Translate

maandag 17 oktober 2016

Kookpunten

Afgelopen weekend werd het beste restaurant van het Verenigd Koninkrijk gekozen. De prijs wordt toegekend door de lezers van The Guardian, een krant die ik zelf ook graag online lees. Men heeft een sectie die Observer Food Monthly heet en daar is de prijs naar vernoemd. Dit jaar viel de eer te beurt aan een Spaans restaurant in Londen (Soho), genaamd Barrafina, waar Nieves Barragán Mohacho de kok is. Vorig jaar werd het door Restaurant Magazine al uitgeroepen tot 's lands beste restaurant. Barrafina is het eerste Spaanse restaurant dat daar een Michelinster ontving. En... het is het eerste restaurant zonder tafels!

Eerder deze maand bezochten we de grote supermarkt Carrefour in Torrevieja weer eens; dat deden we dit jaar nog niet. Bij binnenkomst zag ik tientallen bakken met 1€ en 2€-aanbiedingen, vooral keukengerei en speelgoed. We graaiden met veel plezier voor onszelf en voor de mannetjes in Bali: een kikkerspringspel, mijnwerkerslampjes voor op hun voorhoofd, een rol van 3 meter met tekeningen om in te kleuren en meer. Zo wordt het wel heel gemakkelijk om in december Sinterklazina te spelen. Na alle gangen uitgebreid te hebben bewandeld, gingen we richting kassa. Het bedrijf implementeerde recent een nieuw systeem. In plaats van een rij voor elke individuele kassa, hanteert men nu een voorsorteersysteem. Die ene rij was misschien wel 100 meter lang. We sloten geduldig aan. Aan het begin van die fila única staat een scherm dat aangeeft aan welke kassa je daarna mag afrekenen.

Ik las recent dat Carrefour in Spanje op de vierde plaats eindigde van goedkoopste supermarktketens. Een jaar lang vergeleek men de kosten van 150 basisproducten van bekende merken (dus geen huismerken). De supermarktketen die mijn liefje en ik wekelijks bezoeken, Alcampo, eindigde wederom op de eerste plaats, gevolgd door het Spaanse familiebedrijf Mercadona en Lidl (Duits). Het verschil in de prijs van een goedgevulde boodschappenmand van de goedkoopste en de duurste supermarkt bedraagt ruim €800! Die vier supermarkten zitten allemaal in onze directe woonomgeving dus wij vergelijken ook regelmatig. Vroeger beperkten we het boodschappen doen tot een minimum, nu hebben we alle tijd van de wereld en maken we er een uitje van.

Er zijn nog twee van mijn oorspronkelijke favorieten in de race om de titel van Masterchef Australia 2016: Mimi Bains en Trent Harvey. Mimi (27, productmanager) moet regelmatig koken om in de race te blijven maar dat is doorgaans niet haar eigen schuld. Ze komt in zo’n afvalronde terecht na een verloren groepsopdracht maar slaat zich er tot nu toe goed doorheen. Trent (29, electriciën) komt ook af en toe in een eliminatieronde terecht maar staat zijn mannetje. Ze zijn beiden goed op dreef, ik hoop dat ze het ver gaan schoppen. Ik kijk elke week, het lukt thans niet om elke dag te kijken. Teveel culi-uitjes met vrienden hier!

Mijn liefje en ik kwamen onlangs tot de conclusie dat de winnares van de allereerste serie van Masterchef Australia, Julie Goodwin, in latere series nooit meer zou hebben gewonnen. Ze kookte eigenlijk tè gewoontjes. De uiterst creatieve Poh Ling Yeow werd destijds tweede maar werd uiteindelijk beroemder dan Goodwin. Zij werd onder andere een veelbekeken tv-kok. We leerden haar in 2014 tijdens een rondrit door West-Australië persoonlijk kennen en mailden daarna regelmatig. Nu is het al maanden stil aan haar kant; te druk, geen tijd meer voor twee van haar Hollandse fans? Jammer. Ik las ooit dat men voor de eerste serie met opzet een ‘all Aussie girl’ wilde laten winnen om het programma te laten slagen in eigen land. Niemand vermoedde kennelijk dat het een succes werd in de hele wereld. Het werd een van de beste exportproducten van Down Under.

Ook Justine Schofield was destijds deelneemster aan die allereerste jaargang; zij  eindigde als vierde. Het legde haar evenmin windeieren: al jarenlang heeft zij een gewaardeerd kookprogramma op tv, getiteld Everyday Gourmet. Er loopt momenteel een jaargang op de Nederlandse televisie. Ze is een leuke meid; haar moeder is van Franse origine, haar vader is een Ozzie. Af en toe heeft ze gastkoks in haar programma; vaak collega’s uit het circuit van Masterchef Australia. Haar recepten zijn vol smaak en tamelijk gemakkelijk. Ik legde een Justine-map op de iPad aan waarin ik favoriete recepten bewaar. 

Haar pork tonnato en filodeegtaartjes maakte ik recent na. Aangezien we hier in Spanje zeer sporadisch kalfsvlees kunnen vinden, gebruikte ik lomo de cerdo (varkensfilet) als vleessoort. Kook het vlees gedurende 35 minuten in witte wijn en water, met daarin 2 selderijstengels, 2 laurierblaadjes, een geschilde ui met daarin 4 kruidnagels. Neem de pan daarna van het vuur af en laat het vlees in eigen bouillon afkoelen. Eenmaal afgekoeld, snij je het in dunne plakken. Ingrediënten voor de tonijnsaus à la Justine: twee eierdooiers, een theelepel Dijonmosterd, enkele flinke scheuten extra virgin-olijfolie, een paar druppels citroensap en wat geraspte schil, drie blikjes tonijn en drie ansjovisfilets. Draai het mengsel met een keukenmachine of een staafmixer tot een gladde emulsie. De saus serveren op de plakjes vlees en het gerecht afmaken met kappertjes, verse peterselie, zwarte peper en een schijfje citroen.

Ingrediënten voor de filodeegtaartjes: een pak filodeeg, mix van champignons, knoflook, sjalot, peper & zout, ricotta, twee eieren, een kopje melk, een scheutje room, verse nootmuskaat en strooikaas. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Plak zes lagen deeg plakje voor plakje op elkaar met gesmolten boter ertussen. Snij de ontstane stapel in zes pakketjes en drapeer elk pakketje als een zakdoek in een beboterde cupcakehouder. 
Hak hazelnoten klein en bak de champignons in olijfolie; breng op smaak met zout en peper. Op de bodem van elke bakje leg je eerst gehakte noten en daar bovenop een laag champignons. Plaats klontjes ricotta in elk cupcakehouder en bestrooi dat met verse peper. Meng vervolgens eieren, melk, room en verse nootmuskaat. Giet dat mengsel in de houders en dek af met vers geschaafde kaas. Het gerecht moet minstens een uur in de oven. Bij de taartjes maakte ik een verse chutney van tomaten, kappertjes, fijngesnipperde augurken en rode wijnazijn. Je kunt eindeloos variëren op deze vulling. Aanraders. Barefoot is muy contenta met al die creatieve, actieve Masterchef-kandidaten. Haar vrienden eveneens!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten