Translate

vrijdag 26 januari 2018

Not all those who wander are lost


Eerder deze week las ik een artikel in de Britse krant The Guardian, getiteld Instagrammers are sucking the life and soul out of travel. Bij zo’n titel veer ik meteen op. De Instagrammability of a destination lijkt voor menige millennial -iemand van de huidige generatie- dé reden om op reis te gaan. Onderzoek door een Engelse verzekeraar onder 1.000 Britse volwassenen in de leeftijd van 18-33 jaar toonde aan dat 40.1% van de ondervraagden zich laat leiden door hoe Instagrammable’ hun vakantie zal zijn.

De auteur van dit artikel, Rhiannon Lucy Cosslett, reisde recent door Sri Lanka. Toeristen met een obsessie voor hun social media feeds verpestten daar haar vakantie. In de meeste tempels van dit boeddhistische land krijg je het verzoek niet met je rug naar beelden van de Boeddha te staan als je ermee op de foto wilt. Fotograferen mag maar niet met die pose; dat wordt door gelovigen als respectloos gezien. Desalniettemin zag de auteur het talloze jongeren doen om hun foto vervolgens op Instragram te zetten. Zij nam de trein van Ella naar Kandy -net als wij in 2016- die langs fraaie bergpassen, watervallen en theeplantages voert. Aan boord trof ze jongelui aan die zichzelf fotografeerden met hun blote voeten bungelend buiten de trein. Gevaarlijk en ongeïnteresseerd maar kennelijk trending op Instagram…

Sommige van die reizigers hebben een Travel Instagram-account en worden door reisorganisaties of dure merken betaald om naar verre oorden te reizen en daar opnamen te maken. In het onderhavige artikel las ik dat je al hotels hebt met zogenaamde Instagram butlers die je de meest pittoreske hoekjes en locaties toont voor je eigen fotoreportage. Het viel de auteur op dat veel Instagram-foto’s op elkaar lijken: dezelfde locatie, hetzelfde perspectief, dezelfde pose. Oersaai! Wat we met elkaar gemeen hebben, is dat we de wijde wereld intrekken en ervaringen opdoen. Daar houdt de overeenkomst op. In plaats van diversiteit zien we nu juist homogeniteit. “Social media encourages the memeification of human experience”, aldus Cosslett. Instagram werd er onlangs van beschuldigd misbruik te maken van de eeuwige, menselijke behoefte aan sociale acceptatie. Dat werd door het bedrijf in alle toonaarden ontkend.

Zelf zit ik om vele redenen niet op Instagram. Allereerst reis is liever zelf dan naar reisverslagen en -reportages van anderen te kijken; een enkeling daargelaten (zoals Frans Lanting, enkele van zijn National Geographic-collega’s en fotografen van Planet Earth II). Bovendien heb ik het als blogger al druk genoeg. Tenslotte voel ik totaal geen behoefte om mij vrijwillig te onderwerpen aan nog meer sociale regels. Ik ben de eerste om te bekennen dat ik zelf ook weleens onzalige dingen deed voor de perfecte foto of voor een unieke shot. Zo maakte ik er een van een Egyptische tombe in Luxor terwijl dat niet mocht waarna mijn gloednieuwe digitale camera ter plekke werd geconfisqueerd. Ik moest praten als Brugman om het destijds kostbare apparaat terug te krijgen. Dat overkomt mij niet meer. Dan maar geen Instar!

Een van de leuke aspecten van reizen is voor mij de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Heel af en toe groeien onbekenden in korte tijd uit tot goede vrienden. Mijn liefje en ik ontmoetten de Nederlandse Bernadette in 2006 op Fraser Island (Queensland, Australië), het grootste zandeiland ter wereld. Ook haar is een flinke portie Wanderlust toe te schrijven. Die ontmoeting groeide uit tot een hechte vriendschap. Wij woonden toen al in Spanje. We zagen elkaar vervolgens in Nederland, Spanje en Bali. Het kwam met Bernadette zelfs tot gezamenlijke vakanties. In 2016 vierden we het eerste decennium van onze vriendschap Down Under.

In 2015 ontmoetten we de Chilenen Luz-Maria en Eugenio tijdens een cruise langs de Galapagos-eilanden. Sindsdien ontmoetten we elkaar eenmaal in Zuid-Spanje. Als alles volgens plan verloopt, keren mijn liefje en ik later dit jaar naar Chili terug. Een reis naar Chileens Patagonië staat namelijk op ons reisprogramma. In 2018 is het 200 jaar geleden dat Chili onafhankelijk werd van Spanje en dat wordt daar gevierd. Chili is Lonely Planet's toplocatie om dit jaar te bezoeken maar daar kregen we het idee niet van. Een bezoek aan de hoofdstad Santiago (hun woonplaats) is dan een logische stap. We wensten elkaar via Whatsapp alle goeds voor 2018 toe. 

Iets dergelijks gebeurde weer tijdens ons recente bezoek aan Bali. We ontmoetten de Australiërs Clem & Jo in ons resort in het Hoge Noorden en raakten met hen aan de praat. We werden uitgenodigd om te komen logeren in hun big, big house in een buitenwijk van Perth. (We bezochten West-Australië reeds in 2006 en 2014 maar vanwege de grote aantrekkingskracht van deze regio blijft deze bestemming op onze bucketlist staan.)
Zij vertrokken enkele dagen eerder naar het zuiden van Bali dan wij. In de week van ons vertrek spraken we daar met hen af om te gaan eten bij ons favoriete restaurant Fat Chow. Die keuze was een schot in de roos. Zij at de favoriet van mijn liefje: een broodje pulled pork op zijn Aziatisch, hij bestelde mijn favoriet: Indonesische laksa. We genoten van het eten en ook dat schept een band. Inmiddels maakte Clem uit eigener beweging een Whatsapp-account aan en stuurde ons vorige week hun eerste bericht. Wij feliciteerden hen vandaag met Australia Day, de nationale feestdag die tevens het einde van de zomervakantie inluidt. Zij zijn onze Aussies of the Month! Ze brengen de dag door aan het strand, met kinderen en kleinkinderen. Toepasselijk!

Soms kruist jouw pad dat van een ander en ontstaat er iets dat goed voelt en beklijft. Daaruit komen mooie dingen voort en dat maakt reizen verslavend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten