Translate

zondag 27 maart 2016

De straat op

Vorig weekend gingen we voor de eerste keer naar San Pedro om in Paasstemming te geraken. Weet je dat de Semana Santa van ‘ons’ Orihuela het predikaat Declarada de Interés Turistico Regional ontving? Net als onder andere Granada, Avila en Toledo; maar 's lands hoofdstad Madrid weer niet… Ook op de poster van San Pedro stond die vermelding.

Mijn liefje en ik kochten takken voor in huis die we versierden met houten paashaasjes en eieren. Op palmzondag kochten we bij de plaatselijke Caritas-vereniging palm- en olijftakken; dat alles in het kader van de inburgering. De straat stond vol met ouderen en hun kleinkinderen, allemaal op hun paasbest gekleed. Ook mijn ouders kleedden ons met Pasen in nieuwe kleding. Van de lagere school herinner ik mij de fraai gedecoreerde palmpasenstokken in de vorm van een kruis, met daar bovenop een haantje van brood. Die zie je hier overigens niet. We luisterden naar de Spaanse priester die met zijn gehoor middenop straat bad en hen zegende. We liepen niet mee in de processie – er zijn grenzen aan onze devotie.

Ik keerde naar huis terug met slechts een iel olijftakje. Onderweg vroegen Spaanse vrouwen mij regelmatig waar ik die takken kocht. Ik deelde ze met plezier uit, ondanks hun protesten. De grote palmtak deed ik kado aan de kleinzoon van onze Spaanse buren aan de tapasbar van De Tonnetjes. Het is nooit te laat voor een goede daad!

Afgelopen donderdagavond hadden we hier geen televisie, of je nu Nederlandse, Engelse of Spaanse programma’s wilde zien. Regelmatig werd er bij ons (aan)gebeld. Geen van beiden zijn we bestuurslid van de Vereniging van Huiseigenaren maar mensen uit diverse blokken weten ons te vinden als er iets in de woonwijk niet in orde is. Geen probleem, wij weten de weg. We besloten het kantoor van de gestor te bellen. Daar werd niet opgenomen, hetgeen niet verbazingwekkend is ten tijde van de belangrijkste week in Spanje. We probeerden het op verschillende tijdstippen maar dat maakte geen verschil; de telefoon bleef onbeantwoord. Dan maar het huistelefoonnummer van de administrateur zelf. Hij nam op, luisterde, zei dat hij er al iets van had vernomen. Er zou sprake zijn van een electriciteitsprobleem in de centrale. Misschien zou er diezelfde avond nog een technicus langskomen maar anders de dag erop. Het duurt inmiddels vier dagen. Tja.

Op Stille Zaterdag keerden we terug naar San Pedro voor de Procesión de la Soledad, de processie van de eenzaamheid. Het was de eerste keer in mijn beleving dat we met zovelen zó stil waren. Bij zoveel devotie voel ik mij soms een voyeur... De Maagd van de Eenzaamheid werd door de Broederschap van de Heilige Johannes door de straten gedragen. Het beeld van de moeder van Jezus heeft diepliggende ogen en rimpels van het huilen, ze smeekt dat de hemelpoort voor haar zoon opengaat. Haar beeltenis is gehuld in zwart kleed met goudkleurige stiksels. Ik herdacht bij die gelegenheid de uitspraak van de Syrische dichter Adonis: ‘eenzaamheid is een park met slechts één boom’. Mooi.

San Pedro riep een fotowedstrijd uit tijdens de Semana Santa maar daaraan waagde ik mij niet. Tijdens processies tref je niet de beste omstandigheden voor een memorabele foto: het is donker, er zijn veel bewegingen, je hebt constant mensen voor de lens. Bovendien wijkt mijn smaak nogal af van wat door Spanjaarden wordt gewaardeerd, denk ik. De foto hiernaast stamt uit 2002. Mijn liefje en ik bezochten Cartagena waar we de Semana Santa voor de eerste keer meemaakten. Een beetje puntmuts en veel devotie bij toeschouwers. Het was de expressie van het ouderpaar die mij de foto deed nemen. Ze stralen een gevoel van desolatie en eenzaamheid uit maar tegelijkertijd zie ik ook samenheid. Ik koester de foto. In 2004 maakten we een indrukwekkende avond mee in de heilige week tijdens een stedentrip naar Madrid en in 2009, op weg naar Marokko, vielen we met onze neus in de boter toen de broederschappen van Tarifa met hun puntmutsen door de straten gingen. Bijzondere ervaringen.

Ik wens alle vrienden, familieleden en bloglezers vrolijk (zalig) pasen, happy easter & felices pascuas.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten