Translate

maandag 20 februari 2017

Hè hè, eindelijk

Ik blog met enige regelmaat over de wildbouw aan de Costa Blanca en het grote gemis aan een bestemmingsplan voor de gehele regio, zeker waar het de kusten betreft. Welnu, wanhoop niet meer… het is er! De Valenciaanse overheid wil wat er nog over is van de relatief ongerepte kust, gaan beschermen. Joehoe!

Men stelde het ‘Plan de Acción Territorial de la Infraestructura Verde del Litoral’ (PATIVEL) op, waarin staat dat de 24 miljoen vierkante meters bebouwbare grond als bescherm moet worden aangemerkt. Het plan werd in november 2016 goedgekeurd en afgelopen week verstreek de periode om bezwaren in te dienen.

Alleen golfbanen zonder woningen, kleine hotels en restaurant zullen per 1 januari 2018 nog bouwtoestemming krijgen langs de kust van Valencia. Een gebied vanaf de kust tot 1.000 meter landinwaarts zal als grond met speciale bescherming worden gekwalificeerd. Als eerste zullen grondstukken die als bebouwbaar in de diverse gemeentelijke bestemmingsplannen staan, opnieuw worden gekwalificeerd en dan als beschermd worden bestempeld. Reeds bebouwde grond zal niet worden omgezet omdat overheden een golf aan schadeloosstellingen vrezen. De stukken grond die tot 1.000 meter landinwaarts liggen waarvoor vergevorderde projecten klaarliggen die binnen vijf jaar tijd zullen worden uitgevoerd, vallen buiten de regels van het nieuwe plan.

Dat klinkt goed. Wellicht is het te vroeg om te juichen want gemeenten en projectontwikkelaars dienden massaal bezwaarschriften in. Die partijen zien hun geplande projecten immers tot stilstand komen en hun zonnige toekomst in het water vallen. Gemeenten als Orihuela en Torrevieja willen woningen langs de kust blijven bouwen want dat levert veel geld op, eerst qua vergunningen en daarna door belastingen. Ik word weleens moedeloos als ik zie hoe vaak milieubeheer en natuurbehoud moeten wijken voor het Grote Geld. Zij die protesteren zijn het er wel over eens dat de kust moet worden beschermd maar niet volgens deze principes. Deze hele procedure zal dus nog wel wat voeten in de aarde hebben. Het plan moet echter aan het einde van dit jaar in werking treden.

De Partido Popular liep protesterend voor die troepen uit. Natuurbehoud en milieubeheer zijn, naar verluidt, vooral linkse hobby’s. Deze rechtse partij heeft deze onderwerpen helaas niet hoog op hun programma staan. Zij overwegen zelfs een klacht tegen het Plan Pativel in te dienen bij het Europese Parlement. Het zou onwettig zijn omdat het nationale en gemeentelijke bevoegdheden zou negeren. (Zo houdt onze eigen gemeente en de omringende gemeenten momenteel geen 500 meter-bouwregel aan.)

Zelf ben ik helemaal geen liefhebber van de PP, laat staan een aanhanger. Veel burgemeesters en raadsleden van die partij kwamen in de afgelopen decennia tijdens de Spaanse bouwboom in de gevangenis terecht vanwege corruptie. Afgelopen week gingen nog elf PP-politici en ambtenaren uit het oosten van Valencia voor 13 jaar de cel in voor het verdonkeremanen van tientallen miljoenen euro’s. Tientallen politici staan op dit moment onder verdenking, 40 partijleden wachten op een rechtzaak. De voormalige minister van Financiën en hoofd van het IMF (Rodrigo Rato) is een van hen. De schandalen blijven zich opstapelen voor deze partij. De PP heeft een zeer slechte naam maar de meerderheid van conservatief Spanje blijft op hen stemmen, uit angst voor verandering. Tja.

Een aantal raadsleden van die partij is ook portefeuillehouder voor Orihuela Costa. Sofía Alvarez is wethouder voor toerisme en Luisa Boné is het voor de stranden. De beide dames hielden onlangs een persconferentie waarbij de resultaten van een tevredenheidsonderzoek werden gepubliceerd. Toeristen en residenten zijn nu  tevredener over de stranden dan in 2015.” Dat was hun belangrijkste strekking. (Ter info: in dat jaar regeerden de Groenen hier nog.)

De Federation of Associations of Orihuela Costa (FAOC) sprak die resultaten direct tegen. Uit hun onderzoek bleek niet alleen dat slechts 149 mensen waren ondervraagd, slechts 20% van de geenquêteerden had een positieve mening over de status van de stranden van Orihuela Costa. 80% van de ondervraagden oordeelde negatief over het niet verwijderen van het vele zeegras en 12% was negatief over het beperkt aantal voetdouches. De hoge tevredenheidsscore die de dames meldden, kwam voort uit het feit dat de enquête mensen ook ondervroeg naar natuurlijke factoren als zonne-uren en temperaturen?! Ik noem dat een typisch geval van alternative facts

Er is echter ook onweerlegbaar positief nieuws te melden. Zo las ik recent in een lokale krant dat steeds meer mensen groepen dolfijnen dicht bij de kust kunnen zien, in het zuiden van de provincie Alicante; daar waar wij wonen. De plaatselijke bioloog, Antonio Pujol, zette een filmpje op de Facebook-bladzijde Crónicas Naturales van Torrevieja. Het blijkt dat steeds vaker dolfijnen zijn te zien tussen Guardamar en Pilar de la Horadada (!). De dieren kunnen hier voldoende voedsel vinden en, omdat ze heel nieuwsgierig zijn, worden ze aangetrokken door de vele boten die hier rondvaren. Boeiende tijden breken aan. Er staan ons mooie dingen te wachten. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten