Translate

donderdag 18 augustus 2016

Komkommertijd (deel 2)

In augustus 2008 publiceerde ik voor het eerst een blog met die titel. Toen kampeerden mijn liefje en ik in Nederland en schreef ik over het gemis van de columns van Martin Bril in de Volkskrant,
Nu zijn we aan de Costa Blanca waar het leven in augustus ook een tandje lager schakelt. Menige Spanjaard gaat in eigen land op vakantie. Bovendien kregen we er dit jaar relatief meer buitenlandse toeristen bij. 

Afgelopen week stonden we voor het eerst in ons Mediterrane leven in een lange file op de kustweg N332. We kwamen uit Torrevieja en stapten rond 12:00 uur in de auto om naar huis terug te keren. Normaliter is dat een ritje van 15 minuten. We reden om 14:05 uur ons parkeerterrein op. We wisten niet wat ons overkwam… Dat is zeker niet typisch Spanje!

Deze week bezochten we de Feria de Food Trucks in Orihuela Costa. In straten en op de gemeentewebsite troffen we posters aan van een culinair evenement dat zich van 16 tot 21 augustus zou afspelen aan het strand van Campoamor. Nee dus; de zoveelste déja-vû. Het komt hier zó vaak voor dat webinfo niet klopt.

We herinnerden ons echter posters die verwezen naar iets vergelijkbaars aan het strand van Playa Flamenca dus we reden naar de boulevard aldaar. Het was goed dat we doorzetten want daar stonden inderdaad food trucks en opgepimpte culi caravans. De hapjes lagen op het niveau van straatvoedsel: burgers, fish & chips, hummus, guacamole, zoete pannenkoeken, gazpacho. De drankjes waren van een verkoelende zomersheid: sidra, gin-tonica, mojito, tinto de verano, vermut, sangria, rosé. Mijn liefje genoot van een caña d’oro. We aten een burger van kwalitatief zeer goed vlees, bereid door personeel van een food truck uit Barcelona. Gelukkig werd het daarna geen ‘Dia de Ré’ (als je begrijpt wat ik bedoel).

De vuilophaaldienst van Orihuela Costa lijkt de enige gemeentelijke dienst te zijn die juist NIET op vakantie is. Misschien lazen ze stiekem mijn blog Houden van Spanje waarin ik recent uiteenzette wat hier zoal kan worden verbeterd. Gemiddeld tweemaal per dag komt de grote vrachtwagen de plaatselijke afvalbakken legen. Recent las ik in een lokaal krantje een interview met de betreffende wethoudster van onze regio die verklaarde dat residenten recht hebben op een goede dienstverlening, zeker in de drukke zomermaanden. Ongekend! 

We reden op een andere dag naar huis toen ik een heel opmerkelijk tafereel op de weg zag. De auto viel op omdat die erg langzaam reed. Toen ik beter keek, bleek het een sleepwagen te zijn voor een brommer met een heel zware, gehelmde berijder. De brommer bezweek zowat onder het gewicht van de man. Volgens een recente studie blijkt dat twee derde van de Spanjaarden overgewicht heeft. Hoezo Mediterraan dieet?! Slechts 36% van de bevolking tussen 18 en 64 jaar heeft een BMI (Body Mass Index) van minder dan 25. Die studie wees tevens uit dat de conditie van Spaanse mannen slechter is dan die van vrouwen.

In de maanden juli en augustus van dit jaar voert de provincie Alicante de campagne Xpláyate; gericht op jong en oud. Op verschillende stranden in de regio werd en wordt een zero tolerance-beleid gevoerd qua afval. Er zijn plaatselijke schoonmaakacties, informatiestands om mensen bewust te maken van het belang van hergebruik van materialen (vooral plastic) en van de negatieve gevolgen van afval voor zeedieren en -vogels. Iets waarvan mijn liefje en ik al jaren diep doordrongen zijn. Voor kinderen werden creatieve workshops georganiseerd met opgeraapt plastic, voor volwassenen en kinderen waren er schilderlessen. Deelnemers moesten op het doek vastleggen hoe ze vinden dat hun stranden eruit moeten zien. Een leuk en belangrijk initiatief.

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro lopen bijna ten einde. Nederland behaalde een record aantal gouden medailles, het werden vooral de Spelen van succesvolle en sterke vrouwen. Voor Rio ontwierp mijn favoriete Spaanse architect Santiago Calatrava het überfraaie Museu do Amanhã (Museum van Morgen) dat in december 2015 officieel werd geopend. 

Net als zijn (buitenaards ogende) museum in het centrum van Valencia heeft dit gebouw de functie van wetenschapsmuseum. Het is echter geen museum van objecten maar van ideeën. Onderwerp: hoe bouwen we in de komende 50 jaren een duurzame wereld? 
Calatrava’s gebouwen zijn doorgaans zeer futuristisch en dit ontwerp is hierop geen uitzondering. Ongeveer 20% van de energie die het gebouw nodig heeft, is afkomstig uit zonne-energie, water voor het koelsysteem is afkomstig uit de omstreden Guanabara Bay, de baai waarin zoveel afval van de favella’s van Rio dreef tijdens de watersportwedstrijden.

Illustratie: 'the tragedy of booz' - Michael Leunig
Op het NOS-journaal was deze week aandacht voor een onderzoek naar het alcoholgebruik van hoogopgeleide 65-jarige mannen en vrouwen in Nederland, uitgevoerd door professor Stoffel cum suis. Vrouwen met een goede opleiding zijn, als ze alcohol drinken, vaker overmatige drinkers dan mannen van dezelfde leeftijd. Het was het resultaat van een Gezondheidsenquête van het CBS, RIVM en het Trimbos Instituut. 

Overmatig drinken wordt in dit onderzoek voor vrouwen gesteld op twee glazen alcohol per dag (voor mannen op drie). Ga er maar aan staan als bewoners van een Zuid-Europees land. Mijn liefje, in het epicentrum van genoemde categorie, had dan ook geen goed woord over voor de resultaten. Het woord ‘komkommertijd’ viel ook bij deze gelegenheid. Twee glazen per dag en dan een drankprobleem? Tja. Een Spaanse medisch specialist vertelde ons jaren geleden dat een halve fles wijn per dag per vrouw OK is. Dat is gelijk aan drie volle glazen. Noem dat maar wel typisch Spanje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten