Translate

zondag 19 maart 2017

La Casita

We noemen ons nieuwe onderkomen ‘La Casita’ (Het Huisje). Niet omdat het kleiner is dan onze vorige woning; in tegendeel. Het verkleinwoord geeft het warme gevoel weer. Het went heel snel, wonen in Pilar de la Horadada! Het is er heerlijk rustig. Er komen hier per dag veel minder auto’s langs dan in Lomas de Campoamor in een half uur tijd. We horen geen vliegtuigen, op menige dag slechts de branding. Voor en achter het huis staan bomen dus we horen vogels fluiten. Regelmatig vliegt er een meeuw over ons hoofd. Het uitzicht over de golfbaan van Campoamor was spectaculair; dat missen we echter niet… we kregen er zoveel voor terug waarnaar we in de loop van de tijd begonnen te hunkeren. Project 3R leverde het gewenste resultaat op: rust, ruimte en ramen (licht). 
Mijn-liefje-de-Fitbitch komt hier dagelijks heel gemakkelijk aan haar 10.000 stappen. Eerst een beetje rommelen op het terras, dan vegen en vervolgens links of rechtsaf door de poort om een uurtje vlak te lopen.

Het stof is neergeslagen en verwijderd, de lampen en schilderijen hangen. We kochten ooit Italiaanse designlampen voor de slaapkamers. Bij het demonteren door de verhuizers lette ik niet op. Ik kon de klusjesman dan ook niet helpen bij het weer in elkaar zetten van de gevaartes. Een van de doeken scheurde zelfs. Gisteren ontstond wederom kortsluiting toen ik de oven aanzette om gratin dauphinois te maken. Twee minuten later sloeg een stop door. Ik probeerde het nog enkele keren maar het resultaat was telkens hetzelfde. De eerste keer dacht ik het doorslaan van de stoppen nog te kunnen toeschrijven aan energievretende radiatoren maar die zijn inmiddels het huis uit, nu de gaskachel de woning verwarmt. Een verborgen gebrek noem je zoiets, volgens mij. Ik kan mij niet voorstellen dat de vorige eigenaren dit niet wisten. Soit. We laten het euvel repareren en als dat niet kan, moet er een nieuw inbouwfornuis worden aangeschaft. Gaan we gelijk de pitten van het kooktoestel veranderen.

De storm van vorige week was zo fors dat een ronde buis van de televisieschotel -die aan de oostgevel hangt-, verboog. Het signaal voor NPO1, 2 en 3 verdween daarmee als sneeuw voor de zon. Installateur Javí kwam weer langs om de schotel bij te stellen. Hij had een dergelijke schade niet eerder gezien. In vijf minuten was het signaal hersteld.

Het merendeel van onze buren is van Spaanse origine. We werden al hartelijk welkom geheten door twee van hen. Twee huizen in onze straat worden permanent door Argentijnen bewoond. Sommige Spanjaarden komen in het weekend naar hun vakantiehuis, anderen beginnen nu binnen te druppelen om hun woning voorjaarsschoon te maken. Men zegt ons dat het in augustus een uitdaging zal worden in de buurt want Spanjaarden staan immers bekend als de luidruchtigste mensen ter wereld. (Spanjaarden vinden zichzelf ook heel luidruchtig.) Ik heb al wel ervaren dat een groep van vier pratende Spanjaarden klinkt als een groep van tien. We gaan het meemaken.

Gistermiddag fietsten mijn liefje en ik naar de haven van buurdorp Torre de la Horadada om daar op een zonnig terras een drankje te drinken. Er waren veel Spanjaarden op de been. De lokale fietspaden zijn mooi aangelegd en goed begaanbaar. Onze stalen rossen doen het goed na een winterstop van ongeveer twee jaar; we hoefden alleen de  banden op te pompen. Een deel van het traject kun je langs de zee afleggen. De kleur van het water was adembenemend. Vandaag is het hier Vaderdag; alle plaatselijke terrassen zitten bomvol gasten. 

We brachten dit weekend een bezoek aan een nieuwe supermarkt in Orihuela Costa, genaamd ‘Costablanca’, gelegen aan de N332. Deze grote supermercado verkoopt Hollandse producten van het merk Jumbo en daarnaast veel Belgische, Duitse, Engelse en Scandinavische producten. Artikelen voor Orihuela Costa's belangrijkste groepen inwoners. Het personeel van de supermarkt is echter Spaans. Helaas waren de verse andijvie en de Westlandse slaatjes reeds uitverkocht. We hoeven voortaan niet meer ver te rijden voor hagelslag! Die concurrentie zal de Hollandse supermarkt Diferente in Benijofar zeker gaan merken. Het blijkt om een keten te gaan die sinds 1988 actief is in de internationale Retail.

Onze woonomgeving is zo Spaans als Felipe VI. Wij voelen ons de koning te rijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten