikkelde.

Op zaterdag jongstleden deelde ze een anecdote met ons: na de lunch en na tientallen kilometers in de bergen te hebben gefietst, hadden Bernadette en haar collega Emilie zin om af te stappen en terug naar het hotel te gaan; het was immers een trainingsronde en je moet je krachten sparen voor D-Day, de dag erna. De dames wachtten op de bus. Die bleek echter vol te zitten met mannen die eerder op het parcours waren afgestapt. Wie is nu het zwakke geslacht?!

Bernadette fietste voor een goed doel dat haar na aan het hart ligt. Sinds 2009 is ze lid van het bestuur van Orange Babies. Dit is haar laatste jaar in het bestuur; de maximale termijn van zes jaar zit er (bijna) op. Twee jaar geleden fietste ze voor Orange Babies in Namibië. Als sluitstuk wilde ze nog één keer een mooi bedrag bij elkaar fietsen. In Afrika zag ze met eigen ogen hoe hard het geld nodig is en hoe goed het door de organisatie wordt besteed. Elk kind verdient een kans in het leven; dankzij Orange Babies komen steeds meer babies HIV-vrij op de wereld. En ze krijgen een goede start met onderdak, medische zorg, voeding en onderwijs.

Dat alles motiveert haar. Bernadette reed de Sella Ronda op zondag voor het echie. Vanaf Corvara moest ze vier passen over: Passo Gardena (2.121m), Passo Sella (2.213m), Passo Pordoi (2.230m), en Passo Campolongo (1.875m). Het was zwaar maar het lukte haar de route in vier uur en een kwartier af te rijden. Vier vrouwen legden het parcours succesvol af. Ber op den Berg fietste voor 39 Afrikaanse babytjes een betere toekomst bij elkaar… Ne-gen-en-dertig! Die avond ging ze laat en een beetje typsie naar bed maar een paar uurtjes erna rolde zij tevreden de bus in om weer in 16 uur huiswaarts te keren. Ik maak een diep buiging voor haar. Wij zijn trots op deze supervrouw (tweede van rechts)!

Twee van tante Bernadette’s sponsoren waren de mannetjes Yuda en Damai die zich de afgelopen week van hun beste kant lieten zien. Mijn liefje ontving een verlaat verjaardagskado uit Bali. De grote, bruine envelop bevatte een heus kunststuk: zeezicht met een opspringende haai of dolfijn. Het werkje had relief en was uiterst kleurrijk; de kleine kunstenaar had diverse technieken toegepast. Wow, mooi! 
Ik zag het met gemengde gevoelens aan; jaloezie en trots streden met elkaar. Begrijp mij niet verkeerd: ik misgun mijn liefje absoluut niets en ik ga het kunstwerk in een fraaie lijst doen. Maar wie was het die in Bali wekelijks uren en uren achtereen auto’s en dieren tekende? Wie gaf haar eigen Caran d’Ache-doos aan hem? Van wie kreeg hij zijn eerste kleurpotloden en stiften? Wie leerde hem tekenen en kleuren? Eerst vrij krassend over grote vellen papier en daarna tussen de lijntjes? Juist: me! Ik stak mijn jaloezie niet onder stoelen of banken voor moeder Elsa. Zij had met mij te doen… kasian, Barefoot. Ze zal hebben gedacht: Ach germ, dat arme schaap want niet veel later kreeg ik een foto van een, door Yuda gefreubeld, dier dat voor mij was bestemd: Shaun the Sheep. Het gevoel van trots overwon.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten