Translate

dinsdag 6 december 2016

Afgesneden

Momenteel verblijven hier ook twee toeristen uit Darwin met wie we aan de praat raakten. Zij kwamen er als jonge mensen terecht, stichtten een gezin en wonen er nog steeds, net als hun dochters. Ze waarderen de omvang van hun stadje, de sfeer, het beperkt aantal regels (vissen zonder vergunning, een boot zonder vaarbewijs, etc.) en het klimaat. 

Ook mijn liefje en ik koesteren sweet memories aan Darwin dat wij tijdens onze eerste rondreis door Australië bezochten (2005). Wat ik nooit zal vergeten, is het woeste weer dat wij op de avond van onze aankomst meemaakten. We reisden in een kampeerwagen maar het was te heet om daarin te slapen. Dus we boekten een hotelkamer die op de bovenste verdieping bleek te liggen. Met ramen rondom. We liepen naar buiten om een goed aangeschreven restaurant om de hoek te bezoeken toen het onweer losbarstte. We snelden naar het hotel terug, bestelden room service en keken onze ogen uit wat zich daar in de lucht afspeelde. De volgende dag bleek dat het om 15.000 donderslagen en weerlichtflitsen ging, aldus de voorpagina van de lokale krant die ik uitscheurde en meenam.

Hier was het gisteravond ook raak. Het weer in december is hier dit jaar anders dan in voorgaande jaren. Er zijn ochtenden die bewolkt beginnen, er zijn dagen dat de zon niet door de wolken komt. En het regent op een dag vaker dan anders. Het is hier momenteel regenseizoen dus tropische buien zijn we gewend maar het dagelijkse patroon is anders dan anders.

Mijn liefje las net voor dat Trump, die niet zegt te geloven in klimaatverandering door menselijk handelen, recent bezoek kreeg van Al Gore (van The Inconvenient Truth). Voorafgaand aan dat gesprek, ondertekenden ruim 700 wetenschappers van klimaatgerelateerde onderzoeksgebieden een brief aan Trump met daarin feiten en het dringende verzoek om het verschijnsel onder ogen te zien en drastisch in te grijpen. Trump en Gore spraken anderhalf uur met elkaar en, naar verluidt, was dat productieve tijd en een oprechte poging om elkaar te vinden… A sincere search for areas of common ground. Tja. Wordt vervolgd, aldus Gore. We gaan zien wat de aanstaande president op dit vlak gaat doen. (Ik ben bezorgd.)

Tegen de tijd dat we naar een restaurant wilden lopen voor de avondmaaltijd, begon het ont-zet-tend hard te regenen. We wachtten de bui even af. Dachten we. Een uur later goot het nog net zo hard dus we besloten in het restaurant van het resort te blijven voor het diner. Onder Ibu's paraplu liepen we erheen, hinkelend om grote plassen op het pad te vermijden. Het regende de gehele avond door. Het water in het zwembad stond tot aan de rand, de belendende visvijver liep over tot in de speelruimte naast het restaurant. Er kwam geen einde aan die bui.


Eenmaal terug in onze bungalow, viel de tuinverlichting in de 1 hectare tellende weelderige tropische tuin uit. Het deerde ons niet, we zaten droog en met de sfeerverlichting aan binnen. De nacht was donkerder dan anders, we sliepen als roosjes door het noodweer heen.

's Ochtends vroeg deden we een rondje over het terrein en dat was een openbaring. Om tien uur gisteravond was een grote boom langs het wandelpad naar de ingang omgevallen. Het gevaarte blokkeerde het pad volledig. De kluit met wortels stak hoog in de lucht. Nadere inspectie toonde aan dat de boom van binnenuit was aangevreten. Een zieke boom werd geveld door een hevige regenbui. Door de klap bleek een bijennest tot leven te komen.

Even verderop lag patiënt nomor 2 te spartelen, tegenover het huis van de eigenaren van het resort. Tini & Richard zijn momenteel voor een korte vakantie in Australië dus maakten de klap niet mee. Deze boom had een fraaie boomhut voor kinderen tussen de takken en ook dat huisje ging ten onder. Kasian. Ook hier bleek het om een boom met een, van binnen, uitgeholde bast te gaan. Gelukkig werden er geen gebouwen geraakt. De eerste bui van de dag hebben we alweer achter ons.


Een Balinees familielid in sarong (Hindoe) ging zojuist rond met offerandes. Hij zeeg ook neer voor ons terras, omringd door oude, welriekende frangipani-bomen. De goden moeten immers gunstig worden gestemd. Zijn gebed werd overstemd door het geluid van een motorzaag in de buurt. Dit is kennelijk niet de enige tropische tuin die hard is geraakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten