Translate

zaterdag 22 april 2017

Aardedag 2017

Vandaag is het Earth Day. In de aanloop naar deze dag startte NASA, het Amerikaanse agentschap dat over ruimteprogramma’s gaat, een project waarbij je een stukje van Moeder Aarde kon adopteren. De wereld is van ons allemaal maar ik zou Barefoot niet zijn als ik ook niet zo’n symbolisch puntje planeet adopteerde. Iedereen kreeg een willekeurig plekje toegewezen, een van de 64.000. Elk puzzelstukje is circa 70 kilometer breed. In mijn geval bleek dat te liggen op 17.52º S en 128.64º W, midden in de zuidelijke Stille Oceaan; tussen Australië en Chili, twee landen naar mijn hart.

Illustratie: Andrew Holder
Dat het vijf voor twaalf is voor Moedertje Aarde, blijkt onder andere uit het laatste nieuws dat het Groot Barrièrerif op sterven na dood is, na 25 miljoen jaar... Dit magnifiek onderwaterecosysteem, dat mijn liefje en ik meermalen bezochten, is officieel terminaal ziek. De koraalbleking in dit gebied is dermate ernstig en wijdverbreid dat herstel onwaarschijnlijk lijkt. Ik moest slikken toen ik het las. Fabien Cousteau, nazaat van de illustere Jacques Cousteau, merkte op dat het afsterven van koraal dezelfde functie heeft als de kanarie in de kolenmijn. Ergo, de planeet is ernstig in gevaar.

Dodelijke aardverschuivingen in grote delen van de wereld, ongekende overstromingen (onder andere in Spanje), smeltende ijskappen aan de Noordpool, verwoestende orkanen en cyclonen, afbrekende ijsschotsen zo groot als Spanje/Portugal/Frankrijk tesamen in Antarctica, nieuw ontdekte plastic soep in de Noordelijke IJszee, zwaar vervuilde diepzeetroggen in wereldzeeën en oceanen. Klimaatverandering? Hoezo? Menselijk handelen mede-schuld? Ben je gek!

Tja.

We zijn met ons allen verantwoordelijk voor klimaatverandering op aarde, hoe jong je ook bent. Ieder van ons is mede-verantwoordelijk voor toenemende temperaturen, stijgende zeespiegels en het massaal uitsterven van dieren. Opwarming van de aarde is een wereldwijd fenomeen, met miljoenen slachtoffers en miljarden schuldigen.

Onderzoekers van het Max Planck-instituut plaatsten een artikel in Science in november 2016 waarin zij voor het eerst een lineaire verband legden tussen CO2-uitstoot door menselijk handelen en smeltend zomerijs in de Arctische cirkel. Dat deden zij op basis van wetenschappelijke gegevens die zij verkregen over een periode van 50 jaar. Een gemiddeld Amerikaans huishouden stoot jaarlijks 6.000 kg CO2, uit, alleen al vanwege electriciteitsgebruik. Deze wetenschappers toonden aan dat de gemiddelde Amerikaan (lees: inwoner van een westers land) at all times 1.000 kilo kooldioxide uitstoot. Die kilo’s komen overeen met het verlies van 32ft2 zomerijs. Omgerekend betekent het dat iedere westerling jaarlijks schuldig is aan het smelten van circa 20 vierkante meter ijskap.

De campagnevoerder Trump noemde klimaatverandering een verzinsel. Onder president Trump viert scepsis jegens klimaatverandering hoogtij. Deze regering verlaagt budgetten en personeelsaantallen van nationale en federale instituten als NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en EPA (Environmental Protection Agency) dramatisch. Ook NASA’s afdeling Aardwetenschappen zal in de toekomst 0 budget ontvangen, als het aan de Trumpeteers ligt.

Ik vond het ronduit cynisch dat Trump Scott Pruitt als nieuwe directeur van EPA aanstelde. Deze man spande verbeten 14 rechtzaken aan tegen het federale agentschap en de klimaatmaatregelen, ten tijde van de Obama-regering. In zijn eerste persconferentie ontkende Pruitt glashard dat de uitstoot van koolstofdioxide de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering is.

Gastheer Chris Wallace van Fox News, de rechtspolitieke nieuwszender die doorgaans waarderend is over Trump en zijn beleid, viel Pruitt in zijn talkshow zelfs hard aan en veroordeelde diens uitspraken. Hij vroeg zijn gast op de man af waarom hij het Clean Power Plan van de Obama-regering wil afschaffen. Agentschap EPA stelde in die afgelopen regeringsperiode een aantal doelen op voor het jaar 2030. De invoering van dit plan zal in Amerika jaarlijks 90. 000 minder astma-aanvallen, 300.000 minder verzuimdagen (door ziekte) op werk en school en 3.600 minder premature baby’s tot gevolg hebben.

Pruitt gaf geen antwoord op de vraag maar antwoordde dat Trump zijn belofte uit de verkiezingscampagne houdt. Wallace draaide de duimschroeven verder aan: “But the question is, there are 166 million [American] people living in unclean air, and you're going to remove some of the pollution restrictions, which would make the air even worse.”

Ik zag het met kromme tenen aan. Pruitt kreeg na het interview zware kritiek uit alle hoeken van de media. De vraag is dan ook niet zozeer waar Aardedag het fanatiekst zal worden beleefd. Wetenschappers uit zeer uiteenlopende disciplines gaan vandaag in heel Amerika massaal de straat op om te demonstreren, in de March for Science. Ik weet zeker dat ze op vele plekken in de wereld zullen marcheren. De aartsconservatieve gebroeders Koch (miljardairs), nazaten van een Zeeuwse emigrant, sponsoren op deze dag de viering van fossiele brandstoffen. Over provocaties gesproken. Kortzichtige, egoïstische, machtswellustige mannen helpen de aarde naar de verdoemenis. Pisnijdig word ik ervan!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten