Translate

dinsdag 31 oktober 2017

Laat ze maar komen!

Vandaag is het Halloween. De oorspronkelijke schrijfwijze is Hallowe'en, een samentrekking van All Hallow's Evening, de vooravond van Allerheiligen. In een aantal westerse culturen geloofden christenen dat op die avond de scheidslijn tussen de materiële en de geestenwereld het dunst, het meest transparant was.

In voorgaande jaren kregen we op deze dag een geanimeerde e-card van onze Schotse onderburen; die waren groot fan van de Britse kunstenares Jacquie Lawson. Nu we zijn verhuisd, zijn we elkaar aan het kwijtraken. Zo gaat dat en daarmee hebben we vrede. Jacquie’s heksen maken er dit jaar weer een pruttelpotje van, zag ik op de website. In Spanje wordt de avond beschreven als Noche de los Muertos, Avond van de Doden. In winkels liggen de pompoenen, kostuums, enge maskers, spinnen, vleermuizen en afgehakte ledenmaten opgestapeld maar de meeste Spanjaarden gaat het om de ‘quemada’, een alcoholische kruidendrank -afkomstig van Keltische voorouders- die wordt aangestoken voordat het wordt genuttigd. Om ongeluk en duistere krachten af te wenden. We leven in gevaarlijke tijden! Ik verwacht hier dit jaar geen kinderen aan de deur.

Volgens de eeuwenoude legende komen op deze dag de geesten van de doden van het afgelopen jaar op bezoek. Ik ben klaar voor een 100% Hollands griezelfeestje. Laat ze maar komen…

schrijfster Helga Ruebsamen (82), chefkok Joop Braakhekke (75), tekenaar Peter van Straaten (81), regisseur Egbert van Hees (70), ondernemer Hans Breukhoven (70), tv-presentatrice Letty Kosterman (81), voetballer Piet Keizer (73), tekenaar Dick Bruna (89), cabaretier Henk Elsink (81), regisseur Guus Verstraeten Jr (69), actrice Kitty Courbois (79), vakbondsman Anton Westerlaken (62), architect Piet Tauber (91), kunstschilder Herman Gordijn (85), zangeres Sandra Reemer (66), graficus Ootje Oxenaar (87), kinderboekenschrijfster Miep Diekmann (92), politicus Gerrit Braks (84), cabaretier Rients Gratama (85), presentator Hans Sleeuwenhoek (78), tv-presentator Dick Passchier (84), zwemster Hansje Bunschoten (59) en de alom betreurde burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (62).

(Deze lijst is niet volledig.)


Griezel ze!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten