dinsdag 18 juli 2017

Happy-pee!

We hebben hier alweer de tweede vroege hittegolf achter de rug; de temperatuur komt 's nachts niet meer onder 24 graden Celsius. Inmiddels lig ik elke dag in de Middellandse Zee, dobberend op een kanariegele spaghetti. Zwemmen behoort tot de lage impactsporten dus met de heupprothese is het toegestaan vanaf zes weken tot drie maanden na operatie. De schoolslag lukt aardig maar de beenslag heeft nog niet de kracht van voorheen. Borst-crawlen doe ik voorlopig alleen met mijn armen. Zittend op mijn drijfhulpje maak ik fietsbewegingen in het water. Nog even en ik loop los naar Chiringuito Ramon, de lokale strandtent op 1 kilometer van ons huis (heenreis).

Nu dé zomervakantiemaand van het jaar nadert, worden de stranden hier gereed gemaakt voor sportieve activiteiten. Torrevieja gaat een aantal officiële strandvolleybal-toernooien organiseren en in de aanloop er naartoe, werden in de afgelopen twee weken spijkers en schroeven opgeraapt. Je hoeft geen Barefoot on the Beach te zijn om te weten waarom. Wel vraag ik mij af hoe dat soort projectielen überhaupt op het strand terechtkomt. De ironie wil dat een van de rapers een spijker in zijn voet opliep, aldus een Engelstalige krant.

In een andere lokale krant las ik dat vandaag, 18 juli, aan de hele Costa Blanca een nieuwe algemene politieverordening in werking treedt, ‘de Ordenanza de Uso y Disfrute de las Playas’ die het gebruiken en genieten van de stranden moet aanscherpen. Het strand met de strengste regels ligt op steenworp afstand van ons woonoord: San Pedro del Pinatar. Wij wonen aan Alicantijnse zijde, San Pedro behoort tot Murcia.

Deze buurgemeente spant de kroon qua strengheid. Er mag daar voortaan niet meer met een bal op het strand en in zee worden gespeeld; de boete bij overtreding van deze regel kan oplopen tot €750. Boetes zullen ook worden uitgedeeld aan mensen die 's morgens plaatsen op het strand reserveren met parasols of handdoeken maar dat is niet nieuw; dat gebeurde vorig jaar al meer keren aan dit deel van de Costa Blanca. Wat ik heel goed vind, is dat viespeuken voortaan worden beboet met maximaal €750 als ze hun afval op het strand niet opruimen. Ook de badgast die een huisdier meeneemt of muziekapparatuur (iPod, MP3, stereoset, mobiele telefoon) afspeelt op het strand, zand van het strand verwijdert, fietst op de wandelboulevard en zichzelf in zee wast met zeep kan rekenen op een boete. Bbq'en op het strand zonder voorafgaande toestemming levert een boete op van €1.500 en ambulante verkopers van gekoelde hapjes en drankjes kunnen een boete van €3.000 tegemoet zien.

De controversieelste maatregel is dat de gemeente van San Pedro deze zomer alle nudisten weert van het naakstrand van La Llana dat op gepaste afstand van de urbane stranden ligt. De voorzitter van de Federación Española de Naturismo, Ismael Rodrigo, vindt het een gotspe. Hij noemde het in de krant criminalisering van het menselijke lichaam”. Men is van mening dat het gemeentebestuur misbruik maakt van hun macht. De vereniging gaat dan ook gerechtelijke stappen nemen; men haalde reeds 6.200 handtekeningen op. De website roept nudisten op, het naaktstrand van San Pedro del Pinatar te boycotten.

Die oproep werd gevolgd door een sneer naar de kwaliteit van het zeewater van Mar Menor (ook Murcia), dat te wensen zou overlaten. Daarin hebben zij gelijk. Er is al jarenlang zorg om het voortbestaan van Europa’s grootste binnenzee. Boeren in het gebied Campo de Cartagena dumpen al jarenlang brak water van hun velden in de Rambla del Albujón, dat in verbinding staat met de Mar Menor. Het is niet zo’n beetje ook: het betreft 500 liter per seconde! Het hoge nitraatgehalte van die lozingen brengt de binnenzee uit balans; er is een toename van schadelijke alg die zwemmen ongezond maakt. Ik vind het een grof schandaal en daarin ben ik niet de enige. In mei van dit jaar verloren 19 stranden aan de Mar Menor hun blauwe vlag, een duidelijk signaal.

De lokale overheid is laks; men startte veel te laat met het nemen van maatregelen. De kosteneffectiefste maatregel is plaatsing van een zogenaamde groene filter tussen de landbouwgronden en de Rambla. In april van dit jaar werd de aanbesteding (€3.500.000) pas uitgeschreven. Men hoopt de filter voor eind 2017 te hebben geïnstalleerd. Dat klinkt mij optimistisch in de oren gezien de aanloop maar het zou goed zijn. De oplossing op langere termijn bestaat uit de aanleg van een 16 km lange pijplijn die het afvalwater naar de ontziltingscentrale van San Pedro del Pinatar voert, het daar reinigt en vervolgens schoon loost in de Middellandse Zee.

De meest komische maatregel van San Pedro is dat je vanaf vandaag wordt beboet als je in zee plast, al vertelt niemand erbij hoe de lokale politie-agent zoiets moet bepalen. Dat is Spanje’s bijdrage aan een beter milieu. Ik zou het wel weten: met een sensor in je broek! Zwemgoed met UV-filter bestaat al dus dat is een fluitje van een cent. Als je je echter de enorme hoeveelheden geloosde nitraat realiseert in de Mar Menor, is zo’n plasje een druppel in een ehhhh… gloeiende zee. Tja.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten