Translate

vrijdag 5 augustus 2016

Onttroond!

Zelf bedacht ik net “wanneer begint men nu eens met een nieuwe Masterchef-serie op televisie?” toen mijn liefje mij attendeerde op de vermelding van Masterchef Nieuw- Zeeland in de tv-gids. Dat overkomt ons vaak: de een denkt ergens aan, de ander begint erover te praten. Tussen ons is een sterke vorm van telepathie al jarenlang aan de orde. Dat is niet verwonderlijk als je vele jaren achtereen, bijna 24/7, op elkaars lip woont en leeft.

Het blijkt te gaan om de eerste Nieuw-Zeelandse serie, uit 2010. Het is nog te vroeg om favorieten te hebben maar afvaller Carlos zal ik niet gauw vergeten: hij deed werkelijk alles fout. Hij had de minste ingrediënten goed tijdens een proefsessie (slechts 9 van de 29), ging respectloos om met een verse zalm die hij aan mootjes hakte bij de fileerwedstrijd, diende gebraden eendenborst aan de juryleden op van hetzelfde -niet schoongemaakte- bord waarop de rauwe borst even ervoor lag. De jury nam niet het risico zijn gerecht te proeven. Onvergefelijk en gevaarlijk! Het kostte hem terecht een plek in de Top12. De kandidaten moesten twee gerechten van dé topchef van toen namaken: Thaise curry met koeienpens en een Swiss roll met merengue en frambozencoullis. Geen sinecure. Het was een slagveld. Ik ga het programma volgen, waarschijnlijk wordt het weer een snelkookserie, net als tijdens de zomer van 2015.

In de warme augustusmaand passen we ons aan het Spaanse zomerritme aan. De maand begon overigens minder warm dan gebruikelijk. 's Middags steekt de oostenwind weer als vanouds op en brengt verkoeling. De verwachting is dat de temperatuur volgende week onder 30 graden Celsius duikt. Ongekend. We houden ons gedeisd en herstelden de siësta in ere. Zelf ben ik overdag geen slaper maar wel lig ik languit op de bank, binnen of op het terras, met een boek in de hand. Como siempre.

Illustratie: Roberto Parada (voor Rolling Stone)

Momenteel lees ik een dikke pil van Stephen King, getiteld ‘Under the Dome’ (2009). Een slaperig Amerikaans stadje aan de westkust blijkt van de ene of de andere dag onder een onzichtbare koepel terecht te zijn gekomen. Men is afgesloten van de buitenwereld. Loopt een experiment van de Amerikaanse overheid uit de hand? Is het een buitenaardse aanval? Of komt de dreiging van dichterbij? Die extreme omstandigheid brengt het slechtst in (de) mensen naar boven. Een thema dat The King regelmatig opvoert in zijn boeken. Het gemeentebestuur verandert langzaam in een stel dictators, er vloeit bloed. Een Irak-veteraan die er bij toeval terechtkwam, komt het een en ander op het spoor en hij en zijn medestanders dreigen zondebok te worden. Ik heb nog ruim 400 bladzijden te gaan; het is nagelbijtend spannend. Typische zomerlectuur!

We houden nu eveneens een Mediterrane kookstijl aan. Vooral koude soepen bewijzen ons goede dienst; zowel 's middags als 's avonds. In ons huishouden ben ik doorgaans degene die kookt. Ik vind het een leuke bezigheid en bovendien ben ik van mening dat ik de beste kok van ons tweeën ben, al heeft mijn liefje ontegenzeggelijk haar specialiteiten. Zij is niet alleen ‘offical inspector of Bondi Beach, ze is ook het soup chickie van de familie! Haar erwten-, osssestaart- en groentesoep mogen er zijn. Daarnaast maakt ze regelmatig verse bouillons van kalfsbotten en vissenkoppen. Dat dubbel getrokken en gezeefde vlees- en visnat bewaren we in ijsblokjeshouders in de vriezer. Die blokjes zijn regelmatig de basis van mijn gerechten.

In het Spaanse kooktijdschrift ‘Love Cocina’ dat ik regelmatig koop, staan maandelijks heel veel recepten, kooktips en -trucs. In het juli-nummer trof ik zeer toepasselijke recepten aan voor deze tijd van het jaar. Het betreft koude soepen die gemakkelijk zijn te maken met keukenmachine of staafmixer en heel goed blijken te smaken. Dit zijn ze: soep van avocado/komkommer/gember/limoen met yoghurt, soep van rijpe tomaten/venkel/groene & rode paprika met yoghurt en een oriëntaals tintje (komijn/ras el hanout), soep van gewokte prei/aardappel/ui met kurkuma (daarna in de koelkast), groene gazpacho van RAF-tomaten (uit Amería!)/bleekselderij/groene appel/rucola/ijsbergsla, witte crèmesoep van meloen met plakjes gerookte ham, soep van verse kokosnoot (die kun je hier reeds geschild kopen in de supermarkt; zowel het sap als de pulp gaat in dit recept) met ui/peterselie en een rood pepertje. Daarmee stoottte ik The Queen of Soup voorlopig van haar troon. Kasian. Als je een exact recept wenst, laat het mij dan even weten.

Zoals gesuggereerd, houdt deze keukenprinses het bij voorkeur eenvoudig (doch gezond en voedzaam) tijdens deze zomermaand. Onlangs vond ik in de Huffington Post een overzicht dat een leidraad biedt bij het opwarmen van voedsel met behoud van smaak. Een op te warmen gerecht kent kennelijk goede en minder goede warmtebronnen, als het gaat om smaakbehoud. Ik probeerde het uit en het viel niet tegen. Ik vind het een handig schema, al werkt het niet voor koude soepen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten