Translate

maandag 28 augustus 2017

Goed, heel goed dan, tot ziens dan maar

Dit is wat de Catalaanse politiechef, Josep Lluis Trapero, zei tijdens een internationale persconferentie na de recente terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils: “ Bueno, pues molt bé, pues adios”. De Catalaanse politiechef is baas van de Mossos d'Esquadra, de formele politie-autoriteit van de Spaanse deelstaat. Hij richtte zijn woorden tot de Nederlandse NRC-journalist Marcel Haenen die hem even daarvoor vroeg of hij al zijn antwoorden kon geven in het Castelaans (Spaans), in plaats van het Catalaans zodat men in de zaal alles kon verstaan. Er waren ongeveer 130 journalisten uit binnen- en buitenland bij de persconferentie aanwezig. De politiechef hield voet bij stuk: Catalaanse vragen werden in het Catalaans beantwoord, Castelaanse in het Spaans. Een groot deel van die journalisten spreekt geen Catalaans dus de helft was maar te volgen. Daarop besloot Haenen, die Spaans spreekt, de zaal te verlaten.

Trapero’s uitspraak werd binnen 24 uur trending topic op sociale media. Voor- en tegenstanders gingen ermee aan de haal, inclusief het produceren van heuse merchandising.

In een eerder Volkskrant-artikel las ik dat dit Catalaanse politiecorps op Spaans verzoek wordt uitgesloten van deelname aan het Europol-netwerk. In juni van dit jaar verschenen hierover artikelen in diverse internationale kranten met de strekking dat deze uitsluiting gevaar oplevert voor de Europese veiligheid. Je hoeft geen Beatrice de Graaf te zijn om dat te begrijpen. Net zoals elke andere bevoegde veiligheidsautoriteit in Europa, moeten zij toegang hebben tot alle bestanden van Europol om hun werk goed te kunnen doen, aldus de president van Eurocop, de Europese politie-unie. Die unie lobbyt al jaren om de Mossos erbij te krijgen.

Op het Spaanse vasteland werken de veiligheidsdiensten niet voldoende samen. Zo wordt burgerveiligheid gepolitiseerd en dat is een ernstige zaak in het licht van wereldwijd terrorisme.

De inkt van die artikelen was nog niet droog of de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils vonden plaats. Burgers van dit land zijn inderdaad gebaat bij een goede samenwerking tussen veiligheidsdiensten in Spanje maar ik denk dat het niet meer goed komt tussen Catalunya en España. De Mossos d'Esquadra wil alles rondom de aanslagen zelf beheren, zonder tussenkomst van ‘Madrid’. Het eerste bezoek van de Spaanse koning aan Barcelona viel evenmin in goede aarde. De zucht naar onafhankelijkheid bij de Catalanen zal hierdoor verder worden aangewakkerd.

Vorige week ontvingen mijn liefje en ik een Whatsapp van vrienden in Nederland die een vakantiehuis hebben aan de Costa Blanca. Daarin stuurden zij een nieuwsalert door dat ze op een forum lazen. Een man zou bij een aanhouding op de weg rondom Rojales (een bolwerk van Nederlanders in Spanje) hebben geprobeerd zich uit de voeten te maken door bijna een politie-auto te rammen en een agent te verwonden. De chauffeur ontsnapte en zijn auto zou zijn teruggevonden in Pilar de la Horadada (onze stad). We knipperden even met onze ogen toen we dat lazen. Zo komt een mogelijke dreiging wel heel dichtbij… Een nader bericht meldde dat het zou gaan om een kale man met Noord-Afrikaans uiterlijk en littekens in zijn gezicht.

Na enig eigen zoekwerk bleek de auto niet te zijn teruggevonden in Pilar de la Horadada. De Spaanse politie hield bij een routinecontrole auto’s aan op de kustweg N-332 en dat wilde deze chauffeur voorkomen. Hij ging er vandoor, de politie achtervolgde hem en schoot op hem op de rotonde naar Mil Palmeras. De auto kwam tot stilstand tegen een muur in Torre de la Horadada. De gewonde chauffeur wist te ontsnappen. Het zou niet gaan om een terrorist maar om iemand met een verleden van inbraak en drugshandel. Ze hebben hem nog niet in de kraag gevat.

Vorige week kwam ook IS met een Spaanse dreigvideo op de proppen, uitgesproken door een jongeman met lege ogen en volle baard. Islamitische Staat komt eraan om Spanje te heroveren. Hij zei het volgende: als Allah het wil zal Al-Andalus weer worden zoals het was: deel van het kalifaat. Spaanse christenen, vergeet het moslimbloed niet dat tijdens de Spaanse Inquisitie vloeide. We zullen ons wreken voor deze slachting, eenzelfde slachting die jullie nu uitvoeren op IS”.

Het Iberisch schiereiland werd Al-Andalus genoemd toen het eeuwenlang werd geregeerd door de Moren (tot hun val in 1492). Het woord komt van Al-Vandaluz en is een verbastering van de Arabische naam voor ‘gebied van de Vandalen
’; een Germaans volk dat zich naar zuid-Europa verspreidde tijdens de Grote Volksverhuizing. Het klinkt wellicht pedant maar ik verwachtte dit elk moment. Je kunt je immers nergens meer veilig wanen… Maar bang zijn? Nee, dat niet.
No Tinc Por. Hoe dan ook, er moet geleefd worden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten